Mijn ervaring met foliumzuur supplementen om zwanger te worden, Kruidvat vs Vitakruid
Mijn ervaring met foliumzuur supplementen om zwanger te worden, Kruidvat vs Vitakruid
05 juni 2023 

Mijn ervaring met foliumzuur supplementen om zwanger te worden, Kruidvat vs Vitakruid

Wanneer het zwanger worden op zich laat wachten, starten veel vrouwen met het aanvullen van hun supplementen. Een hele belangrijke hierbij is foliumzuur. Maar welke neem je dan, gewoon die goedkope van de Kruidvat of biologisch merk als Vitakruid? In dit blog zal ik je meenemen in de wereld van foliumzuur, waarom het zo belangrijk is voor zowel mannen als vrouwen, en hoe je het op de juiste manier kunt gebruiken om je kansen op een succesvolle zwangerschap te vergroten.

Wat is foliumzuur?

Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, is een wateroplosbare vitamine die een cruciale rol speelt bij de vroege ontwikkeling van een ongeboren kindje. Het is een voedingsstof die ons lichaam nodig heeft, maar niet zelf kan aanmaken. Foliumzuur komt in twee vormen voor: foliumzuur (synthetisch) en folaat (natuurlijk). Hoewel de twee vormen vaak door elkaar worden gebruikt, heeft folaat de voorkeur vanwege de betere opname in ons lichaam.

Rol van foliumzuur bij de vruchtbaarheid, zowel voor vrouwen als mannen

Foliumzuur speelt een belangrijke rol bij de vruchtbaarheid van zowel vrouwen als mannen. Bij vrouwen kan het helpen bij het reguleren van de hormonen en het bevorderen van een gezonde eisprong. Voor mannen is foliumzuur belangrijk omdat het de kwaliteit van sperma kan verbeteren en de kans op genetische afwijkingen bij de baby kan verminderen.

Onderzoek naar de relatie tussen foliumzuur en vruchtbaarheid

Diverse onderzoeken hebben aangetoond dat een voldoende inname van foliumzuur de vruchtbaarheid kan verbeteren. Het regelmatig innemen van foliumzuursupplementen kan bijdragen aan het reguleren van de menstruatiecyclus bij vrouwen en het verbeteren van de spermakwaliteit bij mannen. Het is dus zeker de moeite waard om foliumzuur op te nemen in je dagelijkse routine als je zwanger wilt worden.

Foliumzuur tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap is foliumzuur van vitaal belang voor de gezonde ontwikkeling van de foetus. Het slikken van foliumzuur verhoogt de folaatstatus van de moeder en vermindert het risico op neurale buisdefecten, zoals een open ruggetje, bij de baby. Het wordt sterk aangeraden om te starten met foliumzuurinname voordat je zwanger bent en door te gaan tot in het eerste trimester van de zwangerschap.


"Ik dacht dat foliumzuur van ieder merk hetzelfde was, als er evenveel mg in zat, daarom kocht ik gewoon eigen merk van de drogist. Het verbaaste mij dat mijn bloedwaarden te laag bleken, ondanks dat ik al maanden extra supplementen gebruikte!"

 

Verschil tussen foliumzuur en folaat

Het is belangrijk om het verschil te begrijpen tussen foliumzuur, bijvoorbeeld verkrijgbaar bij Kruidvat, en folaat, zoals van het merk Vitakruid. Foliumzuur is de synthetische vorm van B11 die vaak wordt toegevoegd aan bewerkte voedingsmiddelen en supplementen. Aan de andere kant is folaat de natuurlijke vorm van vitamine B11 die van nature voorkomt in voedingsmiddelen zoals bladgroenten, bonen, eieren, citrusvruchten, avocado's en runderlever. Folaat heeft een betere opname in ons lichaam dan foliumzuur, waardoor het beter wordt opgenomen en in mijn ogen echt de voorkeur verdient.


Mijn ervaring met zowel foliumzuur van de Kruidvat tegenover folaat van Vitakruid

Zelf ben ik ook jaren bezig geweest met mijn kinderwens. Daarbij slikte ik supplementen om mijn kansen te verbeteren en natuurlijk voor mijn gezondheid. Voorheen kocht ik mijn supplementen bij de plaatselijke drogist van het eigen merk, liefst als het in de aanbieding was. Ik dacht immers, waarom zou ik meer betalen voor evenveel mg van een bepaalde vitamine? Die duurdere merken vond ik meer een marketing praatje, tot ik het verschil zag in mijn bloedwaarden. Ik liet door de fertiliteitsarts tijdens het bloedonderzoek ook kijken naar mijn waardes van onder andere foliumzuur. Deze bleek te laag, terwijl ik al jaren die extra slikte…

bloedwaarden test foliumzuur folaat B11

Mijn bloedwaardes voor foliumzuur bleken te laag, ondanks het slikken van supplementen…

Ik maakte toen de overstap naar Vitakruid, wederom was ik op zoek naar een goede prijs/kwaliteit verhouding, maar dan dit keer wel met een goede biologische beschikbaarheid. Ik gebruikte de B12 combi 6000, het is een smelttablet voor onder je tong. Zo schijnt je lichaam het ook veel beter op te nemen dan via je maag. Dat heb ik gemerkt, de opvolgende bloedwaarde was mijn foliumzuurwaarde zo hoog, dat ik zelfs iets lager mocht doseren. Te hoog is namelijk ook niet goed. Maar sindsdien leg ik al mijn klanten het verschil uit tussen foliumzuur en folaat. Natuurlijk moet iedereen zelf testen wat goed werkt voor zijn of haar lichaam, want ieder lichaam is uniek.

Dagelijkse hoeveelheid foliumzuur voor vrouwen die zwanger willen worden

Voor vrouwen die zwanger willen worden, wordt een dagelijkse dosering van 400-500 mcg folaat aanbevolen. Het is belangrijk om te weten dat het enkele weken kan duren voordat je lichaam de extra vitamine B11 opneemt. Daarom is het verstandig om al te beginnen met het innemen van foliumzuur op het moment dat je een kinderwens hebt. Zelfs als het wat langer duurt voordat je daadwerkelijk zwanger wordt, is het veilig om foliumzuur te blijven slikken.

Aanbevolen dosering tijdens de zwangerschap

Tijdens de zwangerschap blijft foliumzuur belangrijk. Het wordt aangeraden om folaat in te nemen gedurende het eerste trimester, de eerste 12 weken van de zwangerschap. Hoewel het niet noodzakelijk is om foliumzuur na deze periode nog te nemen, is het ook niet schadelijk als je een zwangerschapsmultivitamine blijft gebruiken waar folaat in zit. Deze multivitaminen bevatten vaak andere waardevolle voedingsstoffen, zoals vitamine D, ijzer en calcium.

Het belang van het starten van foliumzuurinname vóór de zwangerschap

Het is cruciaal om te beginnen met het innemen van foliumzuur vóór de zwangerschap. Neurale buisdefecten ontwikkelen zich al in de vroege stadia van de zwangerschap, vaak voordat vrouwen zelfs weten dat ze zwanger zijn. Door al vóór de zwangerschap voldoende foliumzuur in te nemen, kun je het risico op deze ernstige aandoeningen verminderen en de gezonde ontwikkeling van de baby bevorderen.

Andere voordelen van actief foliumzuur

Naast het bevorderen van vruchtbaarheid en het voorkomen van geboorteafwijkingen, heeft actief foliumzuur, zoals folaat, nog andere voordelen. Het kan bijdragen aan extra energie en geestelijke veerkracht, en het ondersteunt het normaal functioneren van het immuunsysteem. Bovendien speelt foliumzuur een rol bij de vorming van rode en witte bloedcellen, wat essentieel is voor een gezond bloedsysteem.

voeding met veel foliumzuur folaat B11

Lijst van voedingsmiddelen die rijk zijn aan foliumzuur

Hoewel het belangrijk is om foliumzuur aan te vullen met supplementen, kun je ook proberen om voldoende foliumzuur uit je voeding te halen. Er zijn verschillende voedingsmiddelen die van nature rijk zijn aan foliumzuur. Denk bijvoorbeeld aan bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, bonen, eieren, citrusvruchten, avocado's en runderlever. Door deze voedingsmiddelen op te nemen in je dieet, kun je je foliumzuurinname verhogen.

Kun je voldoende actief foliumzuur halen uit voeding?

Hoewel het mogelijk is om foliumzuur uit voeding te halen, kan het lastig zijn om voldoende hoeveelheden binnen te krijgen. Voedingsmiddelen bevatten vaak lagere concentraties foliumzuur, en het kan moeilijk zijn om dagelijks de aanbevolen dosering te bereiken. Daarom is het verstandig om foliumzuur in tabletvorm te slikken, zoals Quatrefolic®, om ervoor te zorgen dat je voldoende hoeveelheden binnenkrijgt.

Hoe weet ik of een merk de juiste vorm foliumzuur bevat?

Het is begrijpelijk dat je je afvraagt hoe je kunt bepalen of een merk de juiste vorm van foliumzuur bevat. Het is belangrijk om de etiketten van supplementen zorgvuldig te lezen en te kijken naar de vorm van foliumzuur die wordt gebruikt. Zoek naar supplementen die folaat bevatten in plaats van foliumzuur. Specifiek kun je letten op het gebruik van actieve vormen van folaat, zoals Quatrefolic®, dat al is omgezet in de vorm die het lichaam direct kan gebruiken, zoals 5-MTHF. Dit betekent dat je lichaam geen extra stappen hoeft te nemen om foliumzuur om te zetten in de actieve vorm. Door te kiezen voor hoogwaardige supplementen met de juiste vorm, kun je ervoor zorgen dat je lichaam optimaal profiteert van de voordelen van foliumzuur.

supplementen foliumzuur ervaring

Foliumzuur van Vitakruid

Zoals ik aan gaf zijn er meerdere ‘goede’ merken, maar ik persoonlijk ben fan van Vitakruid. Ze hebben goede producten met goede prijs/kwaliteitverhouding en hebben bovendien orthemoleculaire adviseurs in huis die gratis advies geven als je vragen hebt. Zelf gebruikte ik de B12 Combi 6000 voor extra folaat, naast de dag en nacht mama multi, Visolie Forte en magnesium tauraat. Let op, dit is mijn combinatie, iedereen is uniek. Vraag individueel advies bij een orthemoleculair arts of laat je bloed onderzoeken als je wilt weten wat het beste is voor jouw situatie.

Conclusie

Foliumzuur is van groot belang voor zowel mannen als vrouwen als het gaat om vruchtbaarheid en zwanger worden. Het speelt ook een cruciale rol bij het verminderen van geboorteafwijkingen, zoals neurale buisdefecten. Door te kiezen voor actief foliumzuur, zoals folaat, en het op de juiste manier in te nemen, kun je de kans op een succesvolle zwangerschap en gezonde baby vergroten.

 

Je slikt de juiste supplementen maar het is nog niet gelukt

In mijn praktijk gespecialiseerd in vruchtbaarheid zie ik veel vrouwen binnen komen die al alles geprobeerd hebben om zwanger te worden. Ze gebruiken de juiste supplementen, hebben hun leefstijl verbeterd, volgen diverse adviezen om de vruchtbaarheid te verbeteren en hebben soms al meerdere therapeuten gezien, toch lukt het niet. Vervolgens gaan ze door met het zoeken naar supplementen, tips en de gouden formule om grip te krijgen op hun vruchtbaarheid, met veel stress tot gevolg. Herken je dat, en wil je weten wat echt belangrijk is? Wat veel van die vrouwen over het hoofd zien? Ik vertel het je graag in mijn gratis masterclass, klik hier om je aan te melden

 Masterclass vruchtbaarheid

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen