OHSS Overstimulatie

OHSS Overstimulatie

Overstimulatie: OHSS: Ovarieel hyperstimulatiesyndroom. Een aandoening waarbij de eierstokken overmatig reageren op de hormonale stimulatie tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen, wat kan leiden tot pijn, zwelling en vochtophoping.

Ovarieel hyperstimulatiesyndroom (OHSS) is een aandoening die kan optreden als reactie op hormonale stimulatie tijdens vruchtbaarheidsbehandelingen, zoals IVF. Hier zijn mogelijke behandelingen en gevolgen van OHSS:

Behandelingen van OHSS kunnen variëren afhankelijk van de ernst van de aandoening en kunnen het volgende omvatten:

Zelfzorg: In milde gevallen kan rust en zelfzorg voldoende zijn. Dit kan rusten, voldoende vochtinname, een zoutrijk dieet en het vermijden van fysieke inspanning omvatten. Het lichaam heeft tijd nodig om te herstellen en overtollig vocht af te voeren.

Medicatie: Medicijnen kunnen worden voorgeschreven om symptomen te verlichten en complicaties te voorkomen. Dit kan onder andere pijnstillers, anti-emetica (tegen misselijkheid en braken) en diuretica (om vochtretentie te verminderen) omvatten.

Ziekenhuisopname: In ernstigere gevallen kan ziekenhuisopname nodig zijn. Dit kan nodig zijn als er sprake is van ernstige pijn, braken, uitdroging, vochtophoping in de buikholte of andere complicaties. In het ziekenhuis kunnen intraveneuze vloeistoffen en medicijnen worden toegediend om de symptomen te behandelen en het herstel te bevorderen.

Mogelijke gevolgen van OHSS kunnen zijn:

Milde symptomen: In milde gevallen van OHSS kunnen de symptomen bestaan uit buikpijn, een opgeblazen gevoel, gewichtstoename, misselijkheid en milde zwelling. Deze symptomen verdwijnen meestal binnen een paar dagen tot weken na de behandeling.


Matige symptomen: In matige gevallen kan OHSS leiden tot ernstigere symptomen, waaronder hevige buikpijn, ernstig opgeblazen gevoel, braken, verminderde eetlust, kortademigheid en gewichtstoename als gevolg van vochtretentie. Regelmatige medische controle en behandeling kunnen nodig zijn om complicaties te voorkomen.


Ernstige symptomen: In zeldzame gevallen kan OHSS ernstige en levensbedreigende complicaties veroorzaken, zoals bloedstolsels, nierproblemen, ademhalingsmoeilijkheden en ophoping van vocht in de borst- of buikholte. Deze gevallen vereisen onmiddellijke medische interventie en ziekenhuisopname.


Het is belangrijk om te benadrukken dat OHSS een potentieel ernstige aandoening is, maar het komt gelukkig niet vaak voor. De meeste gevallen van OHSS zijn mild en kunnen met rust en zelfzorg worden behandeld. Het is echter altijd essentieel om de instructies van je arts op te volgen, regelmatig contact te hebben en eventuele zorgen of symptomen onmiddellijk met hen te bespreken.

Reactie plaatsen