Hop, een vruchtbaar kruidje


In mijn praktijk schenk ik altijd thee en dan vaak met bijzondere ingrediënten. Want er zijn veel kruiden met geneeskrachtige werking, speciaal voor vrouwen die zwanger wil worden en blijven. Fytotherapie. Nou heb ik geen graad in natuurgeneeskunde, maar geïnspireerd door een vrouw die dat wel heeft, en met de juiste handboeken en informatie, weet ik inmiddels heel wat te vertellen over kruidjes en lijkt de kast in mijn praktijk op die van een Chinese kruidengeneesheer.

              Vandaag wil ik wat vertellen over …tromgeroffel… hop! Hop, oftewel humulus lupulus, ken je misschien eerder van bier dan van thee. Maar je kunt het heel goed in een theemelange verwerken en het heeft een fyto-oestrogene werking. Daarover straks meer.

              Hop is een groen plantje dat goed groeit in gematigde klimaten op vochtige plekken. Het is een snelgroeiende klimplant, oftewel een soort klimop of druivenstruik. Maar in de winter sterft alles wat bovengronds is af, en vanuit de wortel komt het volgende jaar weer een nieuwe stegel. De mannelijke plant draagt pluimvormige bloemen en de vrouwelijke planten dragen geelgroene belvormige ‘katjes’. Aan het eind van de zomer, wanneer het plantje uitdroogt en afsterft, worden deze katjes bruine hopbellen en kunnen ze geplukt worden. Deze hopbellen worden vooral gebruikt voor het brouwen van bier maar het kan dus ook in de thee.

              In de tijd dat hop nog met de blote handen geplukt werd, vertoonden de plukkers opmerkelijke verschijnselen. De vrouwelijke pluksters kregen een verhoogde menstruatie cyclus en een hoger libido. De mannelijke plukkers kregen manboobs en juist een verminderd libido. Te wijten aan de fyto-oestrogene werking en de anti-androgenen van de hop.

              Waar zouden de eigenschappen van de vrouwelijke hopbellen nu juist goed voor zijn? Hop wordt aangeraden bij vrouwen die een uitblijven menstruatie hebben of PCOS, bij een te korte of juist te lange cyclus, bij PMS en pijnlijke menstruaties, oestrogeengebrek en een te laag libido. Daarnaast heeft het ook nog positief effect op ontspanning en nachtrust.

              Het heeft dus vele goede werkingen voor mijn klanten, maar ook andere mensen en klachten kunnen geholpen worden door hop. Bijvoorbeeld vrouwen met menopauze klachten, osteoporose, diverse darmklachten, huidinfecties, zenuwpijn, jicht, candidiasis, te weinig borstvoeding en meer.

Prachtig hoe de natuur je kan helpen. Het verbaasde mij zo erg wat planten kunnen doen. Hoewel het ook logisch is dat ze zo krachtig zijn. Als je bedenkt dat de heftigste drugs ook gewoon van plantenextracten worden gemaakt. Maar laten we deze krachten inzetten voor genezing, gezondheid en succesvolle zwangerschappen. 😉

Je kunt hop op veel manieren gebruiken, van tinctuur tot thee en zelfs hopkussens. Ik vind de meest toegankelijke manier de thee. Voor dagelijks gebruik kun je 0,5 gram hopbellen in een kop thee doen en deze 5 minuten laten trekken.

Let op, gebruik hop NIET tijdens je zwangerschap, depressies en hormoonafhankelijke aandoeningen. Gebruik je medicijnen of hormonen voor een fertiliteitsbehandeling? Gebruik dit dan niet of alleen in overleg met jouw behandelend arts.

Probeer je op natuurlijke wijze zwanger te worden? Combineer dit hoptheemomentje eens met mijn gratis hypnofertility audio en wie weet is deze maand, de maand dat je wel zwanger wordt.

Dit bericht heeft 2 reacties.

 1. Rachel

  Jouw hop kruidenmengsel werkte voor mij ook om mijn thee zonder suiker te drinken.
  En mijn eisprong is ook maandelijks.
  Dubbel voordeel en dat terwijl ik niet echt van de kruidenthee was.

  En welk kruid helpt dan om na de eisprong mijn progesteronlevel op peil te houden?

  1. Lilian

   Hey Rachel, wat een goede vraag. Bij mijn klanten gebruik ik inderdaad ook kruiden die progesteron verhogen. Afhankelijk van iemands gezondheid zijn er diverse opties. Wanneer en wat precies is een mooi onderwerp voor een volgend blog. Gr Lilian

Geef een antwoord