ongesteld worden terwijl je zwanger wilt worden
Tips voor wie haar ongesteld worden haat
16 februari 2022 

Tips voor wie haar ongesteld worden haat

Haat jij ook je menstruatie?

Wanneer je zwanger probeert te worden, kan ongesteld worden echt een domper in je maand zijn. Het betekend immers dat je afgelopen cyclus niet zwanger bent geworden. Dat is verdrietig, een teleurstelling, het doet pijn! Hoe zorg je dat die emoties niet je dag verpesten? Dat je niet zwanger bent is al erg genoeg, je hoeft je niet ook nog eens heel lang beroerd te voelen. Ik wil niet zeggen dat je niks mag voelen of dat je het weg moet drukken, nee, ik wil je helpen er goed mee om te gaan.

Stap 1: Het gevoel toelaten

Het is behoorlijk k** dat je ongesteld wordt en dus niet zwanger bent geworden.  Dat roept emoties op en dat is ok. Maar hoe lang blijf je daar last van houden? Hoe ga je ermee om? Voor mij is de eerste stap altijd erkennen hoe je je voelt. Benoem het "ik baal dat ik ongesteld ben". Neem daarna even 10 minuten de tijd om heel mindful, dus met alle aandacht naar dat gevoel te gaan. Laat de gedachtes toe, laat tranen toe indien die er zijn en ga vooral naar je lichaam luisteren. Waar voel je die emotie in je lichaam? Het begint meestal ergens in je romp. Is het een drukkend gevoel op je borst? Is het een steek in je maag? Voelt het warm of koud, groot of klein, bewegend of stilstaand?

Het gevoel wordt vanzelf minder

Wanneer je gefocust bent op dat gevoel in je lichaam, dan wordt het eerst duidelijker en wellicht wat sterker aanwezig. Blijf toch er op focussen en je zal merken dat het daarna afneemt en je het makkelijker echt los kan laten. Vroeger was ik nog wel eens bang voor bepaalde emoties, ik drukte ze liever weg, maar dat wegdrukken bracht meer ellende dan het echte gevoel (lees depressie). Nu ga ik met aandacht naar mijn emoties en onrust, zeg soms letterlijk, "ik hoor je, ik zie je" waarna ik het daarna (door bovenstaande te trainen) super makkelijk los kan laten.


"weer een maand mislukt"


Stap 2: gepieker aanpakken met de cancel-techniek

De volgende stap is de canceltechniek. Die werkt super goed voor terugkerende negatieve gedachten en gepieker. Dus wanneer jij bij het ongesteld worden denkt: "weer een maand mislukt" of "ik wordt nooit zwanger" of "mijn lichaam kan het niet" kun je deze techniek inzetten. Want het herhalen van deze gedachtes is een kwelling voor jezelf en gewoon niet helpend. De canceltechniek helpt daarbij en die is verrassend simpel. Stop de gedachten op al je zintuigen / modaliteiten.

  • Denken: Denk "stop!"
  • Horen: Zeg hardop het woord "STOP" of "cancel, cancel, cancel"
  • Zien: Zie bijvoorbeeld een groot stopbord voor je of de backspace knop van je toetsenbord
  • Voelen: Maak een stopbeweging met je hand of doe alsof je op die backspace knop drukt

Stap 3: Positieve gedachte of affirmatie

Nu je de negatieve gedachten gestopt hebt, is het belangrijk iets positiefs er voor in de plaats te zetten. Zoals, dit is de eerste dag van mijn zwangerschap. Of als dit nog iets te ver voor je gaat, pak dan een algemeen mantra als: "Ik ben elke dag, op elke manier, beter en beter". Of eentje speciaal voor wensmoeders: "Mijn baby komt op het juiste moment, op de juiste manier voor mij"

Blijft ongesteld worden een pijnlijk moment?

Natuurlijk kan het je even raken wanneer je ongesteld wordt, dat is geen probleem. Maar wanneer het elke maand een depressieve week is, of wanneer het je in een neerwaartse spiraal brengt, laat mij je dan helpen om het op onbewust niveau op te ruimen. Je hoeft je niet zo beroerd te voelen elke maand, je kan echt lekkerder in je vel zitten nog voor je zwanger bent. Door samen met mij te werken help ik je weer lekkerder in je vel te zitten, weer rust in je hoofd te krijgen, vertrouwen in je lichaam en je kans op een succesvolle zwangerschap minimaal te verdubbelen. Ga naar beemom.nl voor meer info en mijn aanbod


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Annika
Door

Annika

op 13 Apr 2022

Dit is top :) dankjewel!!

Reactie plaatsen