Werken met je onbewuste voor vruchtbaarheid en zwanger worden
Werken met je onbewuste voor vruchtbaarheid
10 februari 2021 

Werken met je onbewuste voor vruchtbaarheid

Onbewuste blokkade op zwanger worden?

Vraag jij je wel eens af of je een onbewuste blokkade op zwanger worden hebt? En hoe je kunt werken met je onbewuste? Luister de podcast! zie hierboven de speler, naar aflevering #009 van de Zwanger worden podcast - Werken met je onbewuste voor vruchtbaarheid.

Werken met je onbewuste voor vruchtbaarheid door Hypnofertility

In deze blog wil ik graag uitleg geven over het werken met je onbewuste voor jouw vruchtbaarheid. Met als resultaat meer vertrouwen in jouw lichaam, meer rust in je hoofd en verbeterde kansen op een succesvolle zwangerschap. Maar hoe ben ik nou bij Hypnofertility gekomen en hoe werkt hypnose nou precies? Hoe ontstaat een onbewuste blokkade en hoe groot is de rol die jouw onbewuste speelt in het wel of niet uitkomen van jouw kinderwens? Daar ga ik je hier meer over vertellen.

Naar een hypnotherapeut? Ik veegde dat idee direct van tafel

Mijn eerste kennismaking met hypnose was een aantal jaar geleden. Ik werd zelf door een Maag-Darm-Lever (MDL) arts doorverwezen naar een hypnotherapeut, omdat ik veel last had van vage klachten, zoals buikpijn, vermoeidheid, hoofdpijn en er maar geen duidelijke oorzaak gevonden kon worden. De MDL arts kwam uiteindelijk met de diagnose; je hebt prikkelbare darm syndroom (PDS) en leer er maar mee leven. Ook vertelde zij dat 70% van de mensen met PDS baat heeft bij hypnotherapie, maar ik veegde dat idee direct van tafel. Mijn klachten waren toch fysiek, hoe kon dat nou helpen?

Ik ben nuchter, houd van techniek en wetenschap; die zweverige troep is niet voor mij!

De arts vertelde dat bij veel mensen hun klachten enorm afnemen en soms zelfs helemaal verdwijnen door hypnotherapie. Er is veel onderzoek gedaan en er is wetenschappelijk aangetoond dat het daadwerkelijk heel effectief is. Ik wilde het toen niet horen. Mijn reactie was ‘Die zweverige troep is niets voor mij! Doe mij maar gewoon een oplossing in de vorm van een pil of een operatie. Ik heb pijn en die pijn is fysiek, dus zoek daar gewoon een oplossing voor.’ Ik ben erg nuchter, houd van techniek en wetenschap, heb bouwkunde gestudeerd en ben erg down to earth. Dus ik ben daar het type vrouw helemaal niet voor. Ik wilde gewoon een oplossing en niet weer horen dat het tussen mijn oren zat. Maar ze had gelijk, achteraf gezien.

Ik ging het op mijn manier proberen te verbeteren, maar er kwamen klachten bij

Ondanks alle onderbouwde informatie die ze mij gaf, sloeg ik dit advies in de wind en besloot het op een andere manier aan te pakken, door op mijn voeding te gaan letten.

Maar een tijdje later kwamen er toch weer klachten bij en ik kreeg last van depressies, een burn-out en ook dit ging allemaal gepaard met heel veel lichamelijke klachten. Ik ben hiervoor in therapie gegaan en zoals gebruikelijk in dit soort situaties, aan de slag gegaan met psychologen en later zelfs een psychiater. En uiteindelijk, ondanks dat het niet mijn voorkeur had, ben ik zelfs medicatie gaan slikken. Dat hielp voor mij helaas niet goed. Ik had meer bijwerkingen, dan dat het mij hielp en soms had het even een goed effect, maar dat effect was dan na drie weken alweer verdwenen. De arts gaf aan dat dat laatste vaak een placebo effect is en gaf mij het advies om weer te stoppen met de medicatie.

Het ‘placebo effect’ werd de trigger om het in mijn mind te gaan zoeken

Dat placebo effect was voor mij een trigger. Als het medicijn dus niet werkte, maar ik voelde me wel drie weken beter, dan heeft mijn mind daar dus zelf voor gezorgd. Dus ik kan het zelf! Toeval bestaat niet, maar op dat moment was ik een luisterboek aan het luisteren over NLP. Daarin ging voornamelijk over het onder controle krijgen van je emoties en gedachten. Hoe meer ik daarover hoorde en dat combineerde met mijn ervaring met dat placebo-effect, maakte dat ik me realiseerde dat daar de oplossing in zat voor mij.

Op zoek naar een NLP-opleiding

Ik ging op zoek naar een opleiding en hoe prijzig ook, ik moest en zou het gaan leren! Ik ben terecht gekomen bij UNLP. Hun opleiding paste het beste bij mij op dat moment, omdat het maar één dag in de week in beslag nam. Mijn gevoel over dit onderwerp klopte! Ik leerde al heel snel hoe ik heel makkelijk mijn eigen gevoel kon veranderen en mijn eigen gedachten kon beïnvloeden. In het half jaar dat ik deze opleiding volgde, ben ik enorm gegroeid en dat was precies mijn bedoeling. Ik wilde groeien, ik wilde herstellen, ik wilde weer kunnen werken en gelukkig kunnen zijn en dat lukte!

De impact die ik kon maken met NLP op andermans leven was zo waardevol

Tijdens de NLP-opleiding (neurolinguïstisch programmeren) ga je allerlei oefeningen en theorieën leren en dit in groepjes oefenen. Ik merkte dat ik dus mezelf kon veranderen, wanneer ik tijdens zo’n oefening de cliënt ‘speelde’, maar ook dat ik levens kon veranderen wanneer ik de therapeut was tijdens zo’n oefening. Dat was een te gekke conclusie en het gevoel dat ik zo’n impact kon hebben op andermans leven, in de positieve zin, was zo waardevol, daar wilde ik meer mee gaan doen. (klik hier voor meer info over NLP opleidingen, bij het instituut waar ik het geleerd heb)

Milton Erickson; één van de meest effectieve hypnotherapeuten ooit

NLP is ontstaan uit een onderzoek naar de meeste succesvolle therapeuten en dan naar het ‘waarom’ precies zij nou zoveel succes hadden in hun aanpak. Dit onderzoek is omgezet in kant-en-klare oefeningen en zo is NLP ontstaan, in een notendop. Één van de onderzochte therapeuten was Milton Erickson. Hij is één van de meest effectieve hypnotherapeuten ooit. Met een paar woorden of zinnen kon hij het leven van mensen veranderen. Hij deed dit onder andere door gebruik te maken van hypnose.

Mensen raakten door mijn manier van praten en de dingen die ik zei, al snel in trance

Ik merkte, wanneer ik de oefeningen deed tijdens mijn opleiding, dat mensen heel snel in een soort trance/hypnose zakten wanneer ik met hen ging werken. Het is een soort spelen met je stem en met de dingen die je zegt. Sommige mensen zaten al 15 jaar vast in een patroon en door een oefening van 20 minuten met mij hebben zij zelf iets in hun mind veranderd, waardoor zij verder konden. Dat was te gek!

Mijn verdieping in het onbewuste; hypnose

Na de NLP-opleiding ben ik me gaan verdiepen in hypnose en ben ik gaan zoeken naar een hypnose-opleiding. Voor mijn opleiding kwam ik terecht bij Edwin Selij van Hypnose Instituut Nederland. Wat mij aantrok in zijn manier van werken was, dat hij allemaal coole elementen (waaronder NLP en hypnose) combineert. Daar geloof ik nog steeds heel erg in!

Achteraf gezien de beste keuze die ik toen had kunnen maken. Ondanks dat dit ook een prijzige opleiding was en ik vanuit uitkering die keuze maakte, heeft dit me zoveel verder gebracht in het werk wat ik nu doe. Ik heb de opleiding met succes afgerond en ben met al mijn geleerde tools uit mijn NLP- en hypnose-opleiding aan de slag gegaan. Ik heb mensen van het roken afgeholpen, mensen geholpen van hun trauma’s af te komen, vrouwen gaan helpen die problemen hadden om hun ex los te laten, mensen van allerlei angsten en zelfs allergieën af gaan helpen en ga zo maar door.

Mijn ideale klant? Vrouwen met een kinderwens!

Mijn drive om hier mijn werk van te maken was groot en om dit goed aan te kunnen pakken, ben ik met een businesscoach aan de slag gegaan. De eerste vraag die mijn coach stelde, was ‘wie wil jij gaan helpen? Wie is jouw ideale klant?’. Toen kwam bij mij als eerste en heel duidelijk naar boven: vrouwen met een kinderwens.

Ik ben dit verder uit gaan zoeken en uit gaan werken. Er waren wel veel hypnotherapeuten waar je terecht kon voor dit soort behandelingen, maar niemand had zich helemaal in vruchtbaarheid gespecialiseerd.

Lynsi Eastburn; dé Canadese Hypnofertility ‘goeroe’ uit Denver

Uiteindelijk kwam ik uit bij een boek van Lynsi Eastburn. In haar boek besteedt zij aandacht aan het stukje wat je met hypnose kunt doen om jouw vruchtbaarheid te verbeteren. Dat boek bevatte prachtige ervaringsverhalen en ook de reis die Lindsey had afgelegd in haar werk. Zij doet dit inmiddels al meer dan 20 jaar. Denver, de woonplaats van Lynsi, schijnt het middelpunt van allerlei fertiliteitsklinieken te zijn en zodoende kreeg zij meer dan gemiddeld ook vrouwen met dat vraagstuk in haar praktijk. Zij heeft inmiddels een speciale techniek voor deze vruchtbaarheidsvragen ontwikkeld en deze noemt zij Hypnofertility.

Ik schraapte het geld bij elkaar en ging het van Lynsi zelf leren

Na het lezen van het boek was ik helemaal overtuigd; hier gaat mijn hart sneller van kloppen! Hiermee wil ik vrouwen gaan helpen en ik wil dit van Lynsi Eastburn zelf gaan leren. Op dat moment had zij geen opleiding gepland staan, dus ik ben met haar gaan mailen wat de mogelijkheden zijn. Zij gaf aan dat er over anderhalf jaar weer een opleiding zou starten in Denver, maar dat duurde mij te lang. Gelukkig gaf ze mij ook de keuze om het één-op-één van haar te leren en die heb ik met beide handen aangegrepen. De lessen gingen via Skype en een handboek waarin zij alles beschreven had. Weer heb ik het geld bij elkaar geschraapt, omdat ik voelde dat dit bij me paste en dit mijn missie moet zijn. Ik ben in het diepe gesprongen met Lindsey en de opleiding van haar gestart.

Mijn visioen; ik was omringd met allemaal kinderen die ik geholpen had de wereld in te komen

Tijdens één van de sessies die zij bij mij deed, kreeg ik een visioen dat ik in een prachtige witte jurk op de cover van een mooi magazine stond met om me heen allemaal jongetjes in witte overhemdjes die ik geholpen had de wereld in te komen. Dat gaf weer zoveel power om door te gaan en na het afronden van de opleiding was ik de eerste gecertificeerde Hypnofertility therapeute van Nederland. En ik hoop oprecht dat er nog veel zullen volgen!


Hoe werkt Hypnofertility? 

In podcast 6 met Parisa en podcast 8 met Rachel kun je de ervaringen met Hypnofertility van deze dames beluisteren en ook horen wat het voor hen gedaan heeft in hun kinderwensreis.

Maar hoe werkt Hypnofertility nou precies? Hoe gaat het in zijn werk en wat doet het met je? Je kunt je onbewuste zien als jouw ‘automatische piloot’, je reptielenbrein of je instinct. In 98% van de dingen die je doet, doe je op de automatische piloot. Net als fietsen of praten bijvoorbeeld, dat verleer je niet meer als je dat eenmaal geleerd hebt. Deze neurale paden zijn allang aangelegd, dus dat gaat vanzelf. Deze manier van denken is “groen denken voor je hoofd”; het kost je weinig tot geen energie. Als je iets nieuws doet of heel bewust een afweging of een beslissing moet maken, kost het vaak meer energie.

Rationele verandering vs een onbewuste verandering

Daarom is het ook zo lastig om bepaalde patronen te veranderen. Denk bijvoorbeeld aan roken, snoepen of nagelbijten, dat zijn gewoonten die lastig te veranderen op rationeel niveau. De eerste week gaat vaak wel, omdat je dan heel bewust daarmee bezig bent, maar er hoeft maar iets te zijn en BAM, je schiet weer terug in je oude patroon.

Wanneer je dit kunt veranderen in jouw onbewuste, is het veel makkelijker, want dan zit het meteen in jouw automatische piloot.

Ook kunnen er in jouw onbewuste blokkades aanwezig zijn, bijvoorbeeld op het zwanger worden of het hebben van een angst. Dit is niet zomaar en kan ook zeker heel nuttig zijn. Het kan je beschermen voor van alles. Zo’n blokkade kan snel aangelegd worden bij het doormaken van een heftige emotionele gebeurtenis, zoals een ongeval, verlies of bijvoorbeeld een miskraam.

Een onbewuste blokkade op het zwanger worden maakt je minder vruchtbaar. Hypnose helpt!

Veel vrouwen maken een miskraam mee en dat is een hele zware, emotionele gebeurtenis. Je hebt je gehecht aan de zwangerschap, aan het kindje en dan gaat het mis. Dat is heftig en jouw lichaam wil jou daar in de toekomst voor behoeden en werpt, heel logisch en goed bedoeld, een blokkade op. De makkelijkste manier om jou tegen een miskraam te beschermen, is door ervoor te zorgen dat je niet meer zwanger wordt. En hup, de blokkade is geboren.

Zo’n blokkade op zwanger worden kan overigens ook ontstaan door een gebeurtenis die niet direct betrekking heeft op een zwangerschap; het verlies van een dierbare, het leed van een ander rondom het krijgen van kinderen, relatie met je ouders, noem maar op. Het opruimen van zo’n blokkade is altijd fijn, voor je hele lijf, maar het kan dus ook zeker jouw vruchtbaarheid ten goede komen.


Het is als de Pavlov reactie

Stel je eens voor dat je een citroen door de helft snijdt; je ruikt de geur, je voelt wat spettertjes op je hand neerkomen en beeldt je dan jezelf eens in dat je jouw tanden in die citroen zet. Nog voordat je het echt doet, zal je speeksel aanmaken, zullen jouw kaken waarschijnlijk al verkrampen bij het denken aan de zure smaak en zul je het zuur dus al bijna kunnen proeven. Dat is een Pavlov reactie.

Wanneer werkt hypnose eigenlijk?

Als je je al voor kunt stellen dat je de citroen ziet, proeft of voelt, als je eraan denkt, dan werkt hypnose. Mijn rol, en dan niet bij de citroen, maar bij het vraagstuk vruchtbaarheid, is om te zorgen dat je in jouw onbewuste voor gaat stellen dat je zwanger bent of dat je zwanger wordt. Jouw lichaam gaat daarop reageren en zich voorbereiden op een zwangerschap, zoals het ook speeksel produceert bij het denken aan eten.

Jouw lichaam gaat bijvoorbeeld zorgen voor een betere doorbloeding en voor de productie van bepaalde hormonen. Op deze manier kun je allerlei processen beïnvloeden, zoals je cyclus, de innesteling en andere zaken die belangrijk zijn bij het zwanger worden.

Als je dit doet vanuit jouw onbewuste kun je heel snel en effectief een verandering aanbrengen. Wanneer je dit met rationeel denken wilt veranderen, kost het enorm veel tijd, doorzettingsvermogen, training en herhaling voordat het een patroon wordt.

Het vergroten van jouw kansen op een succesvolle zwangerschap met hypnose

Jouw onbewuste communiceert in beelden, gevoelens en symbolen en als je dan in hypnose bent kun je met bepaalde verbeeldingen en bepaalde symbolen, dingen snel veranderen. Het resultaat daarvan is dan dat je blokkades opheft, angsten oplost en trauma’s verwerkt en alleen dat zorgt er al voor dat je lekkerder in je vel gaat zitten en je zelfverzekerder voelt. Maar je kunt natuurlijk ook de positieve dingen versterken met hypnose, zoals bijvoorbeeld rust en het vertrouwen in je lichaam.

Wetenschappelijk onderzoek heeft bewezen hoe effectief Hypnofertility is

Het is inmiddels ook wetenschappelijk bewezen dat het effectief is. Een groep met 300 vrouwen binnen het IVF traject is hierop onderzocht. De helft kreeg alleen de IVF-behandeling en de andere helft kreeg naast de IVF-behandeling, ook een sessie hypnofertility rondom de terugplaatsing. En in de tweede groep, dus de groep met IVF + Hypnofertility, werden twee keer zoveel baby’s geboren. En dat is nogal een verschil; 100% meer baby’s! Kun je nagaan als je vóór een vruchtbaarheidstraject al start met Hypnofertility en dus meerdere sessies kunt doen of zelfs als tijdens de natuurlijke pogingen om zwanger te worden.

Hypnose is niet eng, vergelijk het gerust met een geleide meditatie.

Veel vrouwen vinden de resultaten te gek, maar zijn wat huiverig voor het woord hypnose. Dat hoeft echt niet. Iedere vorm van hypnose is zelfhypnose, want je doet het echt allemaal zelf en mijn rol is alleen om jou aan de hand te nemen en te laten zien waar je in jouw mind moet zijn voor een verandering en daarmee geef ik jou de controle om iets wel of niet te veranderen. Hoe meer jij jezelf openstelt, hoe meer jij de sleutel krijgt tot de oplossing.

Maak kennis met hypnose via mijn gratis audio’s

Je kunt op mijn website heel laagdrempelig kennismaken met zelfhypnose. Op mijn website staan zelfhypnose audio’s en deze zijn gratis te downloaden. Je kunt deze vinden op www.BeeMom.nl/gratis. De eerste audio heet “het geschenk van ontspanning” en de tweede audio heet “de wachtweken” (voor meer rust en geduld tijdens de wachtweken).

Deze audio’s zijn inmiddels duizenden keren beluisterd door wensmoeders. Zij ervaren het vooral als heel fijn en ontspannen en kunnen er heerlijk bij in slaap vallen, zelfs als ze normaal erg piekeren bij het gaan slapen. Je kunt het vergelijken met een heerlijke geleide meditatie. Dan wil jij nu vast weten of een zelfhypnose werkt als je in slaapt valt? Nou zeker wel, want jouw onbewuste luistert wel.

Dus ben je nieuwsgierig geworden of wil je ervaren hoe het is, wees welkom om deze audio’s te downloaden. Het is zelfs aan te raden om de audio’s meerdere keren te luisteren om te kijken wat het met je doet, hoe het voor jou voelt en daar vertrouwd mee te raken, voordat je verder gaat met een heel traject of één-op- één sessies bij mij of een andere therapeut.

Ontspannen Zwanger Worden Traject

Voor sommige vrouwen is deze gratis module al voldoende om de resultaten te verbeteren. Maar mocht je het fijn vinden en wil heel graag meer invloed hebben op jouw fertiliteit, meer rust in je hoofd, meer vertrouwen in je lijf en je kansen vergroten, kun je er voor kiezen om het hele online traject te starten. Dit traject zit boordevol waardevolle informatie, zelfhypnose audio’s, oefeningen en video’s. Het is een compleet Hypnofertility-traject en ik combineer dat ook met een aantal contactmomenten om je verder te helpen en je eventuele vragen te beantwoorden. Kortom; een super compleet én effectief traject wat je kunt volgen op de momenten dat het jou uitkomt! Lees hier meer over het Ontspannen Zwanger Worden traject 

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen