Deo zonder troep als aluminium - zwanger willen worden
Deo zonder troep als aluminium
02 augustus 2021 

Deo zonder troep als aluminium

Deo zonder troep als aluminium getest!

Welke deo is het minst schadelijk voor je lichaam en hormoonbalans en toch fijn in gebruik? Wellicht ben je er niet zo mee bezig, of misschien ben jij iemand die wel heel kritisch is naar alle verzorgingsproducten die je gebruikt. Na diverse vragen ben ik op onderzoek uit gegaan of de ‘troep’ in bepaalde verzorgingsproducten schadelijk zijn voor je gezondheid en vruchtbaarheid.

Het idee van deo zonder anti-transpirant gaf mij al klotsende oksels

Naast een kritisch onderzoek naar de ingrediënten van deodoranten, wilde ik ook de proef op de som nemen en testen of het prettige deo’s zijn in gebruik. Want troepvrij, natuurlijk en groen is heel belangrijk, maar ik wil niet door het leven als een naar zweet stinkende sloddervos. Ik benaderde een online shop die super veel groene producten verkoopt en vroeg om advies. Biggreensmile deed een suggestie welke deo’s ik eens zou kunnen testen. Vijf uiteenlopende deo’s koos ik uit en ik heb een aantal weken getest.

Waarom een groene deo?

Maar eerst even terug naar waarom ik af wil van mijn vertrouwde Rexona spuitfles. Na een korte Google zoektocht vond ik veel artikelen die erg anti aluminium zijn. Je wordt bang gemaakt met vergroot risico op borstkanker, verstopte poriën waardoor gifstoffen niet afgevoerd kunnen etc. Ok, dat wil ik natuurlijk niet!

Hoe schadelijk is aluminium echt?

De stukken die ik lees over het risico op borstkanker, verwijzen naar een wetenschappelijk onderzoek waardoor je het gelijk aan wil nemen als waarheid. Maar ik zou mijn kritische zelf niet zijn als ik iets verder kijk dan mijn neus lang is. Is het echt zo gevaarlijk? En waarom mag het dan nog verkocht worden in Nederland? Ik vind ook diverse info over het betreffende onderzoek, die de ernst relativeert. “Het gaat om een studie met vijf muizen en de stof werd niet direct op de huid gesmeerd, maar direct in cellen gespoten. Om het mogelijk schadelijke effect van aluminium te bewijzen of uit te sluiten, is meer onderzoek nodig.” Diverse dermatologen geven aan dat het gebruik van deze kleine hoeveelheden aluminiumzouten niet schadelijk is voor mensen. Ok, ik ben weer een beetje gerustgesteld.

Risico op Alzheimer

De link tussen aluminium en borstkanker mag dan een mythe blijken, ik kom ook nog berichten tegen dat het in verband wordt gebracht met Alzheimer. Ik lees verder dat aluminiumzouten de bloed-hersenbarrière in het centrale zenuwstelsel beïnvloeden door de afvloeiing van chemicaliën en bacteriën uit het bloed tegen te gaan. Tja, dan wil ik toch liever een deo zonder aluminium.

Wat doet aluminium?

Aluminium is een antiperspirant: wanneer deze stof in aanraking komt met zout op de huid, vormt het een propje dat de zweetklieren tijdelijk blokkeert. Je zweet dus minder als je een deodorant met aluminium gebruikt. Het kan huidirritatie, jeuk en bij sommigen een allergische reactie veroorzaken. Maar dat merk je zelf direct denk ik dan. Het advies is om geen aluminium te gebruiken als je geen last hebt van overmatig zweten. Daarbij gaf een dermatoloog aan vooral op te letten of je tegen parfum kunt, omdat diverse mensen daar allergisch voor zijn.

Vermijd parabenen

Ook voor parabenen zie ik waarschuwingen voorbij komen, want volgens een studie zou aangetoond zijn dat parabenen het hormoon oestrogeen imiteren. En chemicaliën die hormonen imiteren kunnen de kans op borstkanker verhogen, zelfs in kleine hoeveelheden. Ok, deze wil ik zelf ook vermijden als het kan. Maar als ik op de ingrediënten lijst van mijn oude deo kijk zie ik geen parabenen. Ze zullen wellicht nog in verschillende deo’s zitten, kijk dus even op de achterkant van je eigen deo en producten. Je herkent ze eenvoudig omdat er parabenen letterlijk in de naam staat.

Een ingrediëntenlijst waar je blij van wordt

De groene deo’s van Biggreensmile hebben een ingrediëntenlijst waar je blij van wordt. Of je nu streng bent over aluminium, parabenen en dingen als alcohol, de deo’s die ik testte zaten vol met natuurlijke en vooral biologische producten. Zoals essentiële oliën en alternatieven voor aluminiumzouten zoals zink ricinoleaat, dat bacteriële geuren maskeert, en hop, welke bacteriën tegengaat zodat je een hele dag heerlijk fris blijft.

Groene verpakkingen

Naast ‘betere’ ingrediënten keek ik ook naar de verpakkingen. Want de ouderwetse spuitbus is bepaalt niet goed voor het milieu. Ze zijn vaak moeilijk te recyclen en ze bevatten CO2, waardoor er broeikasgassen in de lucht komen. De alternatieve plastic rollers verspreiden wellicht geen CO2, maar zijn ook door de opbouw slecht te recyclen. Tussen de geteste deo’s zaten producten die alleen een papieren verpakking hadden of een plastic roller of spuit zonder CO2 uitstoot.

De proef op de som

Ok, de test! Voordat ik de uitslag van de deotest met je deel, moet ik nog kwijt dat er echt ontzettend veel groene merken zijn die ik (nog) niet heb getest. Daar kunnen dus ook nog goeie tussen zitten. Ik heb gekozen voor 5 compleet verschillende producten en verpakkingen, ook dingen die ik zelf niet zou hebben uitgekozen als ik voor mezelf een nieuwe deo zou kopen. Elke deo heb ik meerdere dagen of weken getest tijdens verschillende temperaturen en activiteiten. Ik wil alvast meegeven, dat ik geen één keer mijn oude deo heb gemist of het gevoel had dat de deo’s tekort schoten. Ze krijgen allemaal een ruime voldoende van mij.

De deo’s die ik testte:

Hieronder even een opsomming van de deo’s die ik getest heb. De prijzen die erbij staan is de prijs zonder korting, op het moment dat ik het testte, dat kan dus veranderen.

De uitslag, mijn ervaring met de deo’s

Toen ik de deo’s bestelde en binnen kreeg, had ik een bepaalt vooroordeel over ze. Maar man wat ben ik verrast! De deo die mij heel fijn leek, bleek minder fijn en de deo die mij onhandig leek bleek de grote winnaar. Dus keep een open mind! Ze zijn in ieder geval allemaal zonder aluminium en parabenen en werken prima als deo. Dus er waren geen verliezers.

Op plaats 5

The Lekker Company Deodorant Mandarijn & Citroen€ 7,49

Grappige maar niet deo achtige geur, vrolijke papieren verpakking. Maar met je vinger de harde substantie los krijgen en dan overbrengen op je oksel is licht onhandig. Ik moest dat ook twee keer per oksel doen. Bovendien kreeg ik een lichte irritatie of prikkend gevoel van deze deo. Voor mij dus niet voor herhaling vatbaar.

Op plaats 4

Green People Roll On Rozemarijn Deodorant € 12,95

Dit is echt een prima deo. Eenvoudigste om aan te brengen, je hoeft bij deze als enige niet met je vingers het uit te smeren. Fijne groene rozemarijn geur, maar helaas ruik je hier na 5 minuten al niks meer van. Verder is het een plastic verpakking en de duurste van de groep waardoor het op de 4e plek kwam, maar ik ben zeker niet ontevreden!

Op plaats 3

Ben & Anna Deodorant Stick - Vanilla Orchid € 7,99

Een fijne zachte geur en geweldige papieren verpakking. De substantie is wat zachter en plakkeriger dan bijvoorbeeld het blok van Lamazuna, waardoor je eerder vlekken krijgt en de stick erg snel op gaat. Verder is de deo zeer betaalbaar en veroverde daarmee plek 3.

Op de tweede plaats

Salt of the Earth Pure Aura Lavendel & Vanilla Deodorant Spray 100 ml € 8,49

Hele fijne geur en formule. Na wat oefenen makkelijk aan te brengen, het is namelijk niet het zelfde als het aanbrengen van een spuitdeo, al is het een spray flesje. Eén keer sprayen en uitsmeren is het best. De deo heeft een goede prijs, is makkelijk meenemen en gewoon prettig. Maarja het gemak gaat ten koste van het milieu, het is een plastic flesje. Hoewel dat gerecycled en deels plant gebaseerd plastic is. Vandaar een prachtige tweede plaats.

De winnaar (voor mij)

Lamazuna Deodorant Blok - Bergamot & Geranium € 9,90

Het ziet er uit als een ouderwets blokje zeep in een papieren verpakking. Vooraf dacht ik dat het onhandig zou zijn, maar dat viel reuze mee. Het was makkelijk aan te brengen, ruikt overheerlijk, werkt goed, is niet duur, is handgemaakt en millieuvriendelijk verpakt. Als je het mee wil nemen naar de sportschool, raad ik wel aan om een zeepbakje aan te schaffen, maar voor de rest, ik ben om!

Ik ben om!

Ik ben inmiddels niet meer bang voor groene deo’s. Ik blijf alle merken gewoon gebruiken tot ze op zijn en ga dan over op de Lamazuna Deodorant Blok - Bergamot & Geranium. Wil jij deze ook eens testen? Neem even een kijkje bij de webshop van Biggreensmile, ik was verrast door hun aanbod op het gebied van groene verzorgingsproducten! KLIK HIER

deo zonder aluminium ervaring


Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.


GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

GRATIS workshop pak de controle over je vruchtbaarheid - Zwanger worden tops

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen