Grip fertility test ervaring en info - vruchtbaarheidstest
Grip fertility test ervaring en info
28 mei 2021 

Grip fertility test ervaring en info

Ben je al bekend met de Grip fertility test?

De Grip test is niet alleen voor wensmoeders maar ook voor vrouwen die nog niet weten of ze kinderen willen of er juist voor gekozen hebben het uit te stellen. In de twee bovenstaande afleveringen van de podcast spreek ik met Anne Marie Droste Co-founder van Grip. Ze heeft samen met twee anderen een thuistest ontwikkeld om zelf je vruchtbaarheid te testen. Samen bespreken we alle aspecten van deze thuistest. In de tweede aflevering over de Grip test hoor je de ervaring van mij, Wendy en Nicole. Luister nu de afleveringen.

Wat doet de Grip fertility test?

Voor de duidelijkheid: een griptest vertelt je niet of je zwanger gaat worden. Wat doet de griptest dan wel? Het meet verschillende waarden in je bloed die kunnen zorgen voor belemmeringen bij het zwanger te worden. De waarden die getest worden zijn je AMH-niveau, LH-niveau, testosteron-niveau, TSH-niveau en IgG (chlamydia-antistoffen). Deze waarden laten zien of je een normaal aantal eitjes op jouw leeftijd hebt en of je in aanmerking komt om deze in te laten vriezen. Daarnaast kijken ze of je een verhoogde kans op PCOS en/of geblokkeerde eileiders hebt. Ook wordt gecheckt of de schildklier goed werkt en of je misschien vroeg in de overgang komt. Je wordt getest op chlamydia omdat deze ziekte een van de grootste oorzaken van geblokkeerde eileiders is. Al deze dingen zijn van invloed op jouw vruchtbaarheid maar het zal niet vaststellen of je vruchtbaar bent of dat jouw eitjes van goede kwaliteit zijn. De absolute voorspeller bestaat dus niet, maar deze test zal je wel leren je vruchtbaarheid te begrijpen.

Grip fertility test ervaring

Voor wie is dit?

De test is niet alleen bedacht voor wensmoeders. Ook als je 27 en single bent, maar wel benieuwd naar je hormoonhuishouding kan je de test doen. Je hebt ook geen doorverwijzing van de huisarts nodig, het is een particuliere test. Het geeft inzicht in of je eventueel haast zou moeten maken. Nu klinkt dat heftig maar dat hoeft het niet te zijn. Als je erachter komt dat je weinig eitjes hebt kun je ervoor kiezen om de eitjes die je hebt in te laten vriezen. Je komt erachter of je schildklier goed werkt en dit heeft niet alleen invloed op vruchtbaarheid. Een niet goed werkende schildklier kan ook zorgen voor een schommelend gewicht, evenals de hoeveelheid testosteron. Ja, vrouwen hebben ook het mannenhormoon testosteron. Een te laag testosterongehalte beïnvloed de vruchtbaarheid negatief, we hebben het dus echt nodig. Met de test leer je jouw lichaam beter te begrijpen en kun je keuzes maken voor later. Mijn twee nichtjes van 24 heb ik de test laten doen terwijl zij beiden nog helemaal niet bezig zijn met kinderen krijgen. Ze waren juist eigenlijk wel benieuwd hoe het met hun hormoonhuishouding zat en of zij een normaal aantal eitjes voor hun leeftijd hadden.

Moet ik voor de Grip test naar het ziekenhuis?

De griptest is ontwikkeld als thuistest. Dat betekent dat je dus helemaal niet naar een kliniek of ziekenhuis hoeft. Wanneer je de test hebt besteld krijg je thuis een uitgebreide box met alle benodigdheden. Hier zitten geen lange naalden die je in je eigen arm moet steken in, maar een kleine vingerprik. Deze zorgt voor voldoende bloed waarmee Grip de test kan uitvoeren. Je hebt ongeveer 10 druppeltjes bloed nodig. Iedereen kan het doen, zo makkelijk is het. Je hoeft het vervolgens alleen nog op te sturen en te wachten op je uitslagen. De uitslagen krijg je in een versleuteld pdf-bestand via email opgestuurd. Je kunt ze dus altijd later nog inkijken. Het rapport geeft adviezen over je uitslagen en je kan zelf bepalen of je daar wat mee kunt doen. Je hoeft helemaal niet meteen te beslissen of je moeder wilt worden maar je kunt wel keuzes maken om die beslissing eventueel later nog te kunnen maken.

grip fertility test inhoud doos

Hoe kan ik mij het beste voorbereiden?

Er zijn een paar kleine voorbereidingen nodig. Het is nodig dat je van tevoren een quiz invult op de site van Grip. Hier beantwoord je een paar vragen over je menstruatiecyclus en lichamelijke gezondheid. Op basis daarvan kunnen ze bij Grip beter kijken naar wat ze moeten testen. Daarnaast wordt gevraagd of je momenteel anticonceptie gebruikt of niet. Als je dit namelijk gebruikt dan krijg je hormonen binnen die je menstruatiecyclus regelen. Dat heeft invloed op de waarden die getest worden, daarom is het dan niet mogelijk om je TSH-niveau, LH-niveau en testosteron-niveau te testen. Wil je dit wel weten dan moet je twee cycli gestopt zijn met de pil. Dit zorgt ervoor dat je lichaam de hormonen weer op een natuurlijke manier kan regelen. Daarnaast is het handig om rekening te houden met een aantal dingen van de test. De beste dag om bloed af te nemen is op de derde dag van je menstruatiecyclus in de ochtend op een nuchtere maag. Het beste is ook om er wel even de tijd voor uit te trekken. Ik heb het samen met mijn nichtjes gedaan en daar bleek dat we soms wel een paar vingers nodig hadden om genoeg druppeltjes te krijgen. Al kun je dit ook beter voorbereiden door ervoor te zorgen dat de doorbloeding in je vingers goed genoeg is doormiddel van jumping jacks en je hand onder de warme kraan houden. In het bijgeleverde stappenplan van Grip staat uitgebreid uitgelegd hoe je hiervoor kunt zorgen.

Waarom kan de Grip test mij niet vertellen of ik zwanger word?

Ik heb het veel over de dingen die getest worden en waar je achter kunt komen met de Griptest. Het lijkt veel, maar er is eigenlijk meer waar je niet achter kunt komen. Er bestaat geen volledige vruchtbaarheidstest maar ook geen onvruchtbaarheidstest. Het vrouwelijke voorplantingsorgaan is zo’n ingewikkeld stelsel en er komen zo veel meer dingen bij kijken. Er zijn ontzettend veel aspecten die invloed hebben op het zwanger worden we nog niet alles weten. Ik had het al over de kwaliteit van eitjes. Er bestaat geen enkele test die dit kan weergeven. De AMH-waarde kan voorspellen hoeveel je er ongeveer hebt maar zelfs dat hoeft niet per se te betekenen dat je zwanger wordt. Anderzijds kan de test aangeven dat je TSH-waarde laag is maar dat hoeft dan niet meteen te betekenen dat je een schildklierafwijking hebt. Als je uitslagen dus laag zijn betekent dat niet dat je de hoop op moet geven. Het biedt juist kansen om er wat aan te kunnen doen. Bij een laag testosterongehalte is het bijvoorbeeld mogelijk om deze juist te verhogen. Je kunt met de informatie die je verkrijgt naar de huisarts om te kijken naar eventuele oplossingen.

Wat kost een Grip fertility test?

De griptest kan iedereen kopen. Het is een particulier bedrijf en je hebt geen doorverwijzing van je huisarts nodig. Wel kun je mijn doorverwijzing gebruiken en krijg je €10 korting op jouw griptest. Er zijn twee verschillende griptesten te krijgen. Eentje is voor als je gebruik maakt van hormonale anticonceptie zoals bijvoorbeeld de pil, het spiraaltje en de prikpil. Door het gebruik van hormonen kunnen niet alle waarden worden getest. Voor €129 worden dan je AMH-niveau (hoeveelheid eitjes) en IgG-niveau (chlamydia) getest. Je kunt ervoor kiezen om te stoppen met de anticonceptie, dat is geen vereiste maar geheel je eigen keuze. Als je ervoor kiest om te stoppen of je gebruikt het sowieso al niet dan kun je de volledige test voor €159 euro krijgen. Hierbij worden dan ook je TSH-niveau (schildklier), testosteron-niveau en LH-niveau (eisprong) getest. Met deze uitslagen kun je erachter komen of je mogelijk een schildklierafwijking hebt en of je mogelijk een verhoogd risico op PCOS en/of geblokkeerde eileiders hebt. Als je mijn kortingscode (BEEMOM) gebruikt krijg je deze testen dus voor €119 of €149 in plaats van de bovengenoemde prijzen. Deze prijzen zijn all-inclusive. Je krijgt hiervoor alle benodigdheden (ook als er onverhoopt toch niet genoeg bloed is opgevangen, krijg je een nieuw setje opgestuurd), het rapport met de uitslagen en een gesprek met de arts. Het pakket is super discreet en past gewoon door de brievenbus.

onze griptest ervaring in de podcast

Mijn/onze ervaringen met de Grip Fertility test

Zoals ik al eerder zei heb ik met mijn twee nichtjes de Griptest gedaan. Zij waren vooral erg nieuwsgierig naar hoe het nu bij hen zou zitten. Ik heb hen gevraagd om de test te doen omdat als ik hun leeftijd had wel had willen weten of ik haast zou moeten maken. Ze zijn nog helemaal niet bezig met kinderen. Nicole zegt sowieso op dit moment geen kinderen te willen en weet ook niet zo zeker of ze dat in de toekomst zou willen. Wendy zou in de toekomst wel kinderen willen als het haar gegund is. Ze gebruikte allebei de anticonceptiepil en zijn twee cycli gestopt om een volledige test te kunnen doen. Ik ben op de derde dag van hun menstruatie langsgegaan om samen de test uit te voeren. Het werkt vrij gemakkelijk. Je krijgt genoeg benodigdheden zoals alcoholdoekjes, droge doekjes, genoeg vingerprikken, een klein buisje om de bloeddruppels in op te vangen en zelfs pleisters. Het stappenplan is zo duidelijk dat als je deze goed opvolgt het supereenvoudig is. Bij Nicole was het nodig om een paar keer te prikken omdat er steeds niet genoeg druppels bloed uit een vinger kwamen. Dit kwam meer omdat wij te eigenwijs waren om de tips voor de doorbloeding op te volgen. Bij Wendy had ik geleerd van de eerste keer en lukte het wel in een keer. Vervolgens moest het buisje op de post en was het afwachten op de uitslagen. Over deze ervaringen komt binnenkort een aparte aflevering. Ik bespreek dan ook samen met hen de redenen om de test te doen en de uitslagen."Ik vind het best een beetje spannend! Wat als er iets negatiefs uit de test komt?


Hoor de hele ervaringen met de grip test

Luister het hele interview en de twee ervaringen van Wendy en Nicole met de Grip Fertility test in de Zwanger Worden podcast, start hieronder de player


Is dit betrouwbaar?

De griptest vertelt niet jouw kansen op een zwangerschap. Het geeft inzicht in de waarden die van invloed kunnen zijn op het zwanger worden. Grip deelt de uitslagen van de geteste waarden met jou en geeft je de kans om deze te bespreken met de arts. Wanneer de uitslagen dusdanig slecht zijn dan gaat de arts sowieso met jou in gesprek om goed duidelijk te kunnen maken wat de uitslagen betekenen. Een slechte uitslag hoeft niet te betekenen dat de kansen zijn verkeken. De arts legt uit wat jouw opties zijn en wat je kunt doen met de uitslagen. Als bijvoorbeeld jouw TSH-niveau laag is zou dat kunnen duiden op een traag werkende schildklier. Hiermee kun je naar de huisarts en als deze dan een schildklierafwijking vaststelt is het mogelijk om dit met medicatie op te lossen. Zo zijn er tal van oplossingen. Bij mijn nichtjes bleek bijvoorbeeld dat zij een punt schelen in hun AMH-waarde terwijl zij exact dezelfde leeftijd hebben. Moet degene met de laagste uitkomst zich dan sneller zorgen maken? Dat hoeft niet per se. Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat iemand met een hoger AMH-niveau juist ook sneller dat niveau verliest dan iemand met een lager AMH-niveau. De uitslagen hoeven dus niet te betekenen wat jij denkt. Daarnaast is het vooral van belang om voor jezelf te bedenken of je het risico wilt lopen om te wachten en de boot te missen. Grip stelt geen diagnoses maar geeft je inzicht in de waarden die van belang zijn voor jouw vruchtbaarheid. Mocht je na de test nog vragen hebben kun je dus nog altijd in gesprek met de arts voor duidelijkheid.

Meer toelichting over de grip fertility test

Ik interviewde de oprichtsters en bedenkers van de Grip fertility test omdat ik er meer over wilde weten dan alleen wat er op de website staat. Dus ik vroeg naar het achterliggende verhaal, hun eigen ervaring en stelde nog wat kritische vragen. Je hoort het hele interview in aflevering 40 van de Zwanger Worden Podcast. Klik hieronder op de player om het te luisteren.

Korting op de Grip Fertility test

Ben je nu nieuwsgierig geworden naar de griptest? Ga dan naar heygrip.com en vraag de thuistest aan. Gebruik mijn kortingcode BEEMOM voor €10 korting.

bestel Grip fertility test 


Hulp bij zwanger worden

Kun je wel wat hulp bij het zwanger worden gebruiken? Wil je jouw vruchtbaarheid verbeteren en je kansen op een doorgaande zwangerschap verhogen? Onbewuste blokkades opruimen en meer ruimte geven aan positiviteit? Ik help je graag je kansen te verbeteren, meer rust te krijgen en vol vertrouwen zwanger te worden. Bekijk het Ontspannen Zwanger Worden traject

GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen