DHEA supplementen gebruiken om zwanger te worden?
DHEA supplement slikken om zwanger te worden?
26 september 2022 

DHEA supplement slikken om zwanger te worden?

Waarom je DHEA-supplementen zou kunnen nemen om zwanger te worden


Het DHEA hormoon; misschien heb je er al eens van gehoord of nog helemaal niet. Het DeHydro-EpiAndrosteron is het meest voorkomende hormoon in ons lichaam. Het hormoon is verantwoordelijk voor de aanmaak van andere hormonen zoals testosteron en oestrogeen. Niet zo gek dus dat een DHEA-supplement heel handig kan zijn om in te nemen. Maar voordat je meteen naar de drogist rent om deze in te slaan zal ik je eerst uitleggen wat het doet en waar het handig voor is.


Wat is DHEA?

DHEA is dus het meest voorkomende hormoon in je lichaam. Het wordt gemaakt in de bijnieren en die zitten niet stil. Per dag maak je er al bijna 200 miljard van aan. Waarom we zoveel nodig hebben? Bijna alle cellen in je lichaam worden beschermd door zo’n 1000 moleculen van DHEA. Het hormoon dient ook als een soort moeder (of vader) van de andere hormonen in het lichaam omdat het deze aanmaakt. Het opperhormoon DHEA heeft daarom dus ook een grote taak in het voortplanten. Voor je vruchtbaarheid speelt DHEA een grote rol. Zonder DHEA, of een tekort aan DHEA, wordt er geen of weinig testosteron en oestrogeen aangemaakt.

Wat is de werking van DHEA?

Naast dat het verantwoordelijk is voor de aanmaak van hormonen heeft het nog een heel takenpakket. Het DHEA-hormoon verhoogt de elektrische activiteit tussen cellen en zorgt ervoor dat er meer neurotransmitters vrijkomen. Kort uitgelegd zorgt dat voor bijvoorbeeld meer serotonine en daardoor voelen we ons beter. Het verhoogt en behoudt je libido, niet geheel onmisbaar tijdens het proberen zwanger te worden. Het zorgt voor de aanmaak van groeihormonen die op hun beurt er weer voor zorgen dat bijvoorbeeld het baarmoederslijmvlies goed op kan bouwen. En misschien wel een van de belangrijkste en interessantste werking van DHEA is het stimuleren van de groei van follikels. Dat is eigenlijk de taak van testosteron maar zonder DHEA is er geen testosteron.

supplementen en kruiden zwanger worden vruchtbaarheid


Waarom DHEA-supplement?

Maar als er al zoveel van wordt gemaakt waarom zou je dan DHEA-supplementen slikken? Zoals zo vaak voorkomt met alle voortplantingsmiddelen in je lichaam neemt ook dit hormoon flink af als je ouder wordt. Verrassing; vanaf je 25e begint dit al te dalen. Als je op latere leeftijd probeert kinderen te krijgen kan het dus zijn dat het hormoon DHEA je tegenwerkt omdat er niet genoeg meer van is. Maar pas op, ga er niet meteen vanuit dat je een tekort aan DHEA hebt. Ik heb een cliënte gehad die van haar arts per direct moest stoppen met het DHEA-supplement omdat ze een teveel had. Te veel is dus niet altijd beter dan te weinig. Mijn advies is om eerst je hormoonwaarde te laten meten met een test voordat je aan supplementen begint.

DHEA ervaringen

Als je een meting hebt gedaan en daaruit blijkt dat je inderdaad een tekort aan DHEA hebt zou ik, in overleg met de arts, zeker een DHEA-supplement aanraden. Ik heb het zelf ook geslikt tijdens mijn IVF-traject en ik kan je uit ervaring zeggen dat het bij mij heel erg heeft geholpen. Al zijn de aantallen natuurlijk te klein om er wetenschappelijk wat over te zeggen. Zonder DHEA kon mijn IVF punctie niet doorgaan omdat ik 1,5 ‘goede’ follikel had, dus eigenlijk maar 1, en dan doen ze geen punctie. Met DHEA had ik er 3 en niet zo’n kleine ook. De extra DHEA in mijn lichaam heeft volgens mij geholpen met het groeien van de follikels. Met andere woorden ging mijn vruchtbaarheid er dus op vooruit. Mijn ervaring met DHEA is positief. Ik heb dit wel gedaan na onderzoek en overleg met mijn arts.

Heeft DHEA bijwerkingen?

Het is dus mogelijk dat als je een teveel aan DHEA hebt of slikt dat je daar bijwerkingen aan ondervindt. Veel voorkomende bijwerkingen van te veel DHEA zijn overbeharing, vette huid en acne, toename in zweten, ontregelde menstruatie en zelfs een toename van agressiviteit. Als je hier dus last van krijgt tijdens het nemen van DHEA-supplementen dan is het raadzaam om er snel mee te stoppen. Daarnaast kan het teveel innemen (hoger dan 50mg) leiden tot cystes op de eierstokken. Enige voorzichtigheid is dus wel geboden wanneer je overweegt om DHEA-supplement te nemen. Verder is het hormoon eigenlijk heel veilig als je maar de juiste hoeveelheid neemt. Stem dit af met je arts of neem in ieder geval niet te veel.

DHEA-dosering

Als je bij een arts loopt zou ik altijd eerst even overleggen voor je te veel van een supplement neemt. Zoals je net hebt kunnen lezen is een teveel aan DHEA niet goed voor je. Maar wil je toch je tekort aan DHEA aanvullen met een dosis van het supplement zou ik goed kijken naar de hoeveelheid die erin zit. Je hebt het supplement in allerlei doseringen, van 25 mg tot 100 mg. Kijk dus goed op de verpakkingen en in de omschrijvingen welke je wilt hebben. De juiste DHEA-dosering is voor elk persoon anders. De meeste (online) drogisterijen hebben 25 mg, 50 mg en 100 mg te koop.

Hoe lang DHEA gebruiken?

Verwacht niet dat het supplement nog dezelfde dag voor de genoemde voordelen zorgt. Er gaat net als met andere middelen tijd overheen voor je merkt dat het werkt. Mijn advies is om het langere tijd te slikken. 3 tot 4 maanden voor een eisprong geeft het beste effect op je eitjes. Ja, ik weet het er gaat veel tijd inzitten als je wil dat het werkt. Helaas is Rome niet in één dag gebouwd dus moeten we geduld hebben. Gebruik het overigens niet te lang want de effecten op langer termijn is weinig informatie over te vinden.

DHEA kopen

Het is in Nederland niet gemakkelijk te verkrijgen bij de alledaagse drogisterijen in de winkelstraat. Dat komt doordat het wel legaal is maar de wetgeving is streng. Het is gemakkelijker om het online te bestellen. Als je op Google zoekt naar DHEA-supplement dan vind je genoeg sites die ze verkopen. Verwar het trouwens niet met DHA-supplement want dat is een vetzuur. Kijk dus wel goed naar wat je koopt.


Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
San
Door

San

op 16 Jan 2024

Kan prednisolon 10mg tegelijkertijd met DHEA ?

Reactie plaatsen