PCOS en zwanger worden - vruchtbaarheid verbeteren
PCOS en zwanger worden

PCOS

Polycysteus Ovarium Syndroom, oftewel PCOS, betekent letterlijk meerdere (poly) vochtblaasjes (cysten) in je eierstokken (ovaria). Naar schatting heeft 1 op de 5 vrouwen PCOS. Wat PCOS precies is en hoe je het kunt aanpakken, leg ik je uit in deze blog.

Hormonen tijdens PCOS

PCOS is een hormonale aandoening. Om te begrijpen wat het is, is het handig te weten wat hormonen zijn en wat ze doen. Hormonen zijn signaalstoffen die processen en activiteiten in het lichaam aansturen. Ze worden aangemaakt in je klieren zoals je schildklier, bijnieren en je eierstokken. Wanneer hormonen worden aangemaakt, komen ze in je bloed terecht. Ze circuleren daar rond totdat ze aankomen bij hun bestemming. Daar bevinden zich receptoren waar de hormonen zich aan kunnen binden. Belangrijke hormonen bij PCOS zijn LH, FSH, oestrogeen, progesteron en testosteron.

Symptomen PCOS

PCOS is een syndroom wat betekent dat het een verzameling van symptomen is die vaak samen voorkomen. Symptomen kunnen zijn:

 • Een onregelmatige of uitblijvende cyclus
 • Meer dan 12 cysten (blaasjes) in één of beide eierstokken
 • Verminderde vruchtbaarheid
 • Miskramen
 • Overgewicht
 • Acne
 • Overbeharing
 • Haaruitval
 • Vermoeidheid
 • Stemmingswisselingen
 • Angst
 • Neerslachtigheid
 • Depressie

Diagnose PCOS

Alleen een dokter of bevoegd medisch medewerker kan de diagnose PCOS stellen. Dit wordt internationaal gedaan aan de hand van de (drie) Rotterdam Criteria. Als je aan twee van de drie criteria voldoet, heb je PCOS. Omdat je niet aan alle drie de criteria hoeft te voldoen, kunnen de klachten van PCOS per vrouw verschillen. Dit is ook de reden dat je geen (teveel aan) cysten in je eierstokken hoeft te hebben om met PCOS te worden gediagnosticeerd.

Oorzaak 

Over de precieze oorzaak van PCOS is nog geen consensus. Waarschijnlijk spelen verschillende hormonen een rol en zijn er meerdere oorzaken.

Behandeling van PCOS

Wanneer je (nog) geen kinderwens hebt, wordt vaak aangeraden aan de pil te gaan of een ander hormonaal anticonceptiemiddel te gebruiken zoals de Mirena-spiraal. Graag geef ik je mee dat je ook met leefstijl heel veel kunt bereiken, al dan niet veel meer. Laat je adviseren door een specialist (in PCOS). Wanneer je wel een kinderwens hebt, zijn er verschillende mogelijkheden. Lees hier de medische procedure bij PCOS.

Leefstijl aanpassen

Ook middels leefstijlaanpassingen zijn er veel vrouwen die grip krijgen op de symptomen van PCOS en zelfs via een natuurlijke manier zwanger worden. Het één sluit het ander niet uit. Leefstijl en een fertiliteitsbehandeling kunnen heel goed samengaan. Onderzoek toont aan dat leefstijl wel degelijk de kans op een zwangerschap verhoogt, ook bij een fertiliteitsbehandeling.

Verminder stress

Als ik je één ding wil aanraden, is het om je stress te verminderen. Ik hoor je denken ‘ik heb niet zoveel stress’, maar geloof mij, stress is (samen met insulineresistentie, wat een gevolg kan zijn van stress) nummer 1 oorzaak van PCOS. Je kunt het je zo voorstellen: als jij wegrent voor een leeuw, is het niet belangrijk (zelfs onhandig) om zwanger te raken of zijn: je wilt overleven. Jouw lichaam maakt geen verschil in soorten stress (fysiek of mentaal) dus alle vormen van stress zetten jou in de overlevingsstand. Overleven is altijd belangrijker dan voortplanten.

Breng het in kaart

Nu zeg ik niet ‘laat het maar lekker los’, maar probeer in kaart te brengen wat jou allemaal stress geeft en waar je wél iets aan kunt doen. Niet alleen een hoge werkdruk en een lange to-do list, maar ook je voedingspatroon (teveel of te weinig eten), beweging (teveel of te weinig) en je blootstelling aan toxines kunnen je lichaam stress geven.

Mindset

Daarnaast is het aan te raden aan je mindset te werken. Zeker bij een kinderwens en PCOS, kan er veel op je afkomen. Onderschat dit niet, en schakel hulp in. Je hoeft het niet allemaal alleen te doen! (Dit kan natuurlijk heel goed via het Zwanger worden traject van BeeMom)

Vraag om hulp, je hoeft het niet alleen te doen

Ik raad je vooral aan echt niet te lang zelf aan te modderen met leefstijl en PCOS. Als je een kinderwens hebt en je hebt PCOS, schakel alle hulp in die je kunt krijgen, wees super lief voor jezelf en zoek steun in je omgeving. Weet dat je absoluut niet de enige bent :)

Net zo veel kinderen 

Ik heb er alle vertrouwen in dat het lukt. En oh ja, vrouwen met PCOS krijgen gemiddeld net zoveel kinderen als vrouwen zonder PCOS. Dat valt dan weer mee he? Lees meer over PCOS op PCOS platform Dit was een gastblog van Isabelle van PCOS Platform

Podcasts over PCOS

In de Zwanger Worden Podcast aflevering hoor je in aflevering 22 uitgebreid over PCOS door Isabelle van PCOS Platform en natuurlijk licht ook fertiliteitsarts Kimiko de diagnose PCOS toe. Maar ook in andere afleveringen komt PCOS voorbij, namelijk aflevering #021, #012 en #008. Zie de audiospelers onderaan de pagina om direct te kunnen luisteren.

PCOS en cyclus verbeteren 

In aflevering 21 hoor je van Lavinia Frantzen hoe zij haar PCOS overwon door te eten en leven volgens haar cyclus, lees en luister hier. Al eerder besprak ik menstruatie en PCOS met hormooncoach Sanne (aflevering 12 van de podcast) Verder hoor je nog ervaringsverhalen in de Zwanger Worden Podcast over PCOS, zoals het verhaal van Rachel 

Alternatieve behandeling voor PCOS

Een onregelmatige of ontbrekende cyclus, PCOS, gewichtstoename, PMS klachten en pijn kunnen ontzettend goed verholpen worden door Hypnofertility. Dat is hypnotherapie gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Zoals je in de podcast kunt horen was de cyclus van Rachel weer helemaal terug door deze Hypnofertility sessies. Om eerlijk te zijn is het me nog nooit niet gelukt om een cyclus weer stabiel te krijgen. Ben je nu nieuwsgierig naar wat Hypnofertility voor jou kan doen? Vraag de gratis mp3 aan om kennis te maken en/of volg de gratis workshop


Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.


Podcast afleveringen over PCOS

Luister hieronder de afleveringen van de Zwanger Worden Podcast over PCOS. Diverse interviews, tips en ervaringsverhalen. Veel luisterplezier!

 


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen