Fertility Congres 2019 - Verslag van het congres
Fertility Congres 2019

beemom zwanger worden fertility congres 2019 rethink nutriphyt

Zaterdag 14 december was ik op het Fertility Congres 2019, georganiseerd door ReThink. Ik was er nog niet eerder geweest en was ontzettend benieuwd. Deze bijeenkomst werd gehouden in het Van der Valk in Eindhoven, en het publiek bestond uit professionals rondom de fertiliteitsbranche. Van artsen tot natuurgenezers, van diëtisten tot acupuncturisten en ikzelf een hypnotherapeute gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Dit maakte het netwerken tijdens de pauzes al interessant.

Mijn ervaring

Ik was zelf nieuwsgierig naar de inhoud van de lezingen, maar ook kritisch. Want gaan de lezingen met Nutriphyt, een voedingssupplementen producent, als hoofdsponsor wel onafhankelijk zijn? Mijn vraag werd al snel beantwoord, in de positieve zin. De sprekers verklaarden vooraf of ze banden hadden met bedrijven en presenteerden hun onderzoek. Het was geen verkooppraatje, het waren interessante en bruikbare lezingen over gedegen wetenschappelijk onderzoek. Om alle inhoud te bespreken zou ik meerdere blogs nodig hebben, daarom beperk ik mij nu tot enkele highlights en mijn ervaring.

Nu alvast een disclaimer, ik ben geen arts, het kan zijn dat ik de informatie niet volledig wetenschappelijk correct reproduceer. Dus lees het als een interpretatie en niet als een paper.

De ochtend lezingen

In de ochtend kwamen drie sprekers aan bod, prof. Dr. Tim Nawrot, prof. Dr. Adelheid Soubry en prof. Dr. Wim Vanden Berghe. Zij hadden een overlap op het stuk epigenetica, wat wil zeggen dat de cellen van onze achterkleinkinderen al worden aangelegd en beïnvloed op het moment van onze eigen conceptie. Ze bespreken wat daar positieve en negatieve invloed op heeft.

prof. Dr. Tim Nawrot

Nawrot onderzocht de invloed van luchtverontreiniging op onze verwachte levensduur en bepaalde dat door naar de telomeren van ons DNA te kijken. Hoewel de luchtverontreiniging in Nederland en België binnen de Europese normen valt, is het wel schadelijk voor onze gezondheid. De uitkomst is niet vernieuwend, maar ik vond het wel interessant om te horen dat hij al een schatting kan maken van de verwachte levensduur van een pasgeboren baby, door te kijken naar telomeerlengte, hoe korter, hoe korter de verwachte levensduur. Verder bleek het gewicht, het inkomen van de moeder en de temperatuur invloed te hebben op deze DNA lengte. Wat wil zeggen, als je geboren wordt bij een arme moeder met overgewicht, kort na een extreme hittegolf, dat je gemiddeld minder oud zal worden dan iemand die geboren wordt bij een rijke moeder met een gezond BMI die airco had tijdens diezelfde hittegolf…

prof. Dr. Adelheid Soubry

Soubry onderzocht de invloed van de vader op een succesvolle zwangerschap. Ze vertelt hoe groot de rol van de man is bij fertiliteitsproblemen en hoe levensstijl van de vader, invloed heeft op de gezondheid van de zwangerschap en de baby. Hoewel de vaders zelden of nooit geadviseerd worden, kunnen punten als voeding (fastfood), overgewicht, luchtverontreiniging en stoffen in textiel grote negatieve invloed hebben. Hoewel mannen gezonder kunnen eten en hun gewicht kunnen verbeteren, kunnen we nooit helemaal de luchtvervuiling ontlopen. Zo blijkt uit de film Silent snow, waaruit blijkt dat zelfs de Eskimo’s beïnvloed worden door stoffen die daar niet gebruikt worden.

prof. Dr. Wim Vanden Berghe

Vanden Berghe, houdt zich net als Nawrot en Soubry bezig met epigenetica. Hij kon als derde spreker daarover het algemene stukje overslaan en direct tot zijn bevindingen komen. Zijn verhaal ging over de veroudering van cellen en de bijkomende gezondheidsrisico’s daarvan, zoals diabetes, astma en kanker. Je epigenetische leeftijd kan negatief negatief beïnvloed door je geslacht, kanker risico, neurodegeneratieve ziektes als Alzheimers, je BMI, stress en infectieziektes. Gelukkig kun je ook positieve invloed uitoefenen door gezond te eten (veel groente) en te bewegen.

dr. Annemarie Mulders

Zelf was ik erg nieuwsgierig naar de lezing van dr. Annemarie Mulders. Want zij deed een heel praktisch onderzoek hoe leefstijl de kans op conceptie kan verhogen. Dat is precies wat de vrouwen met fertiliteitsproblemen willen horen, wat kan ik zelf doen? Want de huidige technieken en theorieën zijn prachtig, maar het minst invasieve is als stellen zelf een kleine aanpassing kunnen maken en tot een natuurlijke conceptie komen.

Mulders is bezig met een studie waarin ze Rotterdamse stellen volgt vanaf de kinderwensfase, generation R next studie. Ze let daarbij op de invloed tijdens periconceptiefase, dus 14 weken voor conceptie, tot 10 erna. De lijstijl van de ouders, zoals roken, alcohol drinken en onvoldoende groente, fruit en supplementen, hebben negatieve invloed op de conceptie en de gezondheid en geboortegewicht van de embryo. Hoewel deze invloeden ons over het algemeen wel bekend zijn, was het interessant om te zien HOEVEEL invloed ze hebben.

Kansen verdubbelen

Uit haar onderzoek bleek, dat wanneer de stellen met vruchtbaarheidsproblemen binnen komen komen, zij gemiddeld op een aantal punten niet de meest gezonde keuze maakten. Wanneer zij dit veranderden naar minstens 200 gram groente per dag, minimaal 2 stuks fruit per dag, het innemen van foliumzuur, en het stoppen van alcohol en roken, dat hun kansen voor natuurlijke conceptie stegen van 25,2% stegen naar 48,1%. Voor conceptie met medische assistentie steeg het slagingspercentage van 9,1% naar 21,7%. Dat is echt aanzienlijk.

dr. Wim Decleer

Daarna sprak dr. Wim Decleer over het risico op foetale carcinogenese, en hoe dat beperkt kan worden. Hoewel de inhoud voor een leek als ik complex was, vertelde Decleer prettig en met humor. De conclusie van zijn onderzoek ging over welke supplementen bijdragen aan een goede conceptie, waarbij hij de invloed van Q10 onder de loep nam. Zijn conclusie was dat de juiste voedingssupplementen de kans op conceptie verhogen en de kosten voor medische zorg verlagen, en daarom zouden supplementen in Nederland binnen de ziektekosten vergoeding moeten vallen.

Nutriphyt

Goed om te zien was dat de onderzochte en onderschreven supplementen terug kwamen in de voedingssupplementen van Nutriphyt, die in de foyer een mooie stand hadden waar hun producten werden gepresenteerd en ook medewerkers stonden om alle vragen te beantwoorden. Zelf vroeg ik mij af of de Maca in de supplementen van goede afkomst en kwaliteit waren, gezien ik deze zelf ook aan klanten adviseer. En dat zijn ze inderdaad.

ReceptIVFity

Jonathan de Jonge van Receptivfity, verteld over microbiome profiling. Een test waar ik de laatste tijd steeds meer over hoor. Het plaatst vrouwen in een slagingspercentage categorie van 52,6%, 23,6% of 5,9% kans van slagen bij IVF of ICSI. Hoewel kennis en inzicht mooi is, is er nu nog niet een oplossing of aanpak bekend die invloed heeft op deze microbiomen. Dat maakt dat ik veel ongeruste wensmoeders zie, wanneer ze in een lager of de laagste slagingspercentage vallen.

Uitslag geen doodvonnis

Door gebrek aan kennis hoe deze mircrobiomen beïnvloed kunnen worden, krijgen vrouwen onterecht het idee dat ze ‘verloren’ zijn. Volgens de Jonge zijn de microbiomen geen statisch gegeven en kunnen de kansen 2 maanden later anders zijn. De vraag is of wensouders de tijd hebben en nemen om hier op te wachten. Laten we hopen dat er snel meer inzicht komt op een mogelijke positieve invloed. De Jonge geeft aan dat daar nu onderzoek naar wordt gedaan.

Greetje van den Eede

Tot slot sprak Greetje van den Eede over preconceptiezorg. Ze opent met het ontkrachten van een hardnekkige misvatting, dat de vruchtbaarheid de laatste jaren afneemt. Maar er is geen duidelijk vruchtbaarheidscijfer. Deze opvatting is gebaseerd op het geboortecijfer, wat in de laatste jaren is afgenomen. Maar verbeterde anticonceptie en gezinsplanning heeft daar natuurlijk ook invloed op.

Holistische kijk

Persoonlijk vind ik het mooi dat van den Eede als eerste van de sprekers uitgebreid en holistisch kijkt naar het fertiliteitsvraagstuk. En wat hebben deze stempels van ‘dalende vruchtbaarheid’ en ‘na 12 maanden proberen = verminderd vruchtbaar’ op mensen? Persoonlijk vind ik dat onder de hypnose vallen waar ik vrouwen uit wil halen. Als je dit gaat geloven, terwijl het niet meer fundering heeft dan het gemiddelde gerucht in de Story, dan wordt het een selffulfilling prophecy.

Wachtbeleid verbeteren

Terug naar van den Eede. Ze geeft aan dat meer dan de helft van de stellen die in het eerste jaar niet zwanger worden, dit in het tweede jaar wel spontaan worden. Daarom dat er in Nederland een ‘wachtbeleid’ is voordat er over wordt gegaan tot verdere medische onderzoeken en ingrepen. Ze pleit ervoor dat stellen tijdens deze wachttijd beter begeleid worden om hun kansen te vergroten en zodat ze zich gesteund voelen. Want op dit vlak is nog veel winst te behalen.

Presentatie

Het Fertility Congres 2019 werd op een prettige manier gepresenteerd door dr. Jan Peter de Bruin, gynaecoloog en subspecialist voortplantingsgeneeskunde. Die als afsluiter een vragenronde deed met alle sprekers. Diverse vragen uit het publiek kwamen aan bod, die de lezingen van die dag nog iets verhelderde voor de toeschouwers.

Er valt nog veel meer te vertellen...

Hoewel dit blog langer is dan ik normaal schrijf, heb ik alle lezingen van het Fertility Congres 2019 niet geheel tot hun recht kunnen laten komen en valt er inhoudelijk nog heel veel te zeggen en aan te vullen. Een aantal onderwerpen, zoals lijfstijl verandering, de invloed van medische fabels op de mind en de holistische kijk op zwanger worden, daar zal ik in de toekomst natuurlijk nog dieper op ingaan. De bijpassende lezingen en sprekers zullen dan ook verder toegelicht worden. Voor nu een goede indruk van het congres.

Mijn dankwoord voor een waardevolle dag

Afsluitend wil ik zeggen dat het Fertility Congres 2019 een ontzettend waardevolle, informatieve en goed verzorgde dag was, waar ik ReThink hartelijk voor wil bedanken. Bij een volgende editie beveel ik het zeker aan om erbij te zijn.

Lilian Kruse van BeeMom

Dit blog is geschreven door Lilian Kruse van BeeMom, de eerste in vruchtbaarheid gespecialiseerde hypnotherapeute gecertificeerd in Hypnofertility. Ik heb een holistische kijk op vruchtbaarheid en ondersteun vrouwen met een kinderwens, tijdens natuurlijke conceptie en tijdens medische trajecten. De therapie zorgt ervoor dat vrouwen beter in hun vel zitten, een positievere mindset hebben en hun kansen op een zwangerschap kunnen verdubbelen. Lees verder op BeeMom.nl

beemom zwanger worden fertility congres 2019 rethink nutriphyt


Gratis workshop

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop Pak de controle over je vruchtbaarheid. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen