De fertiliteitsarts die zelf patiënt werd
22 januari 2021 

De fertiliteitsarts die zelf patiënt werd

De fertiliteitsarts, die zelf niet zwanger kon worden.

Mijn fertiliteitsarts, Kimiko Kleiman, kon zelf niet zwanger worden. Naast arts werd zij dus zelf ook patiënt. Door de combinatie van haar medische kennis als arts, haar eigen ervaring als patiënt, haar recente opleiding tot hormoontherapeut en haar interesse in de mens als geheel is Kimiko naast haar baan als fertiliteitsarts, ook haar eigen kliniek gestart; Sakura Clinics.

In mijn vierde podcast heb ik mijn eigen fertiliteitsarts Kimiko uitgenodigd om haar ervaring als fertiliteitsarts, die zelf niet zwanger kon worden, met ons te delen. Door de combinatie van deze ervaringen is haar kijk op (natuurlijk) zwanger worden heel open minded en kijkt ze veel verder dan alleen de behandelingen die zij doet als arts.

Even voorstellen; fertiliteitsarts Kimiko Kleiman

Kimiko, inmiddels moeder van twee kinderen en getrouwd met een lieve man, heeft vanwege haar beroep als arts al duizenden koppels bijgestaan bij het realiseren van hun kinderwens, maar bij hen zelf heeft de weg naar hun twee kinderen ook behoorlijk wat hobbels gekend en ging het verre van vanzelf.

Eerst was er die twijfel…

Toen Kimiko vroeger klein meisje was, wist zij één ding zeker; ik wil dokter worden! Dat is gelukt! Ze is in opleiding gegaan tot gynaecoloog, omdat ze fertiliteit meteen al een mooi vak vond. Maar daarvoor moest zij wel promotieonderzoek doen, dus dan ben je gauw langer dan gemiddeld aan het studeren

Of zij toen een duidelijke kinderwens hadden, stond op dat moment nog niet eens vast. Ze waren druk met studeren, hun carrière en waren met z’n tweeën ook heel happy. Als het komt is het heel leuk, maar vooralsnog hebben we best veel om onze aandacht op te vestigen. In juni 2010 trouwden ze en daarna besloten ze te stoppen met de pil en eens te kijken wat er zou gebeuren.

In september gingen zij op huwelijksreis naar Bali en op Bali deed Kimiko haar eerste zwangerschapstest. Ze bleek na één maand al zwanger te zijn! Bali had bij hen een speciale plek in hun hart, dus het voelde meteen als “meant to be” dat ze daar een positieve test in handen hadden.

Bij terugkomst op werk deed een collega de eerste echo bij Kimiko toen zij ongeveer 7 weken zwanger was. Ze was nieuwsgierig en zat de hele dag tussen de gynaecologen, dus ze was niet te houden!

De echo was niet goed…

Het was niet goed. Zij kreeg een miskraam. Op dat moment schoot Kimiko direct in haar doktersmodus en wilde het zo snel mogelijk oplossen, zonder écht stil te staan bij haar gevoel. Goed is niet goed, dus nu we moeten een oplossing bedenken. Na twee giften van de pillen die de miskraam moesten opwekken, gebeurde er niets. Geen bloedverlies… Ze moest gecuretteerd worden.

Curetteren en door!

Ook de curettage werd praktisch gepland, zodat het voor haar man beter uitkwam om Kimiko naar het ziekenhuis te brengen en door te rijden naar zijn belangrijke afspraak. Kimiko wilde geen verdoving en ook wilde ze graag na de curettage meteen weer aan het werk.

Na de curettage zat zij op de bank in de artsenkamer om meteen weer aan de slag te gaan. Gelukkig hebben haar collega’s haar gevraagd om verstandig te zijn en naar huis te gaan. Ze heeft geluisterd en haar man gebeld om haar op te halen. Dat was zwangerschap nummer één en een duidelijk voorbeeld van hoe ratio de overhand kan nemen tijdens zo’n gebeurtenis.

Een zwangerschap werd uitgesteld

Kimiko kon als ze een bepaalde datum zou beginnen met de opleiding, starten in een kliniek waar zij heel graag terecht wilde komen. De eerste keer was zij de eerste maand al zwanger en dat zou op dat moment qua timing niet heel fijn zijn. Dus hun kinderwens werd een jaar geparkeerd.

Gelukkig was Kimiko na dat jaar weer snel zwanger, in de tweede maand, maar helaas eindigde ook die zwangerschap, na een foute echo, in een miskraam. Deze miskraam kwam gelukkig wel spontaan op gang.

De kinderwens werd groter en groter

Waar zij aan het begin van hun kinderwensreis nog een open houding hadden “We zien wel hoe het loopt”, begon het steeds meer te kriebelen. Kimiko had nu twee keer een positieve test in handen gehad en zij kregen, mede daardoor, steeds meer gevoel bij hun kinderwens en deze groeide en groeide.

Herhaalde miskramen

In de medische wereld spreekt men van “herhaalde miskramen” wanneer je twee of meer miskramen hebt gehad, die met de echo in de baarmoeder gezien zijn. Daar was bij Kimiko sprake van en met die reden heeft ze aanvullend onderzoek laten doen. Het bloed en haar baarmoeder werden onderzocht, maar er was geen medische oorzaak te vinden.

Ayurvedische therapie

Kimiko is vanaf dat moment gaan zoeken naar aanvullende behandelingen en levenswijzen en zo kwam zij terecht bij een Ayurvedisch therapeut die moxa behandelingen heeft gedaan, bepaalde massages en accupunctuur. En dat beviel haar goed!

De man in de sauna

Kimiko was ondertussen heel druk met haar proefschrift, want zij zat midden in haar opleiding tot gynaecoloog en na werktijd had zij met een vriendin afgesproken om naar de sauna te gaan. Net op het nippertje en al oververhit vanwege een hele drukke dag in het ziekenhuis, kwam ze in de sauna aan. Haar vriendin zat te praten met een onbekende man, die Kimiko totaal out of the blue en midden in de sauna vroeg; “Waarom denk je dat je nog niet zwanger bent?”. Vervolgens zei diezelfde man “ik denk namelijk dat jij het best wel weet waarom je nu nog niet zwanger bent”.

Op dat moment ging er een knop om en besefte Kimiko zich dat hij weleens gelijk kon hebben. Ze was veel te druk, heeft veel te veel geprobeerd haar leven te plannen en haar onbewuste heeft het wellicht zelfs tegengehouden destijds. Vlak voor de opgieting, waarbij je natuurlijk je mond moet houden, voegde de man er nog aan toe; “over drie maanden ben je zwanger”. Kimiko heeft die man daar nooit meer gezien, maar hij heeft wel gelijk gehad.

Drie maanden na die bijzondere ontmoeting was Kimiko zwanger

Drie maanden later, in juli 2012, bleek Kimiko inderdaad zwanger te zijn en dit was een goede zwangerschap. In april 2013 is zij, door middel van een keizersnee, bevallen van hun zoon.

De wens voor een tweede kindje was er niet direct

Haar man had niet direct een wens voor een tweede kind. Zij hadden samen natuurlijk al best een weg moeten afleggen voor een eerste goede zwangerschap. Maar bij Kimiko begon het na een jaar wel weer te kriebelen. Een tweede zou toch wel heel erg leuk zijn, zowel voor ons als voor onze zoon.

Tijdens hun zomervakantie in Italië zat er een stel naast hen in het appartement met één zoon van een jaar of tien. De vader was de hele dag met de zoon in de weer, terwijl de moeder de hele dag het appartement aan het poetsen was. Het besef dat zij er mogelijk over een paar jaar ook zo bijzaten, deed hen samen besluiten toch voor een tweede kindje te gaan.

Zelf hadden zij de zwangerschappen al twee keer een jaar uitgesteld, maar toen ze ervoor gingen, was Kimiko binnen één, twee en drie maanden zwanger. Dus Kimiko en haar man hadden goede hoop dat het snel weer zou lukken. Toen hun zoon twee jaar was, gingen zij er weer vol voor.

Inmiddels 36 jaar en op naar een tweede kindje

Kimiko was inmiddels 36 jaar oud en was gestopt met de opleiding tot gynaecoloog en richtte zich puur op de voortplantingsgeneeskunde. Ze werkte inmiddels als fertiliteitsarts en was ook gepromoveerd. Dus er was een groot besef dat haar leeftijd een nadelige rol zou kunnen gaan spelen in haar vruchtbaarheid.

Maand één; niet zwanger, maand twee; niet zwanger, maand drie; niet zwanger… En zelfs na anderhalf jaar was Kimiko, inmiddels 37, nog steeds niet zwanger van haar tweede, zo gewenste kindje. Er hadden inmiddels een aantal controle echo’s plaatsgevonden en daarop was te zien dat Kimiko nog voldoende eiblaasjes had. Ook had zij een volstrekt regelmatige cyclus en had zij het zaad van haar man al een aantal keer laten checken. Alles zag er goed uit, maar wat was er dan toch aan de hand?

Chinese geneeskunde ter ondersteuning

Naast de reguliere onderzoeken en haar rotsvaste vertrouwen dat het op de natuurlijke manier zou gaan lukken, bezocht Kimiko ook regelmatig een bevriende Chinees geneeskundige, wederom voor acupunctuur behandelingen vanwege haar eerdere goede ervaringen daarmee. Kimiko wilde echt verder kijken; haar voeding, mindset en leefstijl werden aangepast, ze begon andere supplementen te nemen, stopte met koffie drinken en ook haar incidentele wijntje of glaasje champagne liet zij voortaan staan.

Een collega van Kimiko stelde voor om de eisprong een keertje op te wekken en het eens op die manier te proberen. Dus onder het toeziend oog van die collega heeft Kimiko pregnyl gespoten. Maar waar haar patiënten inmiddels achter elkaar zwanger werden, bleef de zwangerschap bij Kimiko uit.

Een echo bracht helderheid

Na twee jaar lang zelf proberen, hakte Kimiko de knoop door en besloot hulp te zoeken bij het ziekenhuis bij hen in de buurt. Na een korte intake, het aanbod van Kimiko om deel te nemen aan lopende wetenschappelijke studies, kreeg zij haar eerste echo in dat ziekenhuis. Het was een echo in het midden van haar cyclus en deze zal haar altijd bijblijven.

Nog voordat de verpleegkundige het had kunnen zien op de echo, had Kimiko het zelf al gezien. De reden waarom het zwanger worden maar niet wilde lukken. Er bleef vocht in haar baarmoeder staan! Ze bleek een niche (holtevormig litteken) te hebben in haar baarmoeder als gevolg van de keizersnee bij de geboorte van haar zoon.

De niche bleek een gapend gat

Vervolgens is ze voor het herstel van de niche terug gegaan naar haar eigen ziekenhuis en bleek de niche een gapend gat te zijn. De operatie moest uiteindelijk plaatsvinden in het VU. Deze operatie bleek behoorlijk ingewikkeld en duurde ruim 3,5 uur. Daarna wordt geadviseerd om minimaal 6 maanden niet zwanger te worden. Gek genoeg voelde die 6 maanden, na twee jaar proberen, even heel ontspannen voor haar; het even kunnen loslaten.

Na deze 6 maanden van rust mochten Kimiko en haar man het weer via de natuurlijke weg proberen, maar na een aantal maanden proberen, lukt het nog steeds niet.

De fertiliteitsarts, die zelf niet zwanger kon worden.

Tijdens hun volgende vakantie in Italië besloten ze samen een IVF-traject aan te gaan en bij terugkomst heeft Kimiko, inmiddels 38,5 jaar oud, wederom een afspraak gemaakt bij het ziekenhuis bij hen in de buurt.

Daar wilden ze starten met een IUI behandeling, maar zelf zag Kimiko dat niet zitten vanwege haar leeftijd. Zij besefte zich heel goed dat ze dat doen om haar als patiënt te beschermen, maar ze wist waar ze voor koos en wat het inhield.

Uiteindelijk is Kimiko weer naar haar collega terug gegaan en heeft hem gevraagd om het IVF-traject te starten. Hij wilde onder één voorwaarde het traject met haar aangaan en hij zei tegen Kimiko; “Ik ben de dokter en jij de patiënt” en daar heeft Kimiko zich (redelijk) aan gehouden.


Haar lichaamslengte aan medicijnen

De hoeveelheid medicijnen die je mee krijgt voor drie weken stimuleren was voor Kimiko best confronterend. De stapel was zo hoog als haar eigen lichaamslengte! Ze dacht aan haar patiënten en hoe dat voor hen moest zijn.

De koelkast lag vol en ze was er klaar voor. Kimiko maakte van de injecties een soort ritueel, zodat iedere spuit met een positieve energie gezet werd. Ze mediteerde, schreef in het boekje voor haar toekomstige kindje en nam er gewoon echt even de tijd voor.

De punctie

Zonder al teveel last te hebben gehad van de medicijnen, volgde de punctie; in haar eigen ziekenhuis, door haar eigen collega en twee lieve IVF-verpleegkundigen erbij. Het duurde ongeveer een kwartiertje en het deed natuurlijk wel iets pijn, maar het was goed te doen voor Kimiko.

Haar man vertrok met de geoogste eitjes in een speciaal koffertje naar het VU om daar zijn zaad produceren. Ondertussen werd Kimiko door één van de verpleegkundigen thuisgebracht.

Een geleide meditatie gaf Kimiko een blik in de toekomst

Nog voor de punctie was Kimiko bij een tweedaagse masterclass geweest en deed ze mee aan een geleide meditatie in een grote zaal. In die meditatie zag ze haar man met haarzelf, hun zoontje en nog een dochter op de arm. En vanaf dat moment wist ze; we krijgen een meisje!

Al met al heeft Kimiko, inmiddels 39 jaar, 36 negatieve testen gehad en heeft het traject precies drie jaar geduurd. Maar bij de derde terugplaatsing was ze zwanger van hun dochter!


Zware, maar mooie, leerzame periode

Achteraf kan ze zeggen dat het voor haar een mooie periode is geweest waarin ze veel geleerd heeft over zichtzelf; ze rustiger is geworden en is ze meer uit haar linkerhersenhelft gekomen. Ze heeft geleerd dat ze meer buiten de gebaande paden mag kijken en dat helpt haar in haar werk als dokter.

Vol vertrouwen en met een brede kijk op vruchtbaarheid

Ze voelde zelf 100% vertrouwen en dat is nu één van de pijlers van haar bedrijf; dat mensen vol vertrouwen kunnen blijven in deze periode.

In tegenstelling tot het ziekenhuis, waar je te maken hebt met protocollen en eeuwig tijdgebrek, kan Kimiko binnen haar kliniek veel meer de tijd nemen voor haar klanten. Ze neemt een uitgebreide (gratis) intake af, kijkt breder dan alleen medische indicaties naar bijvoorbeeld voeding, lifestyle, mindset, aanvullende behandelingen en eventuele second opinions. Ook houdt ze nauw contact met haar klanten en ze kunnen haar appen wanneer dat nodig is en dat is precies wat ze graag wil geven; de aandacht die op welk moment dan ook nodig is. Ik kan het je van harte aanraden!

Ook raad ik je zeker aan, mocht je dat nog niet gedaan hebben, om de podcast met Kimiko te luisteren, zodat je alvast een beetje kennis met haar kunt maken.

Neem een kijkje op haar website klik hier of maak direct een afspraak met Kimiko om de gratis intake in te plannen.

Gratis cursus van BeeMom voor klanten Sakura Clinics

Mocht je hulp willen van Kimiko, geeft dan aan dat je via de podcast bij haar bent gekomen. Dan krijgen je als bonus van mij de cursus “volgende stap naar zwangerschap” daar gratis bij.

Je kunt als luisteraar de cursus natuurlijk ook los bestellen. Als je dan de kortingscode “podcast” invoert, krijg je een 20% korting. Kijk hier


Rubriek “Vraag het de fertiliteitsarts”

Kimiko zal in mijn komende podcasts ook de rubriek “Vraag het de fertiliteitsarts” voor haar rekening nemen. Dus heb je een vraag voor Kimiko, mail deze gerust naar podcast@beemom.nl of stuur deze in via www.beemom.nl/podcast.

ga naar de Zwanger Worden Podcast

meer over de podcast

In deze aflevering

In de deze aflevering interview ik fertiliteitsarts Kimiko Kleiman-Broeze. Ze vertelt hoe ze van de dokter naar de patiënt ging. Haar persoonlijke verhaal over miskramen, een operatie en IVF. Zij is momenteel werkzaam bij het Dijklander ziekenhuis en heeft haar eigen bedrijf Sakura Clinics, waarin ze vrouwen persoonlijker en uitgebreider kan helpen dan in het ziekenhuis.

Wil je door haar geholpen worden?

Vraag een gratis consult aan via haar website. Wanneer je als luisteraar klant wordt van Sakura Clinics, krijg je gratis de cursus Volgende Stap Naar Zwangerschap, het enige wat je daarvoor hoeft te doen is aangeven bij Kimiko dat je via de podcast komt.

De zwanger worden podcast is gemaakt door Lilian Kruse van BeeMom, hij verschijnt twee keer per week op woensdag en vrijdag.

Klik voor meer informatie over de podcast

Fertiliteitsarts Kimiko

In de rubriek vraag het de fertiliteitsarts, hoor je gepromoveerd arts Kimiko Kleiman, werkzaam bij het Dijklander ziekenhuis en haar eigen bedrijf Sakura Clinics

Maak jouw plan
Wil jij een goed plan maken voor je kinderwens? Echt kunnen beslissen op basis jouw waarden, met alle elementen in kaart en duidelijk wat er in jouw onbewuste blokkeert? Start dan met de cursus volgende stap naar zwangerschap.

Gratis
Wil je de gratis zwanger worden audio luisteren van BeeMom? Klik hier

Reageer
Vond je de aflevering leuk en waardevol? Geef beoordeling, bijvoorbeeld 5 sterren en een reactie achter. Dan kunnen andere wensmoeders de show makkelijker vinden.

Vraag?

Heb je een (luisteraars)vraag of wil je iets delen? Mail naar podcast@beemom.nl

Meer
Smaakt deze podcast naar meer en wil je de podcast steunen? Wordt dan vriend van de podcast

ga naar de Zwanger Worden Podcast beemom gratis audio zwanger worden ontspannen hypnofertility hypnose mp3 miskraam verwerken Lilian Kruse zwanger worden met hypnose

Hypnotherapeute gespecialiseerd in
v
ruchtbaarheid

Lilian Kruse

"Ik help vrouwen die al heel lang zwanger willen worden, weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam en rust in hun hoofd, waardoor hun kansen enorm vergroten"

meer over mij

Wil je reageren op dit blog?

Laat onderaan de pagina je reactie achter

Over de schrijver
Reactie plaatsen