Balans in je cyclus en zwanger worden
Balans in je cyclus en zwanger worden
24 maart 2021 

Balans in je cyclus en zwanger worden

Cyclus en zwanger worden

Lavinia Frantzen houdt zich bezig met voeding, hormonen, het ritme van je cyclus en zwanger worden. Lavinia is 34 jaar. Bijna een jaar geleden verhuisde ze, samen met haar vriend Krein, van Amsterdam naar Haarlem. Na 12 jaar in Amsterdam te hebben gewoond koos het stel voor deze gemoedelijke stad, dicht bij het strand en de natuur, waar ze hopen een gezin te kunnen stichten.

Moeder worden

Op haar 16e dacht Lavinia er voor het eerst over na of ze ooit moeder wilde worden. Ze heeft een hormonale afwijking waarbij je eisprong (ovulatie) vaak uitblijft. 

Door het gebrek aan een goede cyclus is zwanger worden vaak lastig met PCOS

Er was toen nog heel weinig over bekend. Toen Lavinia 14 jaar was zei haar intuïtie haar al dat het voor haar lastig zou zijn om zwanger te worden. Zij drukte dit gevoel, die angst, destijds weg. Op haar 16e werd Lavinia ook niet ongesteld. Dat bevestigde die angst.

Geen cyclus

Op advies van de dokter ging ze aan de pil. In 2013 stopte ze met de pil en kwam haar cyclus niet terug. Toen werd de diagnose PCOS gesteld. De arts vertelde haar dat ze terug kon komen als ze zwanger wilde worden. Lavinia was toen 26. Ze was nog helemaal niet bezig met zwanger worden. Ze was in de bloei van haar leven, woonde in Amsterdam en was vrijgezel. Ze had het prima naar haar zin en dacht niet na over kinderen. Ze had wel een kinderwens. Maar die was nooit erg aanwezig omdat ze altijd die angst had of het wel ging lukken. Ze had op het moment een korte relatie, maar ze had niet het gevoel dat ze met hem kinderen wilde. De relatie ging, mede daarom, weer snel voorbij. 

Vader van haar kinderen

Toen Lavinia haar vriend Krein in 2018 tegenkwam had ze al vrij snel het gevoel dat hij de vader van haar kinderen zou worden. Dat was wederzijds, hij had dat gevoel ook heel sterk. Lavinia is vijf jaar ouder dan haar vriend. Haar biologische klok ging tikken. Ze was toch wel angstig of het zou gaan lukken om zwanger te worden met haar PCOS. Omdat ze veel verhalen hoorde over miskramen en dat het toch langer duurt om zwanger te worden als je PCOS hebt.

Sperma checken

Haar vriend liet alvast zijn sperma checken, zodat Lavinia de rust zou hebben en zeker zou weten dat het aan die kant goed zat. Dat was allemaal goed en dat gaf al een enorme rust. In december 2019 besloot het stel dat het nu ‘mocht gebeuren’. In die maand gebeurde het uiteindelijk ook. Lavinia had iets dat op een innestelingsbloeding leek. Ze voelde aan alles dat ze zwanger was, maar werd toch ongesteld. Ze maakte zich hier nog niet echt druk om omdat ze wist dat dit wel vaker gebeurt.

Ze had weer een cyclus en werd zwanger

In maart 2020 werd Lavinia zwanger. Ze had een positieve test en alle symptomen. Ze was helemaal blij. Maar ook in shock omdat ze zo vaak had gehoord dat het wel een jaar kan duren voordat je zwanger wordt. Maar binnen een maand of drie, vier, was het raak. In haar achtste week liet ze een echo maken. Toen bleek het helaas niet helemaal goed te zijn. Het groeide niet volgens de curve. De kans of het wel of niet goed zou gaan met haar zwangerschap was 50 procent. Het hartje klopte wel, maar het was niet helemaal perfect. Misschien had ze toch haar eisprong verkeerd berekend, want met PCOS weet je het gewoon niet altijd.

Vruchtje gestorven

Twee weken later, met ongeveer tien weken, kreeg Lavinia opnieuw een echo. Toen bleek dat het vruchtje gestorven was. Het was zelfs veel kleiner geworden. De arts wilde haar een pil geven om het vruchtje af te laten drijven. Dat wilde Lavinia niet. Ze voelde heel sterk dat ze dit zelf wilde uitdragen. Lavinia en Krein voelden dat dit hun ‘eerste echte kindje was’ en dat ze ouders gingen worden. Dat wilde ze niet met een pil eruit ‘rammen’, dat voelde tegenstrijdig voor haar. Ze voelde heel sterk dat dit kindje bij hen was gekomen en dat zij dit ook mocht uitdragen.

Praten tegen de zwangerschap

Vanaf het moment van de echo waarbij haar werd verteld dat het vruchtje gestopt was met groeien en gestorven was en het hartje was gestopt met kloppen voelde Lavinia heel sterk dat het goed zou komen. Ze ging toen heel erg praten tegen het zieltje, de zwangerschap. Ze zei dat het mocht loslaten, dat het oké was, en helemaal goed zo. 

Postpartum behandelaar

Lavinia belde Layla een postpartum behandelaar die helpt vrouwen die een miskraam krijgen. De steun die ze op dat moment kreeg hielp haar enorm. Ze voelde zich heel alleen, maar ze wilde het ook niet met iedereen delen op dat moment. Het was fijn dat ze met iemand kon praten die dat snapt en die daar ervaring in heeft. Layla      gaf Lavinia kruiden waardoor het sneller op gang kon komen. De bloeding begon al de dag na de echo. Lavinia voelde dat het binnen een week zou komen. Ze gaf het een week en daarna zou ze beslissen of ze klaar was voor die pil of voor curettage. Uiteindelijk kwam het vruchtje er al veel eerder in zijn geheel uit. Dat gevoel zat dus goed.

Mini-bevalling

De pijn was voor Lavinia echt verschrikkelijk. Ze had daarvoor nooit eerder last van haar menstruatie. Er was haar verteld dat het zou voelen als een erge menstruatie, maar voor Lavinia was het een soort mini-bevalling. Hierdoor verdween wel haar angst om te bevallen. Ze kreeg een soort oerdrang, een soort sterkte, over zich. Ze voelde dat het haar zou lukken en dat het haar ook zou lukken als ze een voldragen zwangerschap mag meemaken.

Lichaam laten herstellen

Er kwamen bij Lavinia heel veel trauma’s naar boven door de miskraam. Na haar miskraam hebben Lavinia een haar vriend een nieuwe zwangerschap even geen kans gegeven. Het was voor haar erg tegenstrijdig, want ze wilde heel graag weer zwanger worden, ze voelde een soort druk. Maar als ze echt naar haar gevoel luisterde, was het heel goed om even dat herstel door te gaan en haar lichaam die ruimte geven om weer te herstellen. Na 40 dagen kreeg ze weer menstruatie. Dat toonde voor haar hoe mooi het is dat het lichaam alles snel verwerkt.

Hypnose voor herstel van de mind na de miskraam

Lavinia wilde niet alleen haar lichaam laten herstellen, maar ook haar mind. Vrij kort na haar miskraam kwam ze met Lilian in contact. Dat klikte heel goed. Ze vond het heel fijn om haar herstel in te gaan door middel van de hypnoses en het programma van Lilian. Dat heeft haar zoveel rust en vertrouwen in haar lijf teruggegeven. (Het klinkt misschien tegenstrijdig, maar het Ontspannen Zwanger Worden Traject heeft Lavinia geholpen het trauma te verwerken en de onbewuste blokkade los te laten zodat ze weer open stond voor een nieuwe zwangerschap, zie hier voor meer info)

Toch naar de fertiliteitsarts

Het is voor Lavinia en haar vriend nog steeds wel een reis. Ze hebben het zwanger worden nu in handen van de fertiliteitsarts gegeven. Haar schildklier werkt niet echt naar behoren.   Hiervoor is nu medicatie voorgesteld. Ze is zelf hormoontherapeut en ze weet daarom dat de schildklier zoveel roet in het eten kan gooien. Lavinia is nu 34 jaar oud en ze heeft niet het gevoel dat ze aan het eind zit, maar ze wil ook niet heel erg lang wachten en gaan aansukkelen. Leeftijd zegt niet alles over hoeveel tijd je nog hebt en hoeveel haast je moet hebben. Dat is voor iedereen individueel.

Fertiliteitsbehandeling in België

Lavinia gaat voor haar behandeling nu naar België. Ze heeft daar een heel goed gevoel over. In hun proces vindt het stel het nu heel belangrijk om samen te kijken hoe ze dit naar buiten gaan brengen. In aflevering 11 van de podcast gaat het daar ook over: Wie vertel je het wel, en wie vertel je het niet. Wie kan je inspireren of het positieve geven dat je zoekt in je proces. Deel het met hen.

Hormoontherapeut

De angst om wel of niet zwanger te kunnen worden is voor Lavinia heel lang een bepaalde blokkade geweest. Omdat ze hormoontherapeut is, helpt ze heel veel vrouwen met het in balans brengen van hun hormonen. Veel van deze vrouwen krijgen weer een cyclus en worden zwanger. Lavinia had heel lang het gevoel dat ze faalde omdat het haar zelf niet lukte om zwanger te worden. Het gaf haar het gevoel dat ze faalde als moeder en als vrouw. Voor haar gevoel had ze er al zoveel aan gedaan. Ze had haar cyclus op orde gekregen en haar eisprong was terug. Alles was voor haar gevoel in orde. Toch kunnen er dan een paar factoren zijn die daarin kunnen blokkeren. Nu pas heeft ze echt door dat het ook niet betekent dat ze een slechte moeder is.

Taboe

Lavinia heeft veel cliënten die ook miskramen hebben meegemaakt. Met hen deelt ze ook haar eigen verhaal. Tegen mensen die ernaar vragen is ze heel open. Zoveel vrouwen maken dit mee en durven er niet over te praten. Ze vindt het belangrijk dat er wel over wordt gesproken. Het taboe en die schaamte mag eraf. Het is iets heel natuurlijks. Leven en dood zit zo dicht bij elkaar. Lavinia snapt nu ook heel goed waar stellen doorheen gaan waarbij zwanger worden niet lukt. Ze snapt hoe het voelt als het zwanger worden langer duurt dan bij de buurvrouw of bij vriendinnen. Dat gevoel is geen jaloezie. Je gunt het iedereen heel erg, maar je gunt het jezelf ook heel erg. Wil jij geholpen worden bij het verwerken van je miskraam en weer open staan voor een nieuwe zwangerschap? Start dan net Als Lavinia het Ontspannen Zwanger Worden Traject van BeeMom

Privékliniek

Lavinia gaat voor haar fertiliteitsbehandeling naar een privékliniek België. Een vriendin van haar en een aantal van haar cliënten zijn daar ook geweest. Ze zijn daar net even wat verder dan bij ons in Nederland. Ze kijken naar andere dingen, bij sperma doen ze DNA-fragmentatie-onderzoek. Waarschijnlijk krijgen ze een deel van de kosten vergoed. Maar mocht dat niet zo zijn, dan betaalt het stel de behandeling uit eigen zak. Dat is een bewuste keuze. Ze hebben er alles voor over en kunnen het betalen als het moet. In Nederland zijn ook goede artsen, maar de wachtlijsten zijn lang. Hier heeft het traject voor Lavinia net iets te lang geduurd en ze wil niet meer wachten. Ze kan wel wachten met zwanger worden, maar ze wil niet meer wachten met de onderzoeken. Met Corona zetten ze heel veel trajecten on-hold. In België kon het stel direct terecht. Lavinia’s vader woont in Antwerpen, dus ze kunnen bij hem overnachten.

Kindje verwelkomen

Lavinia heeft zoveel zelf geprobeerd en ze weet dat ze er zelf alles aan heeft gedaan. Ze is ervan overtuigd dat dat het proces van de behandeling zal versnellen en daarbij zal helpen. Het afgelopen jaar was een jaar met persoonlijke ontwikkeling voor Lavinia. Ze heeft veel aan zichzelf gewerkt en daarmee ook trauma’s opgelost. Daardoor is ze lekker in haar vel komen te zitten. Ze voelt nu echt dat ze moeder wil worden en dat ze een goede, zorgzame, lieve moeder gaat worden. Lavinia is dankbaar dat ze straks met een goed gevoel hun kindje mag verwelkomen.

Werken met hormonen

Lavinia heeft uiteindelijk haar werk gemaakt van het werken met hormonen en het leven volgens je cyclus. Dit ontstond vanuit haar eigen ervaring met PCOS. In 2013 werd PCOS bij haar vastgesteld. Er werd haar toen geadviseerd om aan de pil te gaan. Er werd haar verteld dat, als ze zwanger wilde worden, ze daar hulp bij kon krijgen. Haar intuïtie vertelde haar toen dat ze hier zelf iets mee kon doen. Online was er nog weinig informatie over PCOS te vinden. Ze ging daarom Amerikaanse en Engelse boeken erover lezen. Met een orthomoleculair therapeut is ze eraan gaan werken.

Eten en leven volgens je cyclus

Lavinia ging eten en leven volgens haar cyclus. Dat ontstond toen ze als private chef ging koken voor iemand die vanuit New York naar Amsterdam verhuisde.  Ze werkte destijds al als cateraar en private chef. Ze kookte twee dagen per week voor deze klant. Ze had zich al verdiept in het koken volgens je cyclus en ze vroeg haar klant of ze dit bij haar mocht uitproberen. Zelf at ze dat eten ook. Deze manier van koken is heel gevarieerd. Het voedsel is helemaal biologisch, met heel veel groente, minder vlees en meer vis. Door op deze manier te eten verbeterde haar cyclus steeds meer.

Cyclus terug

Haar buikgebied was altijd al afgesloten. Met mediteren en yoga kwam ze nooit bij dat buikgebied. Ze zat heel erg in haar hoofd. Tijdens een retraite in 2017, waar ze breathwork deed, ging haar buikgebied wel open en werd zij een maand later echt ongesteld. Ze kreeg een echte menstruatie die drie volle dagen duurde. Ze was heel blij dat hiermee haar cyclus weer terug was. Ze wist toen nog niet of ze een eisprong had. Bij PCOS heb je dat niet altijd. Daarom adviseert ze haar cliënten ook altijd om dit te laten checken.

Anderen adviseren

Lavinia eet nu drie jaar volgens haar cyclus. Omdat ze hier zelf succes mee boekte, wilde ze haar ervaringen delen. Ze ging vriendinnen adviseren en verschillende vrouwen stelden er haar vragen over. Ze merkte ook dat er op verjaardagen altijd wel iemand is die ook PCOS heeft en die dezelfde symptomen heeft.   Hierdoor kwam bij haar het besef dat ze hier iets mee wilde. Ze wilde eerst meer over het holistische gedeelte weten, voordat ze hier echt haar werk van wilde maken. In 2018 startte ze met de studie hormoontherapie. Dat is holistisch op het hele lichaam. Je krijgt les over de hersenen, de darmen, alle organen die meewerken met het hormonale proces. Lavinia vond het een pittige studie, maar het sloot heel goed aan op de kennis die ze al had. Hierdoor kreeg ze goede theoretische kennis vanuit een goede opleiding. Daarna volgde ze nog een orthomoleculaire studie. De kennis die ze hier opdeed wil ze op een later moment uitdiepen. Ze heeft nu zoveel ervaring en kennis opgedaan dat ze daar voldoende mee kan.

Eerste cliënte zwanger

En met succes. Lavinia’s eerste cliënte kreeg haar cyclus terug. Zij stuurde Lavinia na drie maanden een bericht dat ze zwanger was. Dat heeft ze, volgens Lavinia, zelf gedaan. Ze ziet zichzelf niet als een wonderdokter die iemand iets geeft. Het is ieders eigen proces. Bij de een is er een heel klein sleuteltje nodig om dat te fixen en bij de ander heeft het iets meer tijd nodig, of meer persoonlijke ontwikkeling. Lavinia vindt het mooi aan haar werk dat het per persoon weer heel anders is.

Kracht van samenwerken met gelijkgestemde vrouwen

De samenwerking tussen Beemom en Lavinia ervaart Lavinia als heel mooi. Je kan met je voeding aan de slag gaan, met je hormonen en soms is er een stukje mindset nodig dat daarbij kan ondersteunen. Ze hebben gezamenlijke klanten die bij Lavinia voor de voeding komen en bij Beemom voor de mindset en daarmee prachtige resultaten bereiken. Het is juist die kracht van samenwerken met gelijkgestemde vrouwen.

Geen menstruatie

De vrouwen die bij Lavinia komen hebben vaak geen menstruatie. Artsen adviseren dan vaak bepaalde medicatie om de bloeding op te wekken. Bij veel vrouwen met PCOS zie je vaak klachten als acne, overbeharing, niet kunnen afvallen of schildklier gerelateerde problemen. Bij schildklierproblemen die boven of onder de referentiewaarde zitten stuurt ze haar cliënten door. Vaak zijn dit serieuze klachten. Lavinia is geen voorstander van medicatie. Maar als het echt nodig is om medicijnen te slikken moet je dat doen. Ze gaat zelf ook medicatie slikken. De vrouwen die ze begeleid hebben last van vermoeidheid, kunnen verklaarbaar of onverklaarbaar niet zwanger worden, hebben door PCOS geen eisprong of zitten in fertiliteitstrajecten. Ze begeleid deze vrouwen met het inbouwen van rust en voeding gericht op de leefstijl.

Verschillende hormonale disbalansen

Lavinia haar specialisatie is PCOS. Daar komt heel veel bij kijken. Je hebt hormonale disbalansen die daar heel veel op lijken. Ze heeft daarom verschillende collega-therapeuten naar wie ze ook doorverwijst. Cliënten met endometriose wijst ze bijvoorbeeld door. Ze vindt het resultaat voor de cliënt er belangrijk en ze kijkt daarom naar wat de beste oplossing en hulp is voor de cliënt. Het is een traject dat veel energie en tijd kost. Daarom vindt ze dat je er ook voor moet gaan.

Cursus leven volgens je cyclus

Lavinia heeft een programma gemaakt waarin alles samenkomt: de cursus 'leven volgens je cyclus'. Er wordt steeds meer over deze methode geschreven. Daarmee wordt bewezen dat leven volgens je cyclus je als vrouw enorm in je kracht kan zetten. Lavinia vindt het mooi om te zien wat bepaalde voeding in een bepaalde periode van je cyclus kan doen en wat voor invloed dat kan hebben op de hormonendans. Als de hormonen meer in balans zijn heb je minder last van stemmingswisselingen, acne en voel je je meer ontspannen. Omdat ze dat elke vrouw gunt heeft Lavinia deze cursus ontwikkeld.

Ovulatie

De cursus begint met een introductie die bijvoorbeeld de ovulatie uitgebreid uitlegt. Daarna richt de cursus zich op voeding en bewegen volgens de cyclus. De cyclus bestaat uit de folliculaire fase en de ovulatiefase. De folliculaire fase is de fase na de menstruatie. Je voelt dan vaak weer energie, hebt weer zin om naar buiten te gaan en je voelt je weer wat knapper. Je hebt weer zin om naar buiten te treden. Dat is heel kenmerkend want tijdens de ovulatie moet je er voor het voortplanten op je best uitzien om dat mannetje aan te trekken. Dat is de fase waarin je lekker kunt sporten. In de luteale fase, de fase na de ovulatie, en de menstruatiefase die erna komt voel je meer kalmte en vrouwelijke energie. Dat is de tweede module. De derde module is selfcare en ontspanning. Goed voor jezelf zorgen is heel belangrijk in alle fasen. Als je zwanger wil worden zijn die fasen in de cyclus ook weer heel belangrijk. Na die ovulatie wil je rust pakken. Omdat het lichaam altijd aan het voorbereiden is op een eventuele zwangerschap.

Het geschenk van ontspanning

Lavinia heeft het Ontspannen Zwanger Worden Traject van Beemom gedaan. Na haar miskraam werkte dat voor haar heel ondersteunend en dat heeft ze als heel fijn ervaren. Ze beschrijft het als een cadeautje aan haarzelf. Voor wie een piekeraar is, moeilijk slaapt of moeilijk doorslaapt, adviseert Lavinia om vlak voor het slapen gaan het ontspannen zwanger worden mp3 te luisteren, de gratis audio van BeeMom. Lavinia gaat soms wat eerder naar bed als haar vriend nog tv wil kijken. Ze luistert dan naar de audio en wordt dan zo ontspannen dat ze heerlijk in slaap valt.

Vertrouwen dat het goedkomt

Lavinia is heel erg getest op haar geduld. Wat haar vooral heeft geholpen is vertrouwen op zichzelf en erop vertrouwen dat het echt goedkomt. Vertrouw op je lichaam: daar houdt ze echt aan vast wat er ook gebeurt. Ze doet elke nieuwe maan een meditatie. Dan schrijft ze drie intenties voor zichzelf op. Die zet ze op een post-it en plakt ze op de spiegel en daar kijkt ze dan elke dag even naar. Het kunnen heel veel overtuigingen zijn. Bijvoorbeeld ‘ik vertrouw op mijn lijf’, ‘ik ben liefde’, ‘ik ben genoeg’, ‘ik ben de moeite waard’. Lavinia adviseert vrouwen om terug te blijven gaan naar dat vertrouwen of jezelf en je lichaam. Of je nou wel of niet zwanger wil worden. Of dat er iets anders in je leven speelt. Ze houdt zichzelf voor dat er voor iedereen een tijd is Dit herhaalt ze telkens tegen zichzelf tijdens een moeilijk moment, bijvoorbeeld als de angst dat het nooit gaat gebeuren haar bekruipt.

Angstgedachtes loslaten

Het gevoel dat ze nooit moeder zal worden is Lavinia’s grootste angst. Voorheen rende ze altijd weg voor haar angsten en stopte ze haar angstgedachtes weg. Uiteindelijk kwam de angst dan toch weer achter haar aan. Nu probeert ze haar angst te erkennen door 90 seconden in de emotie te gaan zitten. Door het te voelen en te observeren kan ze haar angst weer loslaten en gaat het weg. Wegrennen voor haar angsten kost, volgens Lavinia, meer energie dan het te voelen en daarna los te kunnen laten. Op haar arm heeft Lavinia een tatoeage met de tekst Annica . Dat is een Boeddhistisch gezegde dat letterlijk ‘alles is vergankelijk’ betekent.

Cursus Eten en leven volgens je cyclus

Meer informatie over ‘Eten en leven volgens je cyclus’ is te vinden op Instagram: Lavinia_hormooncoach. Of kijk op: https://laviniafrantzen.nl/cursus-eten-en-leven-volgens-je-cyclus/

Kortingscode

De kortingscode beemom15 geeft 15 procent korting op de cursus Eten en leven volgens je cyclus. Cyclus en zwanger worden


Gratis workshop van Beemom

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop Pak de controle over je vruchtbaarheid. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen