Willen jullie geen kinderen? interview met Anne Mar Zwart
Willen jullie geen kinderen? met Anne Mar Zwart
24 november 2021 

Willen jullie geen kinderen? met Anne Mar Zwart

De podcast Willen jullie geen kinderen van Anne Mar Zwart

Anne Mar bespreekt in haar podcast de weg naar haar eerste kindje via IVF / ICSI. Ze bereikt met haar podcast een groot publiek en doorbreekt het taboe op praten over je kinderwens. Als maker van de Zwanger Worden Podcast kan ik dat alleen maar toejuichen en daarom nodigde ik haar uit om over haar podcast te komen vertellen. Klik hier boven om het interview te luisteren.


Over Anne Mar

Anne Mar is 36 jaar, moeder van Fender, getrouwd met Roger en EO-presentatrice voor de NPO en Zapp. Je kunt haar kennen van programma's als 'hip voor nop', 'de anti pest club', 'hallo ik heb kanker', 'enkeltje verweggistan' en nog veel meer. Naast presentattice is ze nu dus ook podcast maakster. Ze voelde de behoefte om haar verhaal te delen, al hield ze tijdens haar IVF haar mond tegen haar collega's. Uit angst dat anderen voor haar gingen invullen wat ze wel en niet zou kunnen in die periode.

Diagnose verminderde vruchtbaarheid

Op het moment dat ze stopte met de anti-conceptiepil met de wens om zwanger te worden, dacht ze dat het gelijk gelukt was. Ze werd niet ongesteld en kocht hoopvol een zwangerschapstest, maar helaas negatief. Ze werd daarna 9 maanden niet ongesteld en dat maakte haar wel duidelijk dat zwanger worden voor haar niet vanzelf zou gaan. Ze ging via de huisarts naar de gynaecoloog. Dat startte de medische malle molen.

PCOS en traag zaad

Bij de gynaecoloog werden bij haar veel cystes geconstateerd aan de eierstokken. Samen met de andere symptomen als een uitblijvende cyclus, werd PCOS vastgesteld en werd er Clomid voorgeschreven. Hoewel dit effect bleek te hebben, werd haar ook aangeraden het zaad van haar man te laten testen. Helaas kwam daar uit dat de beweeglijkheid van zijn cellen niet goed was, oftewel traag zaad. Dat was een schok voor hen.

Een ticket naar de fertiliteitskliniek

Dit was de real deal, ze ging 'het traject' in. Dat had ze niet helemaal voor zichzelf bedacht. Al was ze in haar vrienden en familiekring er wel bekend mee en daardoor er niet helemaal van uitgegaan dat ze zo zwanger zou worden. Dat ook zij voor een kindje de medische malle molen in moesten was een bittere pil.

Ik wil verhalen van anderen horen

Op het moment dat ze te horen kreeg dat ze een medisch fertiliteitstraject in moest, ging ze op zoek naar informatie. Ze wilde meer dan het standaard foldertje dat je mee krijgt na zo'n diagnose. Ze wilde verhalen horen i.p.v. de zakelijke informatie. Hoe is dat bij anderen gegaan? Op het moment dat zij bezig was met zwanger worden, was dat er nog niet. (de zwanger worden podcast startte in januari 2021)

Delen over je IVF traject

Hoewel ze zelf niet veel durfde te delen met haar collega's toen ze midden in het IVF traject zat, had ze dus wel behoefte aan de ervaringen van anderen. En na de geboorte van haar zoon Fender liep ze met het idee hier meer mee te gaan doen. Op dat moment kwam ook een collega naar haar toe met het idee van een podcast over vruchtbaarheid. En zo werd haar podcast geboren, bij radio 2.

Zoveel reacties

Toen haar zoon werd geboren en op Instagram deelde dat ze niet vanzelf was geworden, kreeg ze daar ontzettend veel reacties op. Zoveel vrouwen die ook met dit probleem zitten. Inmiddels stapt 1 op de 6 vrouwen naar de huisarts omdat het zwanger worden op zich laat wachten. Als het zoveel vrouwen treft, waarom horen we er dan niet meer over?

Gelukkig zijn er nu dus 2 podcast over zwanger worden als dat niet vanzelf gaat:

Willen jullie geen kinderen van Anne Mar Zwart

De Zwanger Worden podcast van Lilian Kruse BeeMom

Luister het hele interview met Anne Mar nu in de Zwanger Worden podcast, of via de speler bovenaan deze paginaOver de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen