Seks en zwanger worden- Seksleven en fertiliteit
Seks en zwanger worden

Seks & (niet) zwanger worden beïnvloed je seksleven

In aflevering 10 van de podcast uitgebreid over seks en zwanger worden met Heleen. Bovendien vraag ik fertiliteitsarts Kimiko of bepaalde standjes vruchtbaarder zijn. Luister het in de podcast! zie hierboven aflevering #010 van de Zwanger worden podcast, of ga naar je favoriete podcast app.

Hoe houd je de seks leuk als je zwanger wilt worden?

Je wilt heel graag zwanger worden, maar hoe houd je dan toch de seks leuk? Van een moetje naar een fijne vrijpartij. Heleen van Roon (39 jaar) heeft een aantal fijne tips om je seksleven leuk te houden, wanneer de kinderwens heel groot is. Heleen was vroeger altijd al dé vraagbaak voor haar vriendinnen als het om zoenen, vriendjes en seks ging. Anderhalf jaar geleden heeft ze van het onderwerp ‘seks’ haar business gemaakt en is ze de School of Pleasure gestart. Binnen school of Pleasure leert Heleen ambitieuze vrouwen hoe zij de seks terugkrijgen in hun relatie en dan vooral als ze eigenlijk zelf niet zoveel zin hebben.   In podcast 10 heb ik met Heleen van Roon (getrouwd met Erik en mama van twee meiden van (bijna) 11 en 9 jaar) gesproken over seks en dan vooral hoe je de seks leuk houdt wanneer er een kinderwens is en de vruchtbare dagen van jouw cyclus worden geteld. Welke tips heeft Heleen voor ons? En welke keuzes kunnen we maken om het leuk te houden?

Het persoonlijke verhaal van Heleen

Heleen leerde haar man Erik al kennen met uitgaan toen zij 17 jaar was en na een aantal jaar, toen hun relatie echt serieus was, besloten ze dat ze graag samen een gezin wilden stichten. Gelukkig is dat allemaal goed gekomen, want ze hebben nu twee prachtige dochters, maar het begin was niet zo rooskleurig. Heleen werd zwanger en op één van de echo’s werd geconstateerd dat de baby te klein was.

De afwijking was niet met het leven verenigbaar

De echte alarmbellen gingen pas af bij de 20-weken echo. Daar kwam naar voren dat de baby een chromosomale afwijking had, die niet verenigbaar was met het leven. Dit was een grote schok voor Heleen en Erik. Ze kregen na deze vreselijke boodschap de keuze om het kindje te voldragen, waarbij het met 90% zekerheid vaststond dat de baby de bevalling niet zou overleven of de zwangerschap af te breken. Heleen en Erik kozen voor het laatste en met 21 weken werd Heleen ingeleid en is zij bevallen van hun kindje. Een hele heftige periode; eerst het vreselijke nieuws tijdens de echo, toen de bevalling en uiteindelijk het afscheid van hun kindje. Logisch dat zij allebei tijd nodig hadden om dit te verwerken. Mentaal, maar voor Heleen zeker ook lichamelijk.

De volgende zwangerschap was verre van onbevangen

Gelukkig raakte ze daarna redelijk snel weer zwanger, maar de lol, het gevoel van onbevangenheid, was bij deze zwangerschap wel weg. Ze was erg op haar hoede en waarschuwde zichzelf af en toe om zich, zeker tot die 20-weken echo, niet teveel aan het kindje te hechten. Bij haar derde zwangerschap vlakte dat gelukkig wel af, maar uiteraard was hier de grens van 20-weken ook nog steeds echt een dingetje.  

Hoe Heleen van het onderwerp seks haar business maakte

Haar missie om iets te gaan doen rondom het thema “seks” is heel organisch ontstaan. Al haar vriendinnen kwamen, al in hun tienerjaren, altijd met vragen over vriendjes, zoenen en seks bij Heleen en ook met haar man kan zij heel goed en open praten over seks. Pas veel later realiseerde ze zich dat zij dit echt een leuk onderwerp vindt en hier meer mee wilde doen. Zo heeft zij er anderhalf jaar geleden een business van gemaakt en is ze School of Pleasure gestart. Het onderwerp seks is te belangrijk om onbesproken te blijven en toch hebben veel mensen daar moeite mee.

Hoe houd je geplande seks om zwanger te worden leuk?

Mijn grootste vraag aan Heleen was hoe je geplande seks nou leuk kan houden. Heleen antwoordde; ‘Als je zwanger wilt worden en je wacht al even, is het niet raar dat het spontane eraf gaat, maar juist dan is het ontzettend belangrijk om te voelen dat je meer bent dan die “baby-maak-machine” die je wilt zijn.’ In het ziekenhuis benaderen artsen het natuurlijk heel anders en gaat het niet meer om het plezier erom heen. Het is dus echt jouw eigen verantwoordelijkheid om te zorgen dat je er lol in blijft houden en dat je het ook leuk houdt voor jouw partner.

De zwangerschap bleef uit totdat de blokkade van haar traumatische bevalling was opgelost

Zelf heeft Heleen bij haar eerste dochter een traumatische bevalling gehad die eindigde in een keizersnee. Dus toen zij weer zwanger wilde worden, liet het ook even op zich wachten, omdat er een onbewuste blokkade was opgeworpen. Nadat ze hieraan gewerkt had en deze blokkade was opgelost, kwam pas de volgende zwangerschap.

Dat is waar Hypnofertility zo goed bij kan helpen

Dit stukje van het verhaal van Heleen raakt ook precies mijn missie. Wanneer er een mentale blokkade zit op zwanger worden, houdt jouw onbewuste dit tegen. Door middel van Hypnofertility kan ik je helpen deze blokkades op te lossen en daarmee kun je jouw kansen vergroten en zal je over het algemeen ook lekkerder in je vel komen zitten. Het oplossen van een blokkade voelt altijd bevrijdend.

Neem de tijd om in de stemming te komen

Heleen gaf verder aan, als je eenmaal aangekomen bent in het uittellen van je dagen en je precies weet wanneer je seks moet hebben, dat het belangrijk is om, ondanks dat je weet dat het die dag móet gebeuren, van dat ‘moeten’ los te komen. Neem de tijd om tot je zelf en in de juiste stemming te komen. Dus niet vlak voor het slapen gaan; nou kom op, we gaan het even doen en daarna lekker slapen. Misschien werkt het wel, maar leuk is het niet. Je kunt de combinatie seks en zwanger worden echt wel fijn maken. Dit kan samen, maar het werkt ook zeker als je dit voor jezelf doet. Zet was lekkers klaar, zet een lekker muziekje aan en zorg daarmee dat je in de juiste stemming komt, je lekker kunt ontspannen en in een goed humeur bent. Dan zal je zien dat het niet meer alleen voelt als een klusje, maar ook iets wat je voor jezelf doet, waar je van kunt genieten.

Verleid hem

Natuurlijk wil je geen tijd verliezen en wil je iedere maand benutten, maar hoe fijn is het als je dit ook samen in de juiste energie kunt doen. Zo blijft het ook voor je partner leuk en voelt het niet alsof hij ingezet wordt als donor. Mannen zijn hier namelijk ook echt wel gevoelig voor. De prestatiedruk wordt hoog en dat werkt faalangst of zelfs weerstand in de hand. Probeer dat te voorkomen! Verleid hem op een leuke manier, maak het gezellig, trek een sexy setje aan en geen man die het dan nog voelt als een ‘moetje’. Ook helpt het om niet teveel die datum te benoemen en er te vaak stil te staan. En natuurlijk komt het voor dat een man weleens geen zin heeft, maar als vrouw kun je zoveel doen om hem toch te verleiden en in de juiste stemming te brengen. Maak daar werk van; je weet als vrouw heus wel waar je partner van ‘aan’ en waarvan juist niet.

Zin in seks begint niet om 21.30 uur, het is altijd begonnen 

Het is echt niet zo dat je na een dag als kip zonder kop geleefd te hebben om 21.30 uur opeens zin kunt maken in seks. Nee, de zin in seks is altijd begonnen. Als je denkt aan het woord ‘sensualiteit’ daarin zit het woord ‘senses’, zintuigen. Dus prikkel jouw zintuigen gedurende de dag door  bijvoorbeeld heerlijke geurkaarsen aan te steken of heel erg bewust te genieten van het eten, dan zet je je lijf aan op een fijne manier ‘aan’ en hoef je de zin in seks niet van heel ver te halen.

Prikkel jouw zintuigen, zeker ook in de slaapkamer

Ook de sfeer in je slaapkamer kan ervoor zorgen dat jouw zintuigen geprikkeld worden; fijn beddengoed wat lekker en schoon aanvoelt, muziekje aan, lekkere geur. Als je op deze manier jouw zintuigen bezighoudt, wordt het makkelijker om in je lijf te blijven en minder met je hoofd en alle gedachten bezig te zijn. Blijf niet in je onesie op de bankhangen en terwijl je jezelf volstopt met snacks tijdens het televisie kijken. Zorg goed voor jezelf en houd je energie hoog. Je moet hier echt bewust voor willen kiezen, want, zoals Heleen ons gesprek afsluit; “het leven is tekort voor gebrek aan genot”

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen