AMH voor meer inzicht in jouw vruchtbaarheid
AMH voor meer inzicht in jouw vruchtbaarheid
30 januari 2023 

AMH voor meer inzicht in jouw vruchtbaarheid

Je hebt vast weleens van AMH gehoord; het Anti Muller Hormoon. Als zwanger worden niet vanzelf gaat, krijg je opeens met termen te maken waar je voorheen nog nooit van had gehoord. Veel vrouwen struinen het hele internet af in de hoop een oplossing te vinden voor hun onvervulde kinderwens. In die zoektocht zul je veelal stuiten op informatieve artikelen over hormonen. Het is logisch dat deze een grote rol spelen in het zwanger worden. Bij een verstoorde hormoonbalans wordt het nu eenmaal een stuk moeilijker of soms zelfs onmogelijk om op een natuurlijke manier zwanger te worden.


Overgang, PCOS en IVF

Wil je weten hoe groot jouw kans is op een vervroegde overgang of ben je benieuwd of je een verhoogd risico op PCOS (het polycysteus-ovariumsyndroom) hebt? Dan kan AMH net dat puzzelstukje zijn dat jouw plaatje compleet maakt. Maar ook als je start met een IVF-traject kan het prettig zijn om te weten hoe het gesteld is met jouw AMH-waarde. In dit artikel vertel ik je dan ook graag van alles over AMH, maar laat ik je ook kennismaken met Hypnofertility. Een methode die jou kan helpen met zwanger worden.


Wat is AMH?

AMH staat voor Anti Muller Hormoon. Dit is een eiwithormoon dat wordt geproduceerd door de granulosacellen (dit zijn steuncellen van de follikel) in de kleine follikels. Deze granulosacellen helpen bij het ontwikkelen van eicellen in je eierstokken. De hoeveelheid AMH in je bloed is dan ook een goede graadmeter voor de follikelvoorraad in je eierstokken. Hoe hoger het niveau, hoe meer follikels (potentiële eicellen) je naar verwachting zult hebben. Een gynaecoloog kan door middel van een bloedtest bepalen wat jouw AMH-waarde is. Tegenwoordig kun je deze test echter ook thuis zelf uitvoeren.


Zelf AMH-waarde testen

Omdat AMH wordt geproduceerd door groeiende follikels is het een betrouwbare voorspeller van je eicelvoorraad. Het is fijn dat je deze test in je eigen vertrouwde omgeving kunt doen, als je nog niet in een medisch fertiliteitstraject zit. Ingewikkeld is het niet. Door middel van een vingerprik neem je wat bloed bij jezelf af en vervolgens stuur je dat op naar een laboratorium. Hiervoor krijg je uiteraard de juiste materialen en uitgebreide instructies. Naast je eicelvoorraad is de uitslag van deze test tevens een goede indicator of je een verhoogd risico loopt op een vervroegde overgang. En in de meeste gevallen kun je ook een verhoogd risico op PCOS in het bloed zien. Met deze kennis kan een arts op een andere manier jouw zwangerschapswens onder de loep nemen.


Thuistest voor AMH

Je kunt er ook voor kiezen om met de Hertility test inzicht te krijgen in jouw vruchtbaarheid. De Hertility test is een thuistest, maar dan een stuk uitgebreider. Naast je AMH-niveau, wordt ook je LH-niveau, testosteron-niveau, TSH-niveau en IgG (chlamydia antistoffen) gemeten. Als je hier meer over wilt weten, raad ik je aan om mijn blog Grip fertility test ervaring en info te lezen. Hier vind je meteen ook een leuke podcast met de oprichtsters en bedenkers van deze test. Voor meer informatie kun je ook terecht op: hertilityhealth.com.


Hoe beïnvloeden hoge en lage AMH-waarden de vruchtbaarheid?

Bij een thuistest ontvang je meestal vrij snel de uitslag. In een rapportage kun je lezen wat de uitslag voor jou betekent. De waarde kan een indicatie zijn van hoe ‘actief’ jouw eierstokken zijn. Naarmate je ouder wordt, zal er minder AMH vrijgegeven worden. Een lage AMH-waarde kan dus wijzen op een kleinere eicelvoorraad. Een lage waarde veroorzaakt of wijst echter niet meteen op onvruchtbaarheid. Het is meer een teken dat je voorraad eicellen aan het afnemen is. Als er minder potentiële eicellen in je eierstokken zitten, neemt de kans af dat er één zich ontwikkelt, loskomt en bevrucht wordt.

AMH

Lage AMH-waarde niet direct een zorg

Maak je bij een lagere AMH-waarde dan ook niet direct zorgen. Dit betekent namelijk niet dat je niet elke maand een ovulatie hebt of niet op een natuurlijke wijze of via IVF zwanger kunt worden. Bij een vruchtbaarheidsbehandeling geeft een hoge of lage AMH-waarde echter wel een idee hoe effectief stimulatie en de behandeling kunnen zijn. Een vrij hoge AMH-waarde kan wijzen op PCOS. In dat geval is het dus goed om te weten dat er voorzichtig gestimuleerd moet worden. De kans op overstimulatie bij PCOS is namelijk erg groot. In zo’n situatie moet een IVF-behandeling vroegtijdig gestaakt worden. Dat is natuurlijk, als je al zover in het proces zit, een enorme tegenslag. Het is dan ook fijn als dit voorkomen kan worden.


AMH vertelt je niet alles

Hoewel een AMH test jou een stuk wijzer kan maken, wil ik wel duidelijk maken dat het niet een “heilige graal” vruchtbaarheidstest is. Het is slechts een van de vele gegevens die je kunt gebruiken om je vruchtbaarheidsgezondheid te meten. De test geeft niet aan of je wel of niet zwanger kunt worden. Dat is nog van zoveel andere factoren afhankelijk. Onder andere van een goede aanmaak van bijvoorbeeld testosteron en oestrogeen. Als we deze twee hormonen noemen, komt meteen ook DHEA om de hoek kijken. DHEA is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam, en is verantwoordelijk voor de aanmaak van andere hormonen. Dus ook voor die van testosteron en oestrogeen.


DHEA en vruchtbaarheid

DHEA speelt een grote rol voor jouw vruchtbaarheid en heeft dus een grote taak in het voortplanten. Helaas neemt dit hormoon flink af naarmate je ouder wordt. Je zult het misschien niet direct geloven, maar vanaf je 25e levensjaar begint het al te dalen. Bij een onvervulde kinderwens is het dan ook raadzaam een DHEA supplement te gaan slikken. Doe dit echter niet zomaar en lees je eerst goed in. In mijn blog DHEA supplement slikken om zwanger te worden? leg ik je uit wat DHEA is, hoe het werkt, wat de dosering is, hoelang je het mag gebruiken en nog veel meer.  Ik raad je aan om dit eerst te lezen, alvorens je een dozijn potjes DHEA inslaat.

AMH waarde tabel per leeftijd

AMH waarde per leeftijd

De AMH-waarde daalt gedurende je leven, naarmate je oude wordt. Rond je 35/36e daalt hij meestal onder de 2 ng/ml, maar dat verschilt per persoon. Bij mijzelf was dat helaas al vele jaren eerder. Een AMH-waarde boven 4 ng/ml vertegenwoordigt een hoge AMH, een bereik van 1,5 tot 4 ng/ml anti-mulleriaans hormoon normale AMH, minder dan 1,5 ng/ml een lage AMH en minder dan 0,5 ng/ml een zeer lage AMH. Of een AMH-waarde voor jou te hoog of te laag is hangt af van je leeftijd en medische situatie, dus bespreek dat altijd met een arts. Maar laat ik bovenop stellen, een lage AMH maakt je niet kansloos al je kinderen wilt krijgen.


Kansen verbeteren bij lage AMH

 Ook al zijn veel vrouwen gebaat bij meer inzicht in hun hormoonwaardes, worden er vrouwen zwanger na het gebruik van supplementen, toch kan het zijn dat jij nog steeds met lege handen staat. En dat is zwaar, verdrietig en heel teleurstellend. Iedereen om je heen raakt zwanger en jij hebt werkelijk alles uit de kast getrokken, maar je buik blijft leeg. Weet dat ik jou kan helpen. Als enige 3Keys Hypnotherapeut in Nederland en België help ik vrouwen met behulp van hypnose zwanger worden.


Lichaam en mind beïnvloeden elkaar

Ik ben benieuwd of je daar al eens van gehoord hebt. Voor heel veel vrouwen is dit namelijk nieuw en onbekend. Vaak is het ook dat we voor dit soort ‘zaken’ veel te nuchter zijn. Maar misschien moeten we daar maar eens vanaf stappen. Want als je je bedenkt dat jouw mind een gigantische invloed heeft op jouw lichaam én andersom, dan is dit toch een kans die je met beide handen aan wilt grijpen? In je onbewuste mind zitten allerlei patronen. Met hypnose kan ik daar verandering in brengen. Wist je dat jouw cyclus, je hormonen en wel of niet zwanger worden ook een patroon is?


Hypnofertility voelt heel relaxed

Een Hypnofertility sessie is altijd online; zowel live als via opgenomen sessies. Hypnose klinkt wellicht wat beladen, maar in principe is het gewoon een geleide meditatie. Je kunt heerlijk thuis in een relaxte sfeer de sessies volgen en al snel een heel ontspannen gevoel ervaren. Makkelijker kan het gewoon niet. Het is toch fantastisch als je na mijn sessies je veel zekerder voelt over jouw lichaam? Dat is dan ook het moment dat we kunnen bouwen aan een sterke cyclus en jouw hormonen in balans gaan brengen.

Het is mijn missie om jou fysiek en mentaal klaar te stomen voor een zwangerschap en alles wat daarna gaat komen.


AMH-waarde laag, IVF kansen verkeken? Of toch niet?

Als je met een diepe kinderwens rondloopt, alles hebt geprobeerd en al je IVF-behandelingen zijn mislukt … ja, hoe moet het dan verder? Wanhoop, boosheid, verdriet en teleurstelling wisselen elkaar af en beheersen jouw dagen. Je voelt je eenzaam en alleen al het zien van een zwangere vrouw doet je ontzettend veel pijn. Soms denk je dat je nooit meer écht kunt genieten van het leven.


Hoop en vertrouwen

Maar weet dat er altijd hoop is. Parisa is hier een prachtig voorbeeld van. In mijn blog Parisa deelt haar wonderlijke IVF ervaringen lees je haar ervaring met Hypnofertility. Je zult versteld staan welke weg zij heeft bewandeld. Ik raad je zeker aan deze te lezen. Het is een verhaal van hoop. Een verhaal waar je vertrouwen uit kunt putten. Toen Parisa met mijn Hypnofertility in aanraking kwam, wist ze al heel snel dat ze alles of niets wilde. Ze ging voor alles en is met spoed gestart aan het traject. Ik vond het geweldig om te zien dat zij haar angst voor hypnose heel snel kon loslaten.


Realiseer jouw droom om moeder te worden

Is jouw verlangen naar een baby zo groot? Lijkt het zwanger worden een eeuwigheid te duren? Heb je miskramen gehad of veel mislukte IUI’s of IVF’s meegemaakt? De reis naar een zwangerschap kan lang en heel moeilijk zijn. Dan is het een goede stap om met Hypnofertility aan de slag te gaan. Ik help jou je worstelingen te overwinnen en jouw droom om moeder te worden te realiseren.

Ga naar beemom.nl/snel.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen