Stresskip als het gaat om zwanger worden
Stresskip als het gaat om zwanger worden
15 mei 2019 

Stresskip als het gaat om zwanger worden

Twee weken geleden sprak ik een vrouw met onverklaarde onvruchtbaarheid. Zij zelf kon het ook niet verklaren. Volgens haar ging eigenlijk alles wel ok, alleen het zwanger worden niet. Maar zoals zoveel van mijn klanten, merkte ik na een paar vragen dat ze toch dagelijks stress ervaart (wie niet?). En stresskippen raken van de leg.

Dit zag ik ook letterlijk bij mijn favoriete tv-programma Survivor. Dat is de Amerikaanse versie van Expeditie Robbinson. Na een heftig duel tussen de twee kampen, had het ene kamp vier kippen gewonnen. Een haan en drie hennen. Het team was super blij. Want zoals dat gaat in dit programma, zitten de kandidaten op prachtige tropische stranden met palmbomen, maar vergaan ze van de honger.

De presentator zei er nog bij, dit zijn eieren leggende kippen. Het kleine houten kooitje met de vier kippen werd meegenomen op de boot en neergezet op het strand waar ze hun kamp hadden opgebouwd. De kippen werden in het kleine kooitje gehouden, angstig dat de kippen anders zouden weglopen. Want dan zouden de uitgehongerde kandidaten geen eieren én geen kip hebben om te eten.

Elke dag keken ze wanhopig bij de kippen of er al een ei lag. Maar nee. Soms stonden ze met vijf man naar de kippen te kijken. Hebben ze al eieren gelegd? Nee, ook vandaag niet. Onderling bespraken ze meer dan dagelijks, in het oog van de kippen, of ze niet gewoon een kip moesten slachten en opeten. Na meerdere eierloze dagen, vroegen ze zich steeds vaker af. Zouden de kippen misschien nooit eieren gaan leggen? Wat is er mis met deze kippen?

Op woensdag werd er besloten dat als er donderdag geen eieren lagen, een van de kippen werd geslacht en opgegeten. Want die dag was er een immuniteitsproef en de kampleden vielen zowat om van de honger. In het kamp was er een rebelse vrouw met blauw haar, die de kippen wilde redden van de slacht. Midden in de nacht liet ze alle kippen los. Gevolgd door een stil vreugdedansje.

De volgende dag waren haar kampleden natuurlijk nog hongeriger en vooral boos. Hoewel de kippen nu nog gewoon vrolijk door hun kamp liepen en tokten, konden ze met hun uitgeputte lijven de kippen niet vangen. Al vloekend verklaarde ze de vrouw voor gek. Wat is dit voor rare strategie? Is ze niet bang dat iedereen haar er uit stemt?

En tijdens de laatste aflevering, een dag of tien later, is er een drukke zoektocht door het hele kamp. Ergens is namelijk een amulet verstopt, die ervoor zorgt dat je niet uit de eilandraad kan worden gestemd. Een aantal mannen rennen naar de andere kant van het eiland, klimmen over rotsen en in palmbomen, ze zoeken als kippen zonder kop. Eén van de vrouwen blijft achter in het kamp. Zij kijkt rustig om zich heen. Kijkt nu met een andere blik naar het kamp waar ze al weken verblijft. En daar ziet ze, schuin achter het kooitje waar de kippen ooit zaten, in een zacht plekje tussen wat oude plantenbladeren een prachtig en volmaakt wit ei…

Nu je dit leest en van een afstandje bekijkt, vindt je het wellicht heel logisch. Dat wanneer de kip in alle vrijheid kan scharrelen en ze gewent is aan haar omgeving, haar leven niet op het spel staat en ze lekker voedsel kan vinden, ze gewoon eieren gaat leggen. Terwijl op het moment van de abrupte verhuizing en gevangenschap, zonder voedsel en een gigantische prestatiedruk van mensen om haar heen, de kip van de leg is.

Na wat internet onderzoek over kippen houden, zijn de spreekwoorden ‘stresskip’ en ‘van de leg raken’ uit het leven gegrepen. Met de minste verandering van voedsel, omgeving, daglicht, etcetera. Raakt de kip in stress en van de leg. Het zijn gewoon echt hele gevoelige dieren.

Rationeel snappen de kandidaten van het tv-programma dit natuurlijk ook. Maar als je er zo dicht bovenop zit en kijkt door een hongerige bril, dan zie je niet welke logische verandering je moet maken. Al had je de kandidaten uitgelegd dat de kippen beter leggen onder andere omstandigheden. De angst voor het gehele verlies van de kippen en mogelijke eieren, zou ze hebben tegen gehouden.

Zo werkt het vaak ook bij vrouwen in mijn praktijk die zwanger willen worden. Ze kijken door een bepaalde bril, voelen prestatiedruk, vragen zich af ze ooit nog zwanger zullen worden en wat er mis is met hun lichaam. Ze houden zich soms aan strenge diëten, schema’s en plassen dagelijks over testjes. Elke dag dat er geen ei is gelegd, gaan er niet helpende gedachtes door hun hoofd.

Maar, hoe zou het zijn als ik je vrij laat? Als je volledig ontspannen kunt zijn, vol vertrouwen in je lichaam. Gewoon eet wat lekker en gezond is. Je hormonen in balans komen. De dagen komen zoals ze komen en op jouw moment, misschien nog voordat je het door hebt, ben je al tien dagen over tijd. Je denkt dan: Wow, ik ben zwanger. Dit komt helemaal goed.

Misschien denk je nu dat ik net zo gek ben als de vrouw met het blauwe haar, of misschien maakt het je juist nieuwsgierig. Je kunt in ieder geval zelf al kijken wat mijn gratis hypnofertility audio met jou doet.

Wat roept dit verhaal bij je op? Ik ben heel benieuwd, laat hieronder je reactie achter.

Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.


GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

GRATIS workshop pak de controle over je vruchtbaarheid - Zwanger worden tops

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop Pak de controle over je vruchtbaarheid. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Rianna
Door

Rianna

op 16 May 2019

Zo herkenbaar! Al die druk die we (onbewust) op ons zelf leggen, de verwachtingen en dan vervolgens al die gedachtes... loslaten dus... makkelijker gezegd dan gedaan, ben ik even blij dat ik jouw hulp hier bij heb!

Reactie plaatsen