Naar je gevoel in pijnlijke kinderwens periode
Naar je gevoel in pijnlijke kinderwens periode
22 november 2019 

Naar je gevoel in pijnlijke kinderwens periode

Hoe voelt die emotie? Rond of vierkant? Wat?!

Bij bepaalde NLP en Hypnose oefeningen vraag je naar de eigenschappen van je emoties en je gevoel. Heel specifiek. De eerste keren dat iemand dit bij mij uit ging vragen, begreep ik er niks van. Ik vond het moeilijk om emoties te benoemen, is het nou verdriet, angst, jaloezie, boosheid, of een combinatie van een paar? Ik stond er nooit zo bij stil. En op vragen of het gevoel bewoog en welke vorm het had, sloeg ik al helemaal dicht. Ik voelde me gewoon KUT.

Gevoel traceren en benoemen

Maar goed, de eerste stap naar het veranderen van je gevoel, is het kunnen benoemen en voelen. Het heeft mij echt veel tijd en oefening gekost om dit onder de knie te krijgen. Het lijkt zoiets simpels… Maar ik, en de wensmoeders in mijn praktijk, zijn vaak heel goed in het wegdrukken en negeren van gevoel. Of het nu gaat om emoties of fysieke pijn. We kunnen het ‘parkeren’ om door te gaan. We zijn echte doorzetters. Heel nuttig en effectief op sommige momenten, maar niet als je dat gevoel wil verwerken of veranderen. Of als je zwanger wil worden.

Voorbij de (angst voor) pijn voelen

Kijk, pijn is niet fijn. Daarom zoeken we manieren om ermee om te gaan. Coping mechanismes. Maar soms willen we niet pijn bestrijden, maar de oorzaak vinden en het oplossen. Het grappige is, wanneer je je focust op de pijn, of het gevoel, dan wordt het eerst sterker. Maar daarna, wanneer je erop blijft focussen neemt het af. Een mindful manier om ermee om te gaan.


Een oefening om in 5 stappen beter in je gevoel te komen

Er zijn verschillende manieren om het ‘voelen’ te trainen. Ik ga hier één oefening beschrijven. Waarom je dit zou willen doen? Nou als je klaar bent met je rot voelen. Als je emotionele blokkades wil oplossen, dan is het handig om echt goed contact te kunnen maken met je gevoel.

Stap 1 Herinner

Neem een hele sterke emotionele herinnering. Neem om te beginnen eens een fijne herinnering. Het moment dat je verlieft werd op je partner, het moment dat je een diploma haalde, het moment dat je de sleutel kreeg van je eerste huis. Kies er eentje die jij je goed kan herinneren en waarbij de emotie sterk was. Sluit je ogen en haal de herinnering voor je. Zie wat je toen zag, hoor wat je toen hoorde en voel wat je toen voelde. Misschien hoort er zelfs een geur of smaak bij, of een bepaalde lichaamshouding. Leef je helemaal in en neem daar even ruim de tijd voor.

Stap 2 Benoem

Je zit nu helemaal in het moment van toen. Misschien herbeleef je het moment weer en zie je het voor je vanuit je eigen ogen. Precies. Wat voel je nu? Hoe zou je deze emotie omschrijven. Benoem 3 verschillende eigenschappen van dat gevoel. Bijvoorbeeld, blij, vrolijk, energiek.

Stap 3 Voel

Ok. Waar voel je dit nu precies in je lijf? Dat kan zijn in je buik, op je borst of bij je keel. Lokaliseer het. Als je het op meerdere plekken voelt, waar begint het gevoel dan? Wees specifiek, plaats je hand daar. Wellicht een wat pittigere vraag: Hoe voelt dat precies? Is het stekend, duwend, stralend, knijpend? En is het warm of koud? Is het bewegend of stilstaand? Als het een vorm zou hebben, wat voor vorm heeft het dan? Rond of vierkant? Precies.

Stap 4 Herhaal

Merk op, dat hoe vaker je dit doet, hoe makkelijker het wordt. En wellicht is het aandacht geven van het gevoel, welke je normaal weg drukt, al voldoende om het te veranderen en de lading eraf te halen.

Stap 5 Verander

Bedenk hoe jij je zou willen voelen. Doe stap 1-3 voor een herinnering van dat gevoel. Neem nu je huidige situatie. Je huidige gevoel. En merk op wat er gebeurt als je alle eigenschappen stuk voor stuk verandert in de richting van het gevoel dat je wel wilt voelen. Dus alsof je achter een groot knoppenpaneel staat. Je draait aan de knop van de temperatuur, beweging, vorm etc. Wat doet dit met je gevoel?

Heel veel succes! Lukt het goed, of nog niet helemaal? De kracht zit in de herhaling.

Ik ben er om je te helpen

Om dit zelf te doen heb je een flinke portie doorzettingsvermogen en discipline nodig. Toch is het soms makkelijker en een stuk sneller als je er hulp bij zoekt. Je kunt door middel van hypnotherapie supersnel gevoelens en onbewuste blokkades veranderen, verwerken. Precies naar hetgeen wat jij wél weer ervaren. En daarmee niet alleen je gevoel, maar ook je kans op een zwangerschap verbeteren.

Vindt je dat interessant? Kun je wel wat hulp gebruiken? Kijk bij het aanbod van BeeMom.nl

Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

GRATIS workshop pak de controle over je vruchtbaarheid - Zwanger worden tops

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop Pak de controle over je vruchtbaarheid. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen