Rachels ervaring met PCOS en zwanger worden
Rachel had PCOS, een zwakke baarmoedermond en een grote kinderwens
05 februari 2021 

Rachel had PCOS, een zwakke baarmoedermond en een grote kinderwens

PCOS en een kinderwens

PCOS, een nierziekte, een verzwakte baarmoedermond én een kinderwens. Het werd Rachel niet makkelijk gemaakt, maar haar mantra werd “alles komt ooit goed” en een plan B lag klaar. Ze bleef met hoop naar de toekomst kijken en kreeg daarbij alle steun van haar vriend en haar ouders. 

Rachel (imiddels 35 jaar oud) is samenwonend met vriend Robert, hun twee honden en een kat. Ze heeft een kinderwensreis van 13 jaar achter de rug. Al vanaf dat ze kon lopen en praten wist ze al dat ze moeder wilde worden. Rachel is werkzaam binnen haar eigen praktijk als mediator van ouders van kinderen die gaan scheiden.

Anticonceptie ging zo tegen haar wens in

Al vanaf jongs af aan had Rachel zoals gezegd al een kinderwens en toen ze vriendjes kreeg, hoopte ze stiekem op een verrassing, ook al was ze aan de pil. Vanwege haar grote kinderwens heeft ze eigenlijk altijd iets tegen anticonceptie gehad en ging ze er met die reden wat slordig mee om.

Op haar 23e stopte ze met de pil en werd ze niet meteen ongesteld. Ze werd snel iets je dikker, dus ze ging er helemaal vanuit dat het weleens raak kon zijn, ook al gaf de test een negatief uitslag aan. Helaas volgde uiteindelijk de menstruatie toch; niet zwanger.

PCOS: kom maar terug als je een kinderwens hebt

Ze bleef maar aankomen en is naar het ziekenhuis gegaan voor een echo om te kijken wat er aan de hand kon zijn en als snel volgde de diagnose PCOS. De arts zei tegen haar dat ze maar terug moest komen wanneer ze een kinderwens kreeg. Beduusd is ze naar huis gegaan en heeft de fout gemaakt om te gaan zoeken op Google. Ze schrok enorm van de informatie die ze daar vond en durfde er ook niet zo goed met anderen over te praten, omdat niemand wist van hun al bestaande kinderwens.

En daar sta je dan met je folder ‘ongewenst kinderloos’

In het ziekenhuis gaven ze aan dat Rachel eerst moest afvallen, want zo zeiden ze daar; je hebt PCOS omdat je zo zwaar bent, maar in haar geval was het eerder omgekeerd; ze was zo zwaar vanwege de PCOS. Ook het zaad van haar vriend bleek niet goed en geloof het of niet, ze kregen een folder mee naar huis over ‘ongewenst kinderloos’ zijn en kregen daarbij het advies om een praatgroepje te gaan zoeken.

Gelukkig was er wel degelijk behandeling mogelijk bij PCOS

Bij een second opinion in een ander ziekenhuis bleek het gelukkig iets genuanceerder; ze konden een eisprong opwekken en het zaad van haar vriend was niet het beste, maar goed genoeg om een traject in te gaan. Ze startte met de medicijnen om de eisprong op te wekken en bleek die maand meteen zwanger te zijn. Helaas eindigde dit in een vroege miskraam. Maar het goede nieuws was; ze kon zwanger worden!

Rachel bleek ook een ernstige nierziekte te hebben


Haar relatie ging uit en later bleek ook nog dat Rachel een nierziekte heeft. De nefroloog gaf aan dat het met deze ziekte niet mogelijk was om kinderen te krijgen, want het zou haar of haar kindje het leven kunnen kosten. Dus ze kon haar wens vaarwel zeggen. Dat was een grote klap en ook meteen de druppel die haar in een depressie deed belanden. Door de prednison en de PCOS woog Rachel inmiddels 140 kg en ze was gewoonweg erg ongelukkig.

Weer een miskraam

Twee jaar later sprak Rachel een andere arts en die zei dat als Rachel af zou gaan vallen en andere medicijnen voor haar nierziekte zou krijgen, een zwangerschap misschien wel mogelijk zou zijn. Ze kreeg weer hoop, een nieuwe relatie en ze ging zelf met hem trouwen. Nog voordat ze was afgevallen en andere medicijnen had, werd Rachel opgenomen in het ziekenhuis met krampen en bloedverlies. Ze bleek een miskraam te hebben. Ze was dus toch wéér zwanger geworden. Tijdens hun huwelijk werd ze nog twee keer zwanger, maar ook dat eindigde beide keren niet goed, helaas. Het huwelijk strandde en Rachel ging alleen verder.

Een maagverkleining en een tweede kans met haar ex

Na de scheiding heeft Rachel een maagverkleining ondergaan, om al die kilo’s kwijt te raken. Sindsdien ging het heel goed met Rachel. Ze voelde zich beter en ook met haar nierziekte ging het beter. Ze kwam weer samen met haar ex, om te kijken of hun relatie nu ook beter zou gaan. Dat werd wederom bekroond met een zwangerschap en deze eindigde niet in een vroege miskraam.

Een verzwakte baarmoedermond: Emma werd veel te vroeg geboren

Rachel kreeg bij bijna 20 weken ontsluiting en hun dochtertje Emma werd veel te vroeg geboren. Zij moesten afscheid van haar nemen. Weer een enorme tegenslag voor hen! Wat een verdriet. Uit onderzoek bleek Rachel een verzwakte baarmoedermond te hebben, waardoor de ontsluiting zo vroeg begon. Emma bleek gelukkig helemaal gezond te zijn en Rachel haalde daar enorm veel kracht uit. Het was dus mogelijk om zwanger te worden en ook nog eens van een gezond kindje!

Haar relatie bleek een soapserie

Helaas bleek de relatie met haar voormalige ex een soapserie en woonde haar vriend inmiddels zelfs al samen met een vrouw. Zoals je begrijpt werd de relatie direct beëindigd en ging Rachel weer alleen verder. Gelukkig zag Rachel altijd het licht aan het einde van de tunnel en zorgde dat, samen met haar oerdrang, ervoor dat ze overeind bleef en altijd hoop bleef houden. Haar moeder moedigde Rachel, inmiddels 30 jaar, aan om ook weer te gaan daten. Ze zei heel wijs dat het Rachel geen slechte moeder maakte wanneer ze zich openstelde voor de liefde, naast het rouwen om Emma.

En daar was Robert; hij maakte alles weer mooi en goed

Vrij snel ontmoette ze Robert, haar huidige vriend. Al bij de eerste date kwam haar vurige kinderwens ter sprake. Robert vertelde dat hij voorheen geen sterke kinderwens had, maar dat hij inmiddels ook wel wist dat hij kinderen wilde. Natuurlijk niet na de eerste date, maar het gaf voldoende vertrouwen voor de toekomst.

De anticonceptie werd weer aan de kant gegooid

Ze besloten, mede door de klachten die Rachel ervan kreeg, te stoppen met anticonceptie. Dat leidde helaas jarenlang niet tot een zwangerschap, op één hele vroeg miskraam na. Uiteraard waren ze weer zoekende naar de oorzaak. De PCOS, met de onregelmatige eisprong, bemoeilijkte het natuurlijk, maar was er wellicht meer aan de hand?

Ovulatietesten brengen zoveel onrust

Rachel gebruikte veel ovulatietesten, maar met PCOS is het gebruik daarvan toch niet heel erg aan te raden. Ze bleven vaag en kwam nooit een duidelijke uitslag. Ze werd er vooral gefrustreerd en verdrietig van. Ook hield ze het voor Robert verborgen, want die zou haar zeker (liefkozend) voor gek verklaren als hij wist hoeveel testen ze deed. Het móeten vrijen na zo’n ovulatietest is ook killing voor je relatie en je blijft maar piekeren of je het goed doet en op het juiste moment.

Het vertrouwen in haar lichaam was weg

Inmiddels was Rachel ook het vertrouwen in haar lichaam helemaal kwijt en het werd steeds moeilijker om om te gaan met alle teleurstellingen en alle goede zwangerschappen om haar heen, vooral van mensen die net verder van haar af staan.

Haar ouders gaven veel steun en ze hield gewoon een rotsvast vertrouwen in een goede afloop. Met Emma heeft ze kunnen ruiken aan het moederschap en ze bleef tegen zichzelf zeggen; alles komt goed! Inmiddels was ze haar eigen bedrijf gestart en gelukkig kon ze daar ook vol focus mee bezig zijn. Dat bleek haar Plan B, het alternatief; 100% gaan voor hun carrière en wellicht een pleegkind in huis nemen om hem of haar een fijn thuis te kunnen geven. Dit plan B had Rachel nodig om toch door te kunnen en zich te blijven richten op plan A.

Robert en Rachel kwamen in aanmerking voor IVF

Een zwangerschap met Robert bleef uit en in het ziekenhuis hebben ze een plan gemaakt om hen te helpen. Haar zwakke baarmoedermond, de nierziekte en de verminderde zaadkwaliteit van Robert zorgden ervoor dat ze direct voor IVF in aanmerking kwamen.

Hypnofertility bij BeeMom

Ze stonden met één been in het traject, toen Rachel een oproepje van een journaliste las die graag over iemand wilde schrijven die het Hypnofertility traject bij BeeMom ging volgen. Baat het niet, schaadt het niet, was haar gedachte en ze meldde zich direct aan.

Ze hervond het vertrouwen in haar lichaam

Het vertrouwen en de hoop waren inmiddels zo klein bij Rachel, maar deze oproep zorgde weer voor wat perspectief. Zo kwam Rachel bij BeeMom terecht. Ze vond het heerlijk haar hart te kunnen luchten en voelde zich eindelijk gehoord. Ons eerste gesprek gaf haar zelfs meteen weer wat hoop. Rachel en ik hebben haar geschiedenis vol gebeurtenissen in stukjes geknipt en zijn stap voor stap aan de slag gegaan. We begonnen met het vertrouwen terugkrijgen in haar lichaam en dat lukte!

Hypnofertility gecombineerd met het IVF-traject

Rachel heeft uiteindelijk het traject bij BeeMom gecombineerd met het IVF traject. De audio’s werkten heerlijk ontspannen en zorgden ervoor dat ze goed kon slapen. Bij IVF hoopten de artsen op minimaal 10 follikels bij de punctie, maar blijkbaar werkte de combinatie voor Rachel zo goed dat er wel 32 follikels te oogsten waren. Pijnlijk bij de punctie, maar heel bijzonder, want ook in elke follikel bleek een eicel te zitten. Van de 32 eicellen waren er 28 rijp genoeg om bevrucht te worden.

Het IVF traject werd omgezet naar ICSI vanwege de kwaliteit van het zaad en alle 28 eicellen raakten bevrucht. 12 daarvan ontwikkelden zich goed en 7 daarvan waren er goed genoeg om ingevroren te worden. Een verse terugplaatsing was vanwege dreigende overstimulatie helaas niet mogelijk, maar wat moet dat moet; een maandje geduld aub.

Het wordt een jongetje… Of toch niet?

Een maand later werd een 5-daags embryo teruggeplaatst, het nestelde zich in en Rachel was zwanger! Diep van binnen voelde ze dat ze een meisje zou krijgen, net als Emma, maar de veertien weken echo liet wat anders zien. Op de echo dachten ze te zien dat het een jongetje was. Ze kregen een zoon!

Een week later stond echter een pretecho gepland en daarop was duidelijk te zien dat ze zwanger was van een meisje, zoals het gevoel van Rachel ook duidelijk aangaf. Toch een meisje….

De baarmoedermond gooide bijna weer roet in het eten

Tot en met week 19 ging de zwangerschap heel voorspoedig, maar op de 20-weken echo was te zien dat de baarmoedermond toch weer tekenen van zwakte liet zien; in plaats van 4cm was deze nog maar 2,5 cm. Rachel werd goed in de gaten gehouden en er werden meerdere echo’s gemaakt, totdat er bij een echo te zien was dat de baarmoedermond weer korter was geworden. Nog maar 2 cm; er moest iets gebeuren. De gynaecoloog besloot in overleg met Rachel om de baarmoedermond inwendig dicht te hechten. Ze mocht de rest van de zwangerschap niet veel meer; geen stress, niet meer de honden uitlaten, geen huishoudelijke taken meer.

Rachel haalde de 37 weken zwangerschap!

Toen kwam ook nog eens corona om de hoek. Dus het bakkies doen met iedereen stopte en dat was best saai, maar gaf gelukkig ook weer online mogelijkheden om je dagen te vullen. En heel eerlijk gezegd kon het Rachel niet veel schelen; zolang het maar goed ging met haar en de baby.

Waar de gynaecoloog hoopte dat ze de 28 weken zwangerschap zou halen, haalde Rachel de 37 weken en werd ze ingeleid. Na een supersnelle bevalling (maar 2.5 uur!) is hun prachtige dochter Olivia geboren. De bekroning op 13 jaar lang strijden en nu gelukkig volop genieten!

Rachel PCOS kinderwens ervaring


Wil jij net als Rachel ondersteund worden?

Zij deed het Ontspannen Zwanger Worden traject van BeeMom. Het helpt je kansen op een doorgaande zwangerschap minimaal verdubbelen en geeft meer rust en vertrouwen. Klik hier voor meer info


Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.




GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen