hoe Sharon omging met herhaalde miskramen
hoe Sharon omging met herhaalde miskramen
14 mei 2021 

hoe Sharon omging met herhaalde miskramen

Herhaalde miskramen met Sharon

De Utrechtse Sharon is 35 jaar, getrouwd met Melvin en samen hebben zij een hondenkind. Sinds 4,5 jaar zijn zij bezig om zwanger te worden en dat ook te blijven. Na verschillende onderzoeken en gesprekken met artsen werd helder dat er geen duidelijke oorzaak is maar dat zwanger worden niet geheel vanzelf zou gaan.

Baarmoedermond met onregelmatige cellen

Voordat zij zwanger probeerden te worden slikte ze nog gewoon de pil. Totdat zij verschillende keren tussentijdse bloedingen kreeg en vaak last van buikpijn had. Met een onrustig voorgevoel is ze toen naar de huisarts gegaan. Na een uitstrijkje kreeg ze de uitslag PAP3B. Dit houdt in dat er onregelmatige cellen zijn gevonden in haar baarmoeder waarvoor ze werd doorgestuurd naar het ziekenhuis voor een biopt. Bij dit biopt werd CIN3 aangetroffen. Bij de artsen bestond geen twijfel over dat deze cellen verwijdert moesten worden. Dit is gedaan door middel van een vrij minimale ingreep, een lis in civic (lisexcisie). Hier wordt gebruik gemaakt van een dunne metalen lis, een draad in de vorm van een lus.

Complicaties na het verwijderen van de cellen

Ondanks de simpele ingreep krijgt Sharon complicaties. Haar lichaam maakt te veel littekenweefsel aan. Dat weefsel vormde zich vooral rond haar baarmoedermond wat ervoor zorgde dat deze vernauwd raakte en ze haar menstruatiebloed niet goed kon verliezen. Om dat te verhelpen en de baarmoedermond wat op te rekken heeft ze opnieuw een ingreep gehad.

Zwanger worden lukt niet

Na een jaar proberen zwanger te worden zonder resultaat begon Sharon zich af te vragen of het hier mee te maken zou kunnen hebben. Ze had sterk het gevoel dat er iets niet klopte. Vele onderzoeken volgen weer waaruit blijkt dat de baarmoedermond toch weer vernauwd is, waar de artsen eerst nog zeiden dat er geen reden tot paniek was.

Nieuw ziekenhuis waar ze wél gehoord wordt

Ze voelde zich niet gehoord, waartoe ze besloot een ander ziekenhuis te kiezen. Bij dokter Kuiper in het Spaarne Gasthuis werd er wel naar haar geluisterd. Dokter Kuiper voerde een kijkoperatie uit om eventuele andere afwijkingen in de baarmoeder te kunnen ontdekken. Hier is gelukkig niets gevonden. De kans op vroeggeboorte is bij Sharon echter wel vrij groot, door de vernauwde en verkortte baarmoedermond.

Cerclage en IVF

Daarom hebben de artsen besloten om een preventief cerclage bij haar te plaatsen. Dat houdt in dat de baarmoedermond wordt gesloten gedurende de zwangerschap. Dankzij deze ingreep is de kans dat zij haar zwangerschap volledig kan voldragen veel groter. Maar ondanks dat willen de artsen het risico van een meerling vermijden en daarom is een IUI-behandeling uitgesloten. IVF kan garanderen dat er echt maar één eitje wordt bevrucht. In podcast nummer 27 wordt uitgebreid gesproken over deze behandelingen. Sharon en Melvin zitten nu al bijna anderhalf jaar in het medische traject van IVF. De eerste ronde hebben ze bijna achter de rug waarvan ze nog één terugplaatsing van de zes over hebben.

Werd je zwanger?

Op de vraag van Lilian of Sharon ook zwanger is geworden van haar terugplaatsingen antwoord ze stellig ‘jazeker’. Ze is twee keer zwanger geworden van een terugplaatsing. Ze heeft gelijk na de eicelpunctie een verse terugplaatsing gehad. Deze was helaas niet gelukt. De tweede terugplaatsing werd gedaan tijdens een gestimuleerde cyclus onder behandeling van hormoonmedicatie. Ook deze had geen succesvolle uitkomst.

Terugplaatsing in natuurlijke cyclus

Sharon had zelf sterk het gevoel dat een zwangerschap het beste lukt tijdens een natuurlijke cyclus. De derde terugplaatsing vond toen in een natuurlijke cyclus plaats. Drie dagen voor de officiële testdatum kon Sharon zich toch echt niet meer bedwingen. Ze wilde per se een zwangerschapstest doen. Voor het douchen deed ze een test welke zij op de wasbak legde, onder het mom van ‘het zal wel niet’. Terwijl ze nog onder de douche stond kwam haar man Melvin half slapend binnen.

“Ik zie een streepje”

Hij keek naar de test en zei ‘maar schat, ik zie een streepje’. Vol ongeloof springt ze onder de douche vandaan en ziet ook een streepje. Voor het eerst hebben ze een positieve test. Meteen na de blijdschap bekruipt haar dat gereserveerde gevoel en besluiten ze dat ze toch echt nog heel even moeten wachten tot de officiële testdatum. Op die dag was de test net zo positief.

Nog meer testen voor de zekerheid

Om er zeker van te zijn wil ze nog een digitale test doen. Als ook die aangeeft dat ze toch echt zwanger is, volgt een afspraak bij het ziekenhuis voor een echo. Eindelijk wordt haar gevoel zekerder, ze is nog nooit zo ver gekomen. Maar een dag na deze testen krijgt ze last van rugpijn. Wat in het begin niets vreemds was veranderde in een paar uur tijd naar een extreme pijn waardoor ze niet meer op haar benen kon staan.

Extreme pijnen waren geen spoed?!

Aan de telefoon met het ziekenhuis wordt gezegd dat het niet acuut is en dat Sharon een pijnstiller kan nemen. Dit wil ze liever niet omdat ze zwanger is. De onrust in haar zegt haar dat het niet goed gaat en dat het te maken heeft met de zwangerschap. Als fysiotherapie ook niet helpt besluit ze weer een test te doen. Deze test kwam negatief terug. Meteen wordt haar duidelijk dat ze zich moet voorbereiden op bloedverlies en buikpijn. Ze kreeg een miskraam.

Geduld wordt getest

Vastberaden slaat Sharon zich hier doorheen en is klaar voor de volgende terugplaatsing. Begin maart 2020 zou ze opnieuw mogen als het ziekenhuis alle behandelingen stopzet vanwege de corona-uitbraak. De moed zakt haar dan in de schoenen.

Hulp bij verwerking

Op zoek naar hulp om de gebeurtenissen te kunnen verwerken komt ze bij mij in het Zwanger worden traject van BeeMom terecht. Ze vertelt dat ze heeft geleerd om meer emoties te kunnen voelen en leert tegelijkertijd hoe veerkrachtig ze is, ondanks dat ze zo’n moeilijk pad bewandelt. Ze vertelt ook hoe het proces van verwerken en rouwen in stappen verloopt. Waar ze elke keer dacht met haar verdriet toch verder te kunnen gaan naar de volgende poging heeft ze nu geleerd om eerst het verlies te verwerken. Het een plekje kunnen geven maakte haar sterker.

Haar vertrouwen kwam terug

De Hypnofertility gaf haar de kans naast het rationele analyseren ook naar haar onderbewuste te luisteren. Daardoor kan ze er nu op een andere manier mee omgaan. De gedachten zijn er nu eenmaal en het hoeft niet losgelaten te worden, het moet alleen opgeruimd worden. Het zorgt voor een gevoel van verlichting en ontspanning. Haar vertrouwen kwam terug en met nieuwe moed kon ze verder in haar ivf-traject.

Natuurlijke zwangerschap

Terwijl de behandelingen nog on-hold stonden door corona voelde ze zichzelf een beetje veranderen. Twee dagen voordat ze eigenlijk haar menstruatie moest krijgen besloot ze weer een test te doen. Deze kwam vol verrassing positief terug. Dit gaf haar vertrouwen nog een boost. Zonder hulp kan ze het ook gewoon. Helaas werd ze een aantal dagen later toch ongesteld. Weer een vroege miskraam.

Weer een succesvolle terugplaatsing

Ervan overtuigd dat het uiteindelijk echt wel gaat lukken is het bij de volgende cryo terugplaatsing dan ook meteen raak. Al bij de terugplaatsing bevond ze zich op een roze wolk, ze had een goed gevoel over deze poging. Ze maakt wel meteen de afspraak met zichzelf om niet elke dag te gaan testen. Vanaf dan voelt ze zich letterlijk en figuurlijk zwanger met ochtendmisselijkheid en al. De afspraak voor de echo staat dan ook al ingepland. Een week na de testdatum begint ze heel lichtelijk soms wat bloed te verliezen. Niet meteen reden voor paniek omdat het vaker voorkomt bij zwangerschappen en een tussentijdse test nog steeds bevestigde dat Sharon zwanger was.

Herhaalde miskramen… nummer 3

Een week voor de geplande echo probeert ze niet veel te stressen. Met de audio’s van BeeMom lukt het haar rustig te blijven en niet te veel na te denken. Bij de echo kwam dan toch het nieuws wat ze liever niet wilde horen. De echografist vertelde haar geen hartje te kunnen zien. Het was wel goed te zien dat er een leeg vruchtzakje in haar baarmoeder zat. Een missed abortion. Meteen werden Sharon de opties als curettage en medicatie aangeboden. Wat ze zelf goed bedoeld noemt, maar daar zat ze niet op te wachten.

“Ik wil nog wel door hoor”

Nadat ze alle emoties de vrije loop heeft gelaten zegt ze gelijk tegen Melvin echt nog wel door te willen gaan met de terugplaatsingen. Dit was niet de laatste keer. Mede daardoor wilde ze snel een afspraak bij de gynaecoloog maken voor medicatie. Curettage wilde ze echt niet, bang voor complicaties. Eerst heeft ze nog een week geprobeerd te wachten zonder medicatie. Nog elke dag voelde ze zich zwanger wetende dat het niet goed zou aflopen. Dat vond ze heel zwaar en uiteindelijk werd toch de keuze gemaakt voor medicatie. Nog nooit had ze zoveel buikpijn. Het voelde als weeën maar echt bloedverlies bleef uit.

Miskraam zette niet door

In een schril contrast met de hoop zwanger te worden hoopte ze toen dat het er zo snel mogelijk uit kwam. Na vijf dagen had ze het gevoel het vruchtzakje te hebben verloren maar nog niet alles. Uit een echo bleek dan ook dat er nog van alles zat. Opnieuw krijgt ze de keuze tussen medicatie of nog verder afwachten. De optie curettage kreeg ze niet, omdat de gynaecoloog dat met het oog op de risico’s van complicaties liever niet doet. Medicatie was voor Sharon echter uitgesloten, dat wilde ze niet nog eens doormaken. Na zes á zeven weken verder te zijn is het nog steeds niet helemaal weg. Uiteindelijk is er toch een ingreep ingepland en door middel van een hysteroscopie werd het laatste weefsel weggehaald.

Na hysteroscopie direct aangemeld voor volgende terugplaatsing

Na deze geslaagde ingreep vertelt dokter Kuiper aan Sharon dat ze haar vast heeft aangemeld voor de volgende cryo terugplaatsingen. Dit kwam als een opluchting voor Sharon, omdat de keuze voor haar was gemaakt wanneer ze zelf niet meer wist hoe ze verder moest. Een maand later krijgt ze de volgende terugplaatsing tijdens een gestimuleerde cyclus welke helaas mislukte.

Onderzoek naar de oorzaak van de herhaalde miskramen

Al met al heeft Sharon twee miskramen gehad en één missed abortion. Deze herhaalde miskramen gaven aanleiding om te onderzoeken waarom dit gebeurde. Ze keken dan naar de waarden van haar schildklier en deden een stollingsonderzoek om te kijken hoe het bloed stolt. Ook onderzoeken ze de genetische kant om te bepalen of je een verhoogde kans op miskramen hebt. Hier is bij Sharon en Melvin niks afwijkends uit gekomen. Wat eigenlijk een goede uitslag zou moeten zijn zorgt juist voor frustratie. Ze weten dus niet waarom het niet lukt om zwanger te worden en te blijven. Na de laatste mislukte terugplaatsing heeft Sharon gekozen om eerst goed tot rust te komen. Ze wil dat haar menstruatiecyclus weer in op orde komt zonder de zwangerschapshormonen.

Weer terug in balans

Dat is nu vier maanden geleden. Alles begint nu weer in balans te komen waardoor het weer begint te kriebelen om de laatste cryo van IVF1 terug te plaatsen. Corona en wachtlijsten zorgden ervoor dat ze nog niet aan de beurt is. Na haar eigen geplande rustperiode wil ze juist nu graag verder. Ook denkt ze na wat ze verder wil doen als het ivf-traject is afgelopen.

Hoe nu verder?

Ze hebben besloten om een nieuw traject aan te gaan met dokter Kimiko van Sakura Clinics. Samen willen ze het op een breder niveau bekijken om de juiste keuze voor zichzelf te kunnen maken. Daarin heeft ze al veel steun gehad aan de audio’s en sessies van BeeMom. Door daarnaar te luisteren kan Sharon tot rust komen en echt even stil staan in plaats van op volle toeren door te gaan. Ze heeft geleerd om tijd voor zichzelf te mogen nemen.

Spirit baby sessie

Daarnaast heeft Sharon een spirit baby’s sessie gehad. Dit heeft haar geholpen contact te leggen met de baby’s die zijn geweest en die nog gaan komen. Ze kan nog steeds terug gaan naar het gevoel wat ze had tijdens die sessie. Zoals ze het zelf mooi verwoord gaf de baby haar het gevoel dat ze er gaat komen en is het alleen nog de vraag wanneer dit gaat gebeuren. De ontmoeting gaat plaatsvinden wanneer Sharon het toelaat. Het onderbewuste en het lichaam zijn nu voorbereid op wat komen gaat en met Kimiko kan ze aan de slag om het echt waar te maken.

Het heeft een plekje gekregen

Dankzij de Hypnofertility sessies kon Sharon de herhaalde miskramen een plekje geven. Ze heeft zichzelf de tijd gegund om het te kunnen verwerken en zonder deze blokkades met positieve kracht door te kunnen gaan. Ze is dankbaar dat ze ondanks veel verdriet toch een mooi pad heeft mogen bewandelen. Ze zou wensmoeders met hetzelfde verdriet willen meegeven dat zij de strijd niet alleen hoeven te voeren. Het Zwanger worden traject van BeeMom helpt juist met het verwerken van dit verdriet. Sharon wil als afsluiter meegeven dat je in jezelf moet geloven, vertrouw op je eigen lichaam en maak je eigen keuzes.

Verwerken en kans verbeteren

Heb jij één of herhaalde miskramen ervaren? Ga aan de slag om dit op bewust en onbewust niveau te verwerken via het Zwanger worden traject van BeeMom. Het helpt je lekkerder in je vel te zitten, weer te ontspannen en de kans op een succesvolle doorgaande zwangerschap minimaal te verdubbelen. KLIK HIER voor meer info over dat traject bij BeeMom Klik hier onbewuste blokkades op zwanger worden
Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen