Prikangst en prikinstructie 2.0 voor IUI IVF of ICSI
Prikangst prikinstructie 2.0

Prikangst prikinstructie 2.0

In podcast 31 heb ik het over prikangst, of gewoon het ongemakkelijke van jezelf injecteren. Super handige tips om het makkelijk te laten verlopen, die je van het ziekenhuis niet krijgt. Luister de podcast aflevering!

Wat is prikangst?

Bij de één is het de angst voor de pijn, de ander kan de naald niet zien en weer een ander is bang voor bloed. Het kan zijn dat je zelf een nare ervaring het met spuiten en prikken, maar ook dat je bij een ander iets hebt gezien als kind, of dat je de angst van je ouders hebt overgenomen. Hoe dan ook, het zit vaak diep gebakken in je onbewuste, het is niet rationeel, anders had je het al lang overwonnen, toch?

Spuiten en prikken voor je kinderwens

Bij een medisch fertiliteitstraject moet je regelmatig bloed laten afnemen en dagelijks, soms meerdere keren per dag, jezelf injecteren met medicatie. En nee, ze hebben geen pilletjes ipv injecties als je bang bent. Ze gaan het ook niet dagelijks voor je zetten. Jij of je partner moet die spuit zetten.

Prikinstructie 2.0

In het ziekenhuis leggen ze je uit welke medicatie je krijgt, hoe je een naald of pen moet laden, waar je de spuit moet zetten, hoe laat en hoeveel. Maar ze vertellen je niet hoe je dat ontspannen en angstvrij kunt doen, daarom mijn prikinstructie 2.0:

  1. Zet alles klaar, je prikspullen, het naalden bakje, desinfectie, eventueel icepack, een dagboekje en pen. Vul de naald of pen alvast en houd de pen ter hoogte van de vloeistof even vast in je warme hand, zodat het minder koud en prikkend is. Leg voor je neer.
  2. Schrijf eerst wat positieve woorden op in je dagboekje. Waarom en voor wie je dit doet. Je droombeeld. Misschien wat aanmoedigende woorden voor jezelf. Of wat lieve woorden voor je toekomstige kindje.
  3. Doe de powerpose 2 minuten. Ga rechtop staan, benen beetje wijd, armen in je zij, schouders naar achteren, borst vooruit, blik iets omhoog. Voel je sterk, zeg in je hoofd aanmoedigende woorden en houd dit gewoon 2 minuutjes vol.
  4. Doe de ice-pack (als je wilt) op de prikplek, tot het verdoofd is. Desinfecteer daarna je handen en buik.
  5. Adem diep in en op de eerste uitademing zet je de naald en spuit je de vloeistof. Gelukt! Dit kan jij!


Durf je niet te beginnen?

De meeste mensen met prikangst komen met deze tips al een heel eind om angstvrij en pijnvrij te prikken. Maar het kan zijn dat jouw hoofd nog voor het prikken al overuren maakt. Heb je daar last van? Klik hier om de module prikangst te kopen Het is online privé te volgen direct na aanschaf, voor een heel klein prijsje.


Wil je meer hulp?

Omdat ik vaak vrouwen in mijn praktijk heb met prikangst of naaldenfobie, heb ik een speciale zelfhypnose audio opgenomen en daar een losse module van gemaakt. Voor een paar tientjes kun je die kopen en zo vaak luisteren als je wilt in voorbereiding op de injecties. Klik hier om de module prikangst te kopen Je kunt hem direct gaan luisteren op je telefoon, tablet of laptop


prikangst
prikangst

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen