Interview met Ilse Ruijters schrijfster van het boek Vruchtbaar
Interview met Ilse Ruijters schrijfster van het boek Vruchtbaar
26 februari 2021 

Interview met Ilse Ruijters schrijfster van het boek Vruchtbaar

Boek Vruchtbaar van Ilse Ruijters

In het boek vruchtbaar komt alles aan bod over zwanger worden en fertiliteitstrajecten, een prachtige combi van info en ervaringen. Ik interviewde de schrijfster van het boek, waarin ze ook open vertelde over haar eigen ervaringen. Luister hierboven aflevering #014 van de Zwanger worden podcast, of ga naar je favoriete podcast app.

Thrillers en een boek over kinderwens

De schrijfster van Vruchtbaar en ervaringsdeskundige Ilse, 41 jaar, is getrouwd met Bas en mama van Betje van nu 3 jaar oud. Ze is schrijfster en schrijft voornamelijk bloederige thrillers, maar ze heeft ook een boek over vruchtbaarheid geschreven. Dat boek heet ‘Vruchtbaar’. Een mooi compleet boek met waardevolle informatie voor iedereen die (ook zijdelings) met het traject te maken krijgt.

Ik wilde graag voor mijn 27e moeder worden

De kinderwensreis van Ilse begon al lang geleden, want haar wens was om voor haar 27e mama te worden. Met haar toenmalige vriend probeerde zij lange tijd zwanger te worden, maar waar het haar zusje twee keer lukte, bleef bij Ilse een zwangerschap uit. Ondanks dat ze er relaxt mee om gingen, zijn ze toch naar de huisarts gegaan, die hen vervolgens doorstuurde naar het ziekenhuis.

Een traject in? We zijn meteen het ziekenhuis weer uit gerend!

Eenmaal in het ziekenhuis bleek Ilse één verstopte eileider te hebben en kwam het gesprek al snel op IUI. Ilse en haar man (ze waren inmiddels getrouwd) leefden in de veronderstelling dat het ging over IVF en schrokken daar best wel van. Daar waren ze absoluut nog niet aan toe. Ze zijn het ziekenhuis uit gerend en besloten samen om het nog op de natuurlijke manier te gaan proberen.

Hun huwelijk strandde plotseling

Diep van binnen voelde Ilse ook aan dat zij een IVF traject met die man niet zou trekken en hun huwelijk strandde uiteindelijk ook heel plotseling. In de 3,5 jaar dat Ilse alleen was, heeft zij nog wel een poging gedaan bij het ziekenhuis om uit te zoeken wat er nou mis kon zijn bij haar. Helaas gaf het ziekenhuis aan zonder partner en dus actieve kinderwens niets voor haar te kunnen doen.

Bas kwam in haar leven en ze besloten al snel voor kindjes te gaan

Toen Ilse 35 jaar was, ontmoette zij Bas, haar huidige man. Al vrij snel kwam het gesprek op hun kinderwens. Ilse vertelde haar geschiedenis en ook Bas bleek met zijn ex-partner geen kinderen te kunnen krijgen, omdat haar baarmoeder niet geschikt was om kinderen te dragen. De klik tussen Ilse en Bas was zo ontzettend goed dat ze ook snel besloten dat zij samen kindjes wilde. Helaas was het na een jaar, zonder aanwijsbare (medische) reden, nog niet gelukt en bleek zij onverklaard verminderd vruchtbaar. Door de huisarts zijn zij doorverwezen naar het ziekenhuis en op dat moment was Ilse wel klaar voor die stap. En natuurlijk Bas ook!

Toch ook samen met Bas de medische molen in

Ze hebben 6x IUI gedaan zonder resultaat en zijn toen overgestapt op IVF. De eerste punctie leverde 6 mooie embryo’s op, maar er bleef er niet één plakken. Bij de tweede punctie is Ilse van de eerste, verse terugplaatsing zwanger geworden. Dat ging ook niet helemaal soepel, want Ilse kreeg bloedverlies en had daardoor nergens rekening meer mee gehouden, maar uit de bloedtest in het ziekenhuis kwam een prachtige hoge HCG waarde naar voren. Ze was duidelijk zwanger! En toen kwam haar dochter Betje, die nu 3 jaar oud is. Haar kinderwens heeft dus 8 jaar en 2 mannen geduurd.

Onverklaard verminderd vruchtbaar

Terugkijkend was het voor Ilse heel dubbel om onverklaard verminderd vruchtbaar te zijn. Aan de ene kant ben je blij dat je gezond bent, maar aan de andere kant tastte het ook haar gevoel van vrouwelijkheid aan. Ze voelde zich minder vrouw, omdat, ondanks haar vrouwelijke lichaam met de vrouwelijke rondingen, een zwangerschap uitbleef. Zo moest Ilse op eerste avond dat zij hormonen had gespoten, wat zo’n eerste keer ontzettend tegennatuurlijk voelde voor haar, pitchen op de verkiezing van Zakenvrouw van het jaar van Flevoland (die zij overigens ook won). Ze stond op het podium voor een zaal vol vrouwen en de enige gedachte die haar bezighield, was “maar eigenlijk ben ik niet helemaal vrouw”. Dat was een pijnlijke gedachte, maar gelukkig won de positiviteit het en was ze ontzettend blij en trots dat ze daar mocht staan.

Het ICSI traject in haar debuutthriller was een hel voor die vrouw

In haar debuut als thrillerschrijfster ondergaat één van de karakters in het boek een ICSI behandeling en moest Ilse allerlei feiten en weetjes opzoeken op internet, omdat zij zelf wel bezig was met zwanger worden, maar nog niet met een traject. Deze vrouw in haar boek maakte een verschrikkelijke poging mee met blauwe plekken en veel pijn, terwijl het uiteindelijk, toen Ilse het zelf onderging, voor haar gelukkig reuze mee viel.

Houd de lol erin; “I’m gonna treat you with my moxa stick”

Eigenlijk heeft Ilse het traject samen met Bas best ontspannen doorgemaakt. Ze konden het echt samen ervaren en zijn er natuurlijk ook goed doorheen gekomen. Om even een voorbeeld te noemen van de lol die zij samen hadden, vertelde Ilse dat zij acupunctuur deed en van de therapeute een moxa stick had gekregen. Dat is een soort wierook, maar dan zo dik als een sigaar. Deze kun je aansteken en kan je partner dichtbij je onderrug bewegen, zodat je baarmoeder verwarmd en de heilzame stoffen hun werk kunnen doen en allerlei processen in gang kunnen zetten. Bas wilde dat met liefde doen voor en bij mij, maar hij zong daar dan bij “I’m gonna treat you with my moxa stick” en liep zo zingend door het huis. Ook kreeg Ilse na het spuiten vaak de vraag van hem ‘zo zit het er weer in?’ en dan kreeg ze een lekker stukje chocola van hem. Ook maakten zij het vaak gezellig na een ziekenhuisbezoek. Samen ergens thee drinken met een lekkere gevulde koek bijvoorbeeld. Zij probeerden het echt ontspannen te doorstaan en hebben echt samen veel lol gehad.

Midden in de Febo kwamen de tranen

En natuurlijk was het niet altijd alleen maar lachen en blijheid, want ook Ilse barstte een keer midden in de Febo boven de dampende patat in tranen uit, omdat er zoveel kinderwagens om hen heen stonden. Hiermee wil Ilse eigenlijk zeggen dat de buitenwereld een medisch traject vaak heel zwaar maakt, maar je het uiteindelijk zelf mag invullen hoe je het doorgaat. Vind je het zwaar, mag dat, maar vind je het te doen of zelfs meevallen, dan mag je dat ook zeggen. Er moet ruimte zijn voor alle emoties; verdriet, rouw, angst, maar ook voor lol en de enorme liefde voor elkaar.

Dit vond Ilse de zwaarste aspecten van hun traject

Het zwaarste stukje van het traject vond Ilse de onwetendheid of het ooit zou lukken. Je krijgt geen garantie en je weet ook van te voren niet welke weg je moet afleggen. Het is volgens Ilse niet erg om acht jaar te moeten wachten, als je dan zeker weet dat er een baby komt. Ook de aanslag op haar vrouwelijkheid, wat ze al eerder aangaf, vond zij heel zwaar. Maar ook het feit dat zo’n traject je hele leven beheerst, doordat je iedere keer naar het ziekenhuis moet voor een echo, terugplaatsing of andere behandeling, je mag geen alcohol meer drinken en zo zijn er nog veel meer ‘moetjes’ te bedenken waardoor het echt veel tijd en aandacht kost. Dus echt loslaten lukt in de praktijk niet eens, al zou je het willen. Dat laatste is ook de reden dat Ilse uiteindelijk gestopt is met bijvoorbeeld de acupunctuur. Ze heeft echt gekozen om zoveel mogelijk de rust te bewaren in haar leven in plaats van allerlei afspraken buiten de deur, waar ze wel in geloofde, maar gewoonweg te veel onrust door ervaarde.

Ik ging mijn eerste thriller schrijven en besloot ‘Geen seks tot de laatste punt’

Van jongs af aan schreef Ilse al heel er graag en wilde ze kinderboekenschrijfster worden. Ze heeft een tijdje columns en korte verhalen geschreven. Op het moment dat ze op een vrijdag een schrijfprijs won van 1250 euro, heeft ze meteen op maandag haar baan opgezegd, van het geld een laptop gekocht en de inschrijving bij de KvK geregeld en is zij artikelen en interviews gaan schrijven. Door het opzeggen van haar baan kreeg zij ruimte in haar leven en hoofd om haar eerste thriller te gaan schrijven. Op dat moment had ze geen relatie en wilde zich ook niet door een nieuwe liefde laten afleiden, dus haar voornemen was: ‘geen seks tot de laatste punt’!

Mijn vriendin had de perfect man voor mij gevonden

Op het moment dat zij haar boek ging aanbieden bij een aantal uitgevers, zei haar vriendin tegen haar dat ze de perfecte man voor Ilse had gevonden. Ilse zat daar niet op te wachten, want ze wilde zich volledig storten op haar carrière als schrijfster. Haar vriendin had een “toevallige” ontmoeting geregeld en het was meteen raakt. Die avond zoenden ze en een jaar later trouwden ze.

‘Vruchtbaar’; het boek dat Ilse zelf zo gemist had

Na het uitkomen van haar tweede thriller raakte Ilse in verwachting van Betje en kon ze het niet meer verdragen om nare, moordende psychopaten in haar hoofd te hebben. Maar de behoefte om te schrijven bleef en toen besloot Ilse het boek te schrijven wat ze zelf zo gemist had; Vruchtbaar. Je hebt twee soorten boeken als je tijdens een traject iets wilt lezen. Aan de ene kant de ervaringsverhalen en aan de andere kant de diepe, technische verhalen van de professionals. Ilse zocht hierin de middenweg. Het boek bevat ervaringsverhalen, ook van Ilse en Bas zelf, maar ook verhalen van allerlei professionals die bij zo’n traject aan de orde kunnen komen. Denk daarbij aan de crème de la crème van de Nederlandse gezondheidszorg en dan in de vorm van een fertiliteitsarts, gynaecoloog, seksuoloog, therapeuten en natuurlijk ook haar eigen acupuncturiste.  Ilse wilde voorkomen dat het een boek werd vol met tips, omdat lifestyle of voedingstips voor iedereen anders zullen zijn en mensen de neiging hebben hierin door te slaan om controle te behouden. Er wordt in het boek wel uitgebreid stilgestaan bij het optimaliseren van het vruchtbaarheidstraject, maar zonder te willen zeggen ‘zo doe je dat’. Ook zit er een hoofdstuk in voor de ‘support-crew’, want iedereen kent wel iemand die een traject door heeft gemaakt of er middenin zit. Het is echt bedoeld om wat extra uitleg te geven, omdat bijvoorbeeld niet iedereen begrijpt wat je zegt als je ‘een punctie hebt gehad’, terwijl je het misschien wel al een keertje uitgelegd hebt en zij niet weer om een uitleg willen vragen.

Een mooi compleet boek voor iedereen

Het boek van Ilse is echt een mooi compleet boek om te lezen wanneer je zwanger wilt worden en niet alleen wanneer je in een traject zit. De afwisseling, de verschillende ervaringen van vrouwen en zelfs een stukje biologieles om alles even goed uit te leggen. Ik houd van de compleetheid en dat is ook precies wat ik met mijn podcasts wilde bereiken. Niet alleen maar lijstjes met tips en adviezen, maar een mooie mix aan verhalen van professionals, allerlei ervaringen van vrouwen en therapeuten die iets toe kunnen voegen in de kinderwensreis.

Haar wens voor een tweede kindje

Na Betje had Ilse zeker nog een kinderwens en zodra het weer mocht (zoveel maanden na de laatste borstvoeding), gingen ze er meteen weer voor. Ze hadden nog vijf cryo’s in de vriezer, maar helaas bleef er niet één zitten. Ilse was inmiddels 40 jaar en op dat moment besloten Ilse en Bas hun zegeningen te tellen en te stoppen.

Ze hadden hun zegeningen geteld, maar toch meldden zij zich aan voor een nieuw traject

Maar toen Ilse 41 jaar werd, heeft ze op haar verjaardag toch het ziekenhuis weer gebeld en zich weer aangemeld voor een nieuw traject. Uiteraard in overleg met Bas. Dat traject hebben ze inmiddels drie weken geleden afgerond en dat heeft 1 verse terugplaatsing en nog drie cryo-terugplaatsingen opgeleverd, maar heeft helaas niet meer geleid tot een zwangerschap.

Geen tweede kindje, maar liefde genoeg om te delen

Ilse en Bas zijn enorm dankbaar dat Betje bij hen is en een tweede was meer dan welkom, maar het is goed zo. Ze hebben een vol leven met elkaar en in de tijd dat Ilse single was, wilde ze heel graag liefde geven aan een kind en is zij vrijwilliger geworden van een meisje van 14 jaar. Dat meisje had het heel erg zwaar. Ze was mantelzorger voor haar ouders, die allebei niet aangeboren hersenletsel hebben en kwam, mede daardoor, in allerlei slechte situaties terecht. Ilse praatte destijds wekelijks met haar. Dat heeft dat meisje enorm geholpen en voor Ilse was het een manier om haar liefde kwijt te kunnen. Nu het hoofdstuk van een tweede kindje is afgesloten, heeft Ilse zich wederom aangemeld voor een nieuw maatje. Hoewel ze nu niet goed kan inschatten waar ze de tijd vandaan gaat halen, weet ze zeker dat die ruimte zal ontstaan, omdat er ook ruimte was voor een tweede kindje in hun gezin.

Dit geldt voor altijd: Maak je leven NU het leukst

Liefde kun je op veel manieren geven en geluk kun je op veel manieren ervaren, daar kun je aan vast houden, hoe jouw kinderwensreis ook afloopt…. De kinderwens lijkt een oerverlangen, maar uiteindelijk kun je ook gelukkig zijn zonder kindjes. Al gaat daar uiteraard een periode van verwerking aan vooraf, wanneer je met lege handen blijft. Op ieder moment, waar je ook staat of mee bezig bent, maak jouw leven nu het allerleukst! Dat hielp Ilse altijd weer door te gaan vol positiviteit en zelfs plezier.

Actie voor het boek Vruchtbaar

Wil je het boek vruchtbaar lezen? Via de website van Ilse krijg je 10% kortinggratis verzending en een gesigneerd exemplaar speciaal voor jou! Het enige wat je hoeft te doen is BeeMom of de Podcast te noemen in het opmerkingen veld. Hoe leuk is dat? Ga naar ilseruijters.nl/boeken/vruchtbaar/ Het is een echte aanrader voor iedereen die (zijdelings) met het traject te maken krijgt. Boek bestellen boek Vruchtbaar beemom gratis audio zwanger worden ontspannen hypnofertility hypnose mp3
Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen