Wil ik een kind?

Wil ik een kind?

De vraag “Wil ik een kind” zal bij iedere vrouw een keertje om de hoek komen kijken en ongeacht wat het antwoord ook is; het is vaak een proces om dit uit te vinden. Evelien de Jong, van ‘Wil ik een kind?’ helpt vrouwen die moeite hebben met de combinatie liefde en kinderwens.

Wil ik een kind?

In aflevering 2 heb ik Evelien uitgenodigd vanwege haar prachtige open blik op de kinderwens en haar eigen inspirerende ervaring rondom dit thema. In haar praktijk helpt Evelien vrouwen het antwoord te vinden op de vraag “Wil ik een kind?”. Niet voor niets heeft haar praktijk ook deze naam gekregen.

Want wat gebeurt er met je wanneer een kind niet komt als bekroning op de liefde? Zij maakt onderscheid in 2 soorten onvruchtbaarheid; enerzijds de harde, fysieke onvruchtbaarheid en anderzijds de sociale onvruchtbaarheid.

De eerste kennen we, denk ik, allemaal, maar de tweede, de sociale onvruchtbaarheid, is minstens zo belangrijk om te (her)kennen. Vanuit haar eigen ervaring richt zij zich voornamelijk op deze vorm.

Opeens ben je 36; single, met een kinderwens onder je arm

Ze hield van feesten, reizen en festivals en hield enorm van het leven! Ze had een heerlijke foute barman als minnaar en had aan mannelijke aandacht geen gebrek. Op haar 36e verjaardag besefte Evelien opeens; hè, ik heb de afslag naar de vinexlocatie gemist en heb me dat niet eens gerealiseerd. Op internet deed zij toen ook nog eens de schokkende ontdekking dat de kans op een zwangerschap op haar leeftijd al heel klein bleek te zijn.

Al die keren dat ze vroeger had zitten bidden of dat ze alsjeblieft niet zwanger was, omdat ze nog aan het studeren was, nog in een studentenhuis woonde of niet van die specifieke meneer zwanger wilde zijn; nu was het dus ineens omgekeerd. Ook kwam zij, met behulp van haar zus en een psycholoog, tot de conclusie dat de foute barman haar niet ging geven waar zij zo naar verlangde; een kind.

Daten met homovrienden en de inschrijving bij de spermabank


Ze heeft bijna alles gedaan om haar kinderwens in vervulling te laten gaan; gedate met 2 homovrienden, via “Meer dan gewenst” in contact gekomen met een heterostel waarvan de vrouw geen kinderen meer wilde, omdat ze al een kind had, maar de man wel graag een kind van zichzelf wilde. Ook heeft zij een jeugdvriend gevraagd om zijn zaad en stond ze ingeschreven bij de spermabank.

Op het moment dat zij aan de beurt was bij de spermabank, had zij een vriend, maar hij was er op dat moment nog niet klaar voor. Evelien is er toen wel voor gegaan en is 3x geïnsemineerd met het zaad van B100 (zoals Evelien de donor liefkozend noemde), maar een zwangerschap bleef uit.

Oh jee, de eileiders zijn verstopt!


Inmiddels duurde haar reis al 3 jaar en was Evelien 39 jaar oud. Ze kon in het ziekenhuis terecht voor verder onderzoek, waarom het maar niet wilde lukken. De uitkomst was dat haar beide eileiders dichtzaten, wat mede te danken was aan haar promiscue studentenleven en de chlamydia die zij ooit opgelopen had.

Haar vriend was er klaar voor; IVF roept!


Alleen IVF bleef nog over en na een jaar was zij aan de beurt. Inmiddels was haar vriend er ook helemaal klaar voor en gingen zij samen het traject in. Hoe mooi! Na maximaal hormonen spuiten werd tijdens de punctie maar één eitje geoogst en dat bleek voor hen gelukkig genoeg. Heel, heel, heel op het nippertje, maar dat ene eitje is nu zes jaar, hun dochter Vesper.

Sociale onvruchtbaarheid; het stokpaardje van Evelien

Vanwege haar eigen ervaring is de sociale onvruchtbaarheid haar stokpaardje geworden. Dat betekent eigenlijk dat je door jouw sociale omstandigheden geen kind kunt krijgen, dus je bent single, je valt op mensen van hetzelfde geslacht of als je bijvoorbeeld een vriend hebt die al kinderen heeft en geen kinderen meer wilt. Neem je dan genoegen met het stiefmoederschap of ga je je eigen kind kinderwens nog vormgeven? En hoe ga je dat dan doen? Dit brengt meestal veel angst, verdriet en een zware mentale last met zich mee.

Het (gruwelijke) romantische liefdesideaal

Het romantische liefdesideaal domineert zo verschrikkelijk; het ideaal van “een kind als bekroning op de liefde”. Dat maakt het zo moeilijk voor de vrouwen om hier echt open over te zijn. De vrouwen voelen weinig steun vanuit hun omgeving en iedereen komt vaak aangerend met (goedbedoelde) oplossingen. Zij hebben het beste met je voor en menen het oprecht, maar zij begrijpen het gewoon niet.


Wil ik een kind? Haar praktijk


Evelien is altijd openhartig geweest over haar situatie en haar kinderwens. Als vanzelf begonnen mensen vanuit haar grote netwerk te bellen om haar hulp in te schakelen bij hun zoektocht, hun kinderwens. Daarnaast begon zij met bloggen over dit onderwerp en zo ontstond, heel organisch, haar aanbod en dus ook haar bedrijf “Wil ik een kind?”.

De favoriete quote van Evelien is “datgene waar je energie in steekt, groeit”. Het is een hele belangrijke quote voor haar, omdat zij gemerkt heeft dat het gemis van iets is, in dit geval het onvervulde aan de kinderwens, ertoe kan leiden dat je energie op gaat aan hetgeen er niet is. En natuurlijk is het verdrietig en maakt het je bewegingsloos, maar het is heel moeilijk om vanuit negativiteit de juiste keuzes te maken.

Daarom is het goed om jezelf er toe te forceren om jouw energie naar het positieve te laten vloeien. Hang een briefje op, zet het op de screensaver of het hoesje van je telefoon, dat helpt je om hier bewustzijn op de houden.

Sociale onvruchtbaarheid

Een grote wens van Evelien is om als cultuurwetenschapper ooit te promoveren op het onderwerp “sociale onvruchtbaarheid”. Wie weet!

Werkboek Wil ik een kind?

Evelien begeleidt mensen één-op-één, dat is een waardevol, maar kostbaar traject. Daarom is er nu een prachtig werkboek. Met het werkboek, de DIY-methode kun je zelfstandig doorlopen.

Check voor de mogelijkheden haar website www.wilikeenkind.nl en luister mijn podcast “Wil ik een kind?” voor een speciale luisteraarskorting.

ga naar de Zwanger Worden Podcast

meer over de podcast

In deze aflevering
In de tweede aflevering van de zwanger worden podcast, gaat het over de stap vóór het zwanger willen worden, namelijk de keuze of je een kind wilt. Ik interview Evelien van Wil ik een kind, over haar persoonlijke zoektocht en hoe zij er toe gekomen is om van die vraag haar werk te maken.

Evelien helpt vrouwen voor wie de kinderwens niet zwart wit is, of de omstandigheden niet overeen komen met het ideaalplaatje. Bovendien geeft ze de luisteraars een kortingscode voor een van haar parels.

De zwanger worden podcast is gemaakt door Lilian Kruse van BeeMom, hij verschijnt twee keer per week op woensdag en vrijdag.

Voor meer informatie ga naar https://beemom.nl/podcast/

Maak jouw plan
Wil jij een goed plan maken voor je kinderwens? Echt kunnen beslissen op basis jouw waarden, met alle elementen in kaart en duidelijk wat er in jouw onbewuste blokkeert? Start dan met de cursus volgende stap vaan zwangerschap. Zie https://beemom.nl/cursus-volgende-stap-naar-zwangerschap/

Gratis
Wil je de gratis zwanger worden audio luisteren van BeeMom? https://beemom.nl/gratis/

Reageer
Vond je de aflevering leuk en waardevol? Geef beoordeling, bijvoorbeeld 5 sterren en een reactie achter. Dan kunnen andere wensmoeders de show makkelijker vinden.

Vraag?

Heb je een (luisteraars)vraag of wil je iets delen? Mail naar podcast@beemom.nl

Meer
Smaakt deze podcast naar meer en wil je de podcast steunen? Wordt dan vrienden van de podcast via https://beemom.nl/podcast/

ga naar de Zwanger Worden Podcast beemom gratis audio zwanger worden ontspannen hypnofertility hypnose mp3 miskraam verwerken Lilian Kruse zwanger worden met hypnose

Hypnotherapeute gespecialiseerd in
v
ruchtbaarheid

Lilian Kruse

"Ik help vrouwen die al heel lang zwanger willen worden, weer vertrouwen te krijgen in hun lichaam en rust in hun hoofd, waardoor hun kansen enorm vergroten"

meer over mij

Wil je reageren op dit blog?

Laat onderaan de pagina je reactie achter

Over de schrijver
Reactie plaatsen