Receptivfity thuis test - Kans bij IVF testen
Receptivfity thuis test

De ReceptIVFity thuistest

Ik hoorde wel eens over de Receptivfity test en wilde daar meer over weten. In Podcast 39 spreek ik daarom met Jonathan van ReceptIVFity. Als je in een IVF of ICSI traject zit, ontstaat er een hoop onzekerheid en soms zelfs stress. Wat is de kans op succes bij IVF of ICSI? En hoe goed zijn jouw kansen eigenlijk? De ReceptIVFity thuistest is een test die je vooraf meer inzicht geeft in je kansen en je kan helpen met een optimale timing. In deze podcast staan we uitgebreid stil bij deze test en hoe het precies werkt. Luister hem hier boven


De man achter de receptivfity test

Jonathan de Jonge (42 jaar, getrouwd met Paulien en papa van twee kinderen) woont in het zonnige zuiden van Nederland (Geleen). Zijn kinderwensreis was wat betreft kinderen krijgen niet heel lang of ingewikkeld, maar hij is niet meer samen met de moeder van zijn kinderen. Dat zorgde ook voor een gevoel van onmacht. Daarnaast heeft hij in zijn privékring verschillende stellen met een onvervulde of moeilijk te vervullen kinderwens.

De ambitie van Jonathan: 

“Ik wil impact maken; iets betekenen voor de maatschappij.”

Jonanthan heeft altijd de ambitie gehad om echt iets te kunnen betekenen voor de maatschappij. Impact maken met iets doen wat er écht toe doet. Hij is begonnen als onderzoeker aan de universiteit van Maastricht. Uiteindelijk is hij gepromoveerd aan de Universiteit Maastricht, is geschoold in BioBusiness en in Toxicologie. Maar zoals het vaak gaat met promotietrajecten wordt er niet altijd een vertaalslag gemaakt naar het daadwerkelijk implementeren zodat een patiënt er ook echt mee geholpen is. Dat stukje van het traject (binnen universiteiten ook ‘technology transfer’ genoemd) lonkte voor Jonathan. In het kort gezegd zorg je er dan voor dat het idee bij een partij terecht komt die er iets mee kan doen of je wordt zelf die partij en richt je een start-up bedrijf op.

Zijn bedrijf ARTPred ontwikkelde de ReceptIVFity thuistest

In 2012 is Jonathan uiteindelijk voor zichzelf begonnen en vanaf 2013 gestart met de voorbereidingen voor het bedrijf ARTPred (het bedrijf achter de ReceptIVFity thuistest). De visie van ARTPred is om de wereldwijde vruchtbaarheidszorg fundamenteel te verbeteren door hun technologieën beschikbaar te maken voor elke vruchtbaarheidspatiënt. Een belangrijke mijlpaal is inmiddels al bereikt; de ontwikkeling van 's werelds eerste op microbioom gebaseerde voorspellende test voor het succes van een terugplaatsing bij een IVF/ICSI traject; ReceptIVFity.

Hoe werkt de ReceptIVFity (thuis) test?

Voor de start van het traject of voor een terugplaatsing bij IVF/ICSI kun je de ReceptIVFity test doen. Wanneer je de test in de kliniek gaat doen, neem je zelf (of jouw arts) tijdens een bezoek aan de IVF-kliniek wat slijm uit de vagina af. Na afname wordt het wattenstaafje in een buisje met vloeistof (wordt meegeleverd) gedaan en zal jouw arts dit opsturen naar een laboratorium. In het laboratorium bepaalt men op basis van het verzamelde bacteriële DNA jouw microbioom-profiel. Ze bekijken in het lab wat zit er in (kwalitatief) en hoeveel zit er dan in (kwantitatief). Na ongeveer een week krijgt jouw arts de uitslag van de test en zal hij/zij deze persoonlijke score met je bespreken. Je kunt de test ook zelf bestellen (meestal gebeurt dit overigens wel in overleg met de behandelend arts) voor thuisafname. Je neemt de test in dat geval dus zelf thuis af en stuurt het sample dan zelf naar het lab voor de analyse.

Wat is een microbioom eigenlijk?

Je kunt het gemakshalve vergelijken met een jungle; daar leven allerlei beestjes en plantjes die het ecosysteem draaiende houden. De balans binnen zo’n ecosysteem is belangrijk. Als een bepaald plantje/beestje teveel aanwezig is, kan het verstoord raken en dus geen gezond eco systeem meer zijn. Zo werkt het ook bij een microbioom. Het is eigenlijk een ecosysteem van bacteriën, waarbij de samenstelling van de bacteriën (kwalitatief én kwantitatief) bepalen hoe de goed of slecht de bacterie-huishouding van een vagina is. Mogelijk kun je nog veel meer gezondheid gerelateerde zaken aflezen uit het microbioom, maar dat zal eerst goed wetenschappelijk aangetoond moeten worden.

De uitslag van de ReceptIVFity

De ReceptIVFity test bepaalt dus de kwaliteit/kwantiteit van de bacterie-huishouding in de vagina. De uitslag van de test kan een hoge, midden en lage score opleveren. De percentages die hieronder volgen zijn gebaseerd op een eerste embryo-terugplaatsing bij IVF/ICSI. Bij een hoge score is de kans op zwangerschap hoog, namelijk 52,6% (zo’n 1 op 2). Bij een midden score is de kans op zwangerschap 23,6% (ongeveer 1 op 4). Een lage score geeft aan dat de kans op een zwangerschap na IVF- of ICSI laag is, namelijk 5,9% ( dus ongeveer 1 op 20). Op deze manier kun je dus zien of de timing van de terugplaatsing op dit moment gunstig is.

Wat als mijn uitslag niet goed is?

Mocht de uitslag voor jou een lage score weergeven, dan zal de arts de mogelijkheden en het  behandelplan met je bespreken. Uiteraard blijft de beslissing over het wel of niet voortzetten van het traject een beslissing van de patiënten. Jouw arts zal je uiteraard hierbij helpen door de verschillende opties/consequenties met je door te lopen. Ook zullen jullie persoonlijke omstandigheden hier een grote rol in spelen (bijvoorbeeld hoeveel kansen worden er nog vergoed, kun je eventueel uitstel mentaal aan etc). De uitslag van de ReceptIVFity test heeft een bewezen betrouwbare voorspelling voor twee maanden. Jouw profiel (jouw microbioom) is dus een momentopname en kan dus best in de loop van de tijd veranderen. Bij de ongeveer de helft van de vrouwen is het microbioom na twee maanden spontaan veranderd. Dus zonder behandeling of verandering van voeding of iets dergelijks. Een lage score is dus (over het algemeen) tijdelijk en de uitslag van de test kan dus na twee (of meer) maanden er heel anders uitzien.

Wat kun je doen om het microbioom te verbeteren?

Momenteel wordt er in meerdere landen nader wetenschappelijk onderzoek gedaan naar deze spontane veranderingen van het microbioom en naar supplementen (bijvoorbeeld bestaande probiotica voor de darmen) en medicijnen (onder andere een vaginale insert met een coating van probiotica) om het ongunstige vaginale microbioom te kunnen verbeteren in de toekomst. Hier zijn nog geen wetenschappelijke onderzoeken op afgerond, dus uitslagen of conclusies daarvan zijn helaas nog niet bekend, dat kan zomaar nog een jaar (of langer) duren.

Voor wie is deze test eigenlijk bedoeld?

Oorspronkelijk is de test ontwikkeld voor IVF/ICSI-patiënten, omdat deze een lagere kans hebben om zwanger te worden en daardoor een duur en intensief traject aan moeten gaan. Momenteel wordt de test nog niet door elke zorgverzekeraar vergoed en ook niet in elke kliniek/ziekenhuis aangeboden, maar voor de toekomst hoop Jonathan dat het voor iedereen beschikbaar komt om zo echt de kansen van te voren beter in te kunnen schatten en daardoor ook de mogelijkheid te bieden om die kans te kunnen vergroten. Ook kan het een deel van de stress wegnemen en dus rust geven, wanneer de uitslag een hoge (of medium) score aangeeft. Dit is ook weer bevorderlijk voor een positief resultaat. Het is wel belangrijk om even aan te geven dat als je bij een ziekenhuis of kliniek onder behandeling bent, het aan te raden is om de test altijd in overleg met jouw arts af  te nemen. Er wordt natuurlijk een (kostbare) planning gemaakt en het zou vervelend zijn als je net voor de terugplaatsing moet zeggen; “Oeps, mijn uitslag is niet hoog genoeg. Laten we de boel maar even uitstellen.”

Wanneer kies je eigenlijk voor deze test?

In de praktijk zien we veel dat er stellen de eerste poging veelal zo aangaan. Als je niet precies weet wat het inhoudt, ga je er stiekem ‘gewoon’ vanuit dat het traject je al zodanig gaat helpen dat het wel gaat lukken. Uiteindelijk is dat ook wat iedereen wil. Pas in een volgende poging beseffen stellen pas hoe stressvol en intensief het is, wat het betekent doet met je relatie en welke onzekerheden het met zich meebrengt. Vaak zijn ze dan zoekende naar meer houvast en willen ze het van te voren kunnen peilen. Dan komen ze dus uit bij ReceptIVFity.

Kun je de test ook doen buiten een fertiliteitstraject om?

De test ‘kijkt’ naar de ontvankelijkheid van de vrouw betreffende het embryo en niet naar de kwaliteit van het embryo, dus het zou ook heel goed in andere situaties gebruikt kunnen worden. Via de webshop is de ReceptIVFity vrij verkrijgbaar en ook is de vaginale swab relatief eenvoudig (met wattenstaafje) zelf af te nemen. Stellen kunnen het indien gewenst ook inzetten tijdens hun natuurlijk reis naar een zwangerschap. Het hoeft dus niet altijd via een gynaecoloog of fertiliteitsarts.

Speciale korting op ReceptIVFity Thuistest 

Speciaal voor de podcastluisteraars of bloglezers van BeeMom is er een aanbieding voor de ReceptIVFity thuistest. Je kunt deze test bestellen via de website www.receptivfity.com   Met de kortingscode beemom krijg je € 20,00 korting op de thuistest.

Mijn ervaring met de receptivfity thuistest

Wil je weten hoe ik het heb ervaren om de Receptivfity thuis test te doen? Of ik het de moeite waard vind om de test te doen? Luister dan na aflevering #39 ook de bonus aflevering. Ik deel ook mijn uitslag. Luister bovenaan de pagina of luister via jouw favoriete podcast app  bestel Receptivfity test

receptivfity thuis test pakket

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen