Alles over FSH het Follikel Stimulerend Hormoon; Vergroot je Kansen op Zwangerschap
Het follikel stimulerend hormoon
13 februari 2023 

Het follikel stimulerend hormoon

FSH (wat staat voor follikel stimulerend hormoon) is een term waar je normaal gesproken eigenlijk niet mee bezig bent, tenzij je zwanger wilt worden. Maar helaas is dat anders als je volop in de medische malle molen zit voor je kinderwens en al een tijd bezig bent om zwanger te worden. Veel vrouwen waarbij het niet lukt om zwanger te worden, snakken naar zoveel mogelijk informatie. De term FSH wordt dan ook veelvuldig ingevoerd op Google. Ben jij bezig met een IUI- of IVF-traject en wil je graag weten wat je kansen zijn bij een hoog of laag FSH? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit blog ga ik jou van alles vertellen over de rol van het follikel stimulerend hormoon en meer.

Wat is FSH en wat doet het?

Om wat meer duidelijkheid te krijgen, start ik eerst met een technisch stukje. Wat is FSH bijvoorbeeld en wat doet het? Als je dit goed weet, zul je ook beter begrijpen wat de impact is van een te hoge of juist te lage FSH waarde.


FSH is verantwoordelijk voor groei van follikels

Je zult vast wel begrijpen dat het follikel stimulerend hormoon (FSH) een belangrijk onderdeel is van je voortplantingssysteem. Dit hormoon is verantwoordelijk voor de groei van follikels en de rijping van eicellen in jouw eierstokken. Deze follikels produceren oestrogeen en progesteron in je eierstokken en helpen jouw menstruatiecyclus in stand te houden. Met een bloedtest is het mogelijk om de FSH waarde in je bloed te meten.


Bloedonderzoek follikel stimulerend hormoon

Een arts kan besluiten jouw FSH waarde te onderzoeken via een bloedonderzoek. De meest voorkomende redenen dat een arts de hoogte van jouw FSH hormoon wil weten zijn:

✔️ Problemen met de vruchtbaarheid beoordelen
✔️ ️Een onregelmatige menstruatiecyclus beoordelen
✔️ Een diagnose stellen voor aandoeningen van de hypofyse of ziekten waarbij de eierstokken betrokken zijn

menstruatie cyclus hormonen FSH LH Oestrogeen progesteron

Medicatie of aandoeningen spelen rol in testuitslag

Voordat je deze bloedtest laat uitvoeren is het belangrijk dat jouw arts weet of je medicatie of supplementen gebruikt. Bespreek ook eventuele aandoeningen. Medicatie, supplementen, een aandoening aan je schildklier, geslachtsafhankelijke hormoontumoren, cysten op de eierstok of ongewone vaginale bloedingen kunnen namelijk een rol spelen in de testresultaten.

Wat is een goede FSH waarde?

Indien men in jouw bloed de waarde van het follikel stimulerend hormoon gaat bepalen, ben je natuurlijk nieuwsgierig wat dan een goede waarde is. Dat is alleen nog niet zo eenvoudig. Er is niet één bepaald getal wat aangeeft dat jij een goede waarde hebt. FSH niveaus variëren namelijk op basis van leeftijd en op welk moment in jouw maandelijkse cyclus bloed is afgenomen. Bovendien heeft elk laboratorium een iets ander referentiebereik. Het is dan ook belangrijk de uitslag altijd met je arts te bespreken.

Een hoge FSH waarde

Als blijkt dat jij een afwijkende bloedwaarde hebt en een arts aangeeft dat je follikel stimulerend hormoon te hoog is, kan dat duiden op:

  • Functieverlies of falen van de eierstokken
  • PCOS (polycysteus-ovariumsyndroom) - PCOS is een aandoening waarbij de hormonen van een vrouw uit balans zijn. Hierdoor ontstaan cysten in de eierstokken.
  • Menopauze; oftewel overgang
  • Een chromosale afwijking - Zo’n afwijking kan bijvoorbeeld het syndroom van Turner zijn. Dit syndroom treedt op wanneer een deel of alle X-chromosomen van een vrouw ontbreken.

Vermindering van een goede kwaliteit van eitjes en embryo’s

Een hogere FSH waarde kan ook wijzen op een vermindering van de productie van goede kwaliteit eitjes en embryo’s. Een veel voorkomende reden hiervoor is de leeftijd. Naarmate je ouder wordt, begint je vruchtbaarheid af te nemen. Er zullen dan ook minder eicellen rijpen in je eierstokken. Bovendien is de kwaliteit van de eitjes die overblijven ook lager dan in voorgaande jaren.

 embryo IVF zwanger worden

Met een hoge FSH waarde meer moeite om zwanger te worden

Een FSH bloedtest wordt meestal in combinatie gedaan met andere tests. Deze onderzoeken het niveau van het luteïniserend hormoon (LH), oestradiol en progesteron. Op deze manier kan de ovariële reserve bepaald worden, welke een indicatie geeft over jouw vruchtbaarheid. Een hoge FSH waarde betekent dat de kans dat je zwanger wordt mogelijk lager is dan verwacht op jouw leeftijd. Het betekent overigens niet dat je helemaal niet zwanger kunt worden. Het kan zijn dat je er meer moeite mee hebt of dat een vruchtbaarheidsbehandeling nodig is.

Een lage FSH waarde

Het kan ook zijn dat uit bloedonderzoek komt dat jouw waarde laag is voor jouw leeftijd. Een lage FSH waarde kan een indicatie zijn voor:

  • Er worden geen eitjes geproduceerd
  • De hypothalamus of hypofyse (de hormooncontrolecentra) werken niet goed
  • Een tumor die de hersenen verhindert de productie van FSH te beheersen
  • Stress
  • Ernstig ondergewicht

    Je zult begrijpen dat ook met een lage FSH waarde zwanger worden veel meer moeite kost en er waarschijnlijk ook een vruchtbaarheidsbehandeling nodig is.

Kan FSH waarde schommelen?

De hoeveelheid follikel stimulerend hormoon in je bloed is nooit gelijk. De FSH waarde kan zelfs van maand tot maand fluctueren en daarbij maakt het ook nog uit op welke dag van je cyclus de waarde gemeten wordt. Alleen een FSH bloedtest is dan ook niet betrouwbaar genoeg om je vruchtbaarheid te voorspellen.

Kans van slagen bij vruchtbaarheidsbehandeling

Indien zwanger worden niet op de natuurlijke manier lukt, kun je overwegen om met een vruchtbaarheidsbehandeling te starten. Afhankelijk van jouw situatie zal een arts besluiten of je in aanmerking komt voor IUI of IVF. De kans van slagen hangt af van je FSH waarde, de behandeling en heel veel andere individuele punten, ik behandel er een paar.

IUI in het kort uitgelegd

Bij IUI wordt met een klein slangetje de zaadcellen van de man in jouw baarmoeder gebracht. Het sperma is hiervoor bewerkt en dus zullen de best bewegende zaadcellen gebruikt worden. Uiteraard vindt de inseminatie plaats op het juiste moment in jouw cyclus. IUI kan plaatsvinden in jouw natuurlijke cyclus, maar het kan ook zijn dat je hormonen moet gebruiken om een goede eisprong op te wekken. Indien IUI niet slaagt of als een arts besluit dat dit geen kansen biedt voor jou, is IVF vaak een vervolgstap.

iui

IVF in het kort uitgelegd

Bij IVF vindt de bevruchting buiten het lichaam plaats. In een laboratorium worden één eicel en meerdere spermacellen bij elkaar gebracht. Indien hieruit een embryo ontstaat, wordt deze teruggeplaatst in je baarmoeder. Een IVF behandeling betekent voor een vrouw dat zij dagelijks hormoonmedicatie moet injecteren. Afhankelijk van de diagnose bepaalt de arts welk medicatieschema gebruikt mag worden.

Kans van slagen hoger bij lage FSH waarde

Het follikel stimulerend hormoon speelt ook een rol bij vruchtbaarheidsbehandelingen. Ik kan mij dan ook voorstellen dat je graag wilt weten wat jouw kansen zijn met jouw FSH waarde. In de meeste gevallen heb je met een lage waarde meer kans van slagen dan bij een hoge waarde. Dit komt omdat het mogelijk is om met hormonen het follikel stimulerend hormoon te stimuleren. Zeker bij IVF, maar ook vaak bij IUI, krijgt de vrouw injecties met onder andere FSH. Hierdoor komen er meerdere eicellen tot rijping wat de kans van slagen hoger maakt.


Kansen zijn nihil bij een sterk verhoogde FSH waarde

Indien jouw FSH waarde te sterk verhoogt is, zijn de kansen bij een vruchtbaarheidsbehandeling nihil. Vaak kom je met een sterk verhoogde waarde ook niet eens in aanmerking voor een behandeling. Dat is natuurlijk een grote teleurstelling en uiteraard zorgt dat voor veel verdriet. Eventueel kun je met jouw arts overleggen of er mogelijkheden zijn voor IVF met donoreicellen.

Referentiewaarden follikel stimulerend hormoon

Zoals eerder benoemd heeft elk laboratorium een iets ander referentiebereik. Om je enigszins een idee te geven van de hoogte die je mag verwachten, zie je hieronder een overzicht van de gemiddelde referentiewaarden FSH. Op deze manier kun je zien of jouw waarde erg afwijkt en of dat naar beneden of juist omhoog is.

Tijdstip:                                                                         Waarde FSH (follikel stimulerend hormoon):

Voor en na de eisprong                                              1,0 – 8 U/I
Rondom de eisprong                                                  3,0 – 15 U/I
Postmenopauzaal (na de overgang)                        30 – 150 U/I

Gemiddelde FSH per leeftijd

Deze waardes kunnen nog meer uitgesplitst worden. Hieronder zie je een FSH-niveaukaart per leeftijd. Hierbij wordt uitgegaan van een bloedafname op dag drie van de menstruele cyclus.

Leeftijd:                                                                          Waarde FSH (follikel stimulerend hormoon):

 33 – 37 jaar                                                                    38 – 40 jaar                                                                    41+ jaar                                                                           Na de menopauze                                                       25,8 tot 134,8 mlU/ml


vruchtbaarheid verbeteren

Hoe kun je zelf je FSH verbeteren?

Als jouw FSH waarde te hoog of te laag is, wil je hier natuurlijk verbetering in brengen. Met behulp van voeding en supplementen is dit mogelijk. Hieronder lees je enkele tips:

TE LAGE FSH:

FSH waarde verhogen met behulp van voeding

Bij een te lage FSH waarde kun je de volgende voedingsadviezen en supplementen gaan toepassen. Weet dat het rijpings- en ontwikkelingsproces van een eicel al tien tot twaalf weken voor de eisprong begint. Dus een aangepast dieet zul je ook minstens die tijd moeten geven voordat je resultaat ziet.

  1. Ga meer donkergroene groenten en zeegroenten eten
  2. Ga meer voeding eten met essentiële vetzuren
  3. Neem het supplement Maca (2000 tot 3000 mg per dag)
  4. Neem het supplement Ginseng (twee keer per dag 500 mg)
  5. Neem het supplement Vitex (900 tot 1000 mg per dag)


FSH waarde verhogen door aanpassen van je leefstijl

Ook hier geldt dat je rekening dient te houden met het rijpings- en ontwikkelingsproces van een eicel. Na tien tot twaalf weken aangepaste voeding en supplementen zul je de eerste resultaten merken.

  1.  Probeer een gezond gewicht te bereiken en te behouden
  2. Verminder stress
  3. Probeer zelfmassage (Je kunt je onderbuik tien tot vijftien minuten lang met ronddraaiende bewegingen masseren. Dit stimuleert de FSH productie)
  4. Reinig je lever met een ontgiftingskuur

TE HOGE FSH:

Wat te doen bij een te hoge FSH?

Wanneer je een te hoge FSH hebt, wil je wellicht je FSH waarde zelf verlagen. Dat ligt echter wel wat moeilijker. Hier zijn geen goede voedingsadviezen of specifieke supplementen voor. Dit betekent echter niet dat er geen hoop meer is bij een te hoge waarde. De vraag is ook of je jouw FSH wilt verlagen. Het kan namelijk zijn dat jij een lage eicelreserve hebt (dat kun je zien aan een lage AMH waarde) en jouw lichaam dus meer gestimuleerd moet worden om eitjes vrij te laten komen. Medicatie welke gebruikt wordt tijdens IUI en IVF maakt niet voor niets juist gebruik van FSH hormonen. Ook bij vrouwen met een verhoogde FSH. (Ik spreek uit ervaring)


Wat helpt je wél bij een te hoge FSH?

In principe zou ik je dezelfde voedings- en leefstijladviezen geven als bij een te lage FSH. Verder kun je aan de slag gaan met Hypnofertility om je kansen echt te verbeteren. Zelfs als je alles al hebt geprobeerd; van supplementen tot aan IVF. Het is namelijk wetenschappelijk bewezen dat Hypnofertility je kansen minimaal verdubbelt. Bovendien ervaar ik bij mijn klanten met een hoge FSH (die slecht reageren op medicatie) dat zij meer rijpe eicellen bij IVF hebben als ze Hypnofertility inzetten. Hier is BeeMom in gespecialiseerd. Klik hier voor meer info.

Er speelt meer dan alleen je FSH waarde

Nu je meer weet over het follikel stimulerend hormoon zul je begrijpen dat het een belangrijke schakel is in de wens om zwanger te worden. Vergeet echter niet dat er veel meer meespeelt. Andere hormonen, maar ook leefstijl en mindset. Het succes van een IUI of IVF behandeling hangt dus niet alleen af van je FSH waarde. Wil je meer weten? Meld je hier aan voor de gratis masterclass van BeeMom.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen