Ik mag moeder worden - Gabys ervaring met hypnofertility
Ik mag moeder worden
Gast auteur
05 november 2019 

Ik mag moeder worden

Gastblog van Gaby

Vandaag wil ik het verhaal van Gaby met jullie delen. Ze is al jaren bezig met haar kinderwens. Na een succesvolle IVF poging, had zij een zware zwangerschap. Haar zoontje leefde 6 dagen en nu staat ze met lege handen. Het moederschap komt haar niet aanwaaien, schrijft ze zelf. Maar dat lijkt me wat licht uitgedrukt.

Op instagram als wish.for.a.family en als oprichster van andersdanverwacht.nl deelt ze verhalen en achtergrond informatie, over de kinderwens die anders loopt dan verwacht.

Gaby deed met de vorige winactie mee en won een gratis sessie bij mij. Ze vond het zo'n bijzondere ervaring dat ze er gelijk een blog over schreef, om met andere wensmoeders te delen. Lees hem nu hieronder.

Ik ben nieuwsgierig

Hypnotherapie, gericht op fertiliteit oftewel Hypnofertility bij Lilian van Beemom. Ik heb er nog nooit van gehoord, en ik ga het doen.

Lilian legt uit: “Door middel van hypnotherapie, kun je onbewuste blokkades doorbreken en positieve elementen versterken die je al in je hebt. Dit kun je op allerlei onderwerpen toepassen in je leven. Ik focus met mijn cliënten op de kinderwens”. Met die uitleg stap ik op zomaar een vrijdag in de auto voor mijn eerste hypnotherapie sessie. Ik ben open en enorm nieuwsgierig. Al jaren worstel ik met mijn kinderwens. Met momenten is die wens alles overheersend. Inmiddels ben ik een bekende in het ziekenhuis en weet ik maar al te goed wat vruchtbaarheidsbehandelingen inhouden. Ik verwacht geen wonderen meer. Want ik ken de reden waarom er nog geen kindje is. En die is medisch. Wel ben ik benieuwd of mijn mindset kan veranderen, van angstig naar iets meer vertrouwen in een rijke toekomst.

Praktijk in Oostzaan

We starten de sessie met een kop thee en praten over mijn wens. Waarom lukt het maar niet, dat zwanger worden. Wat doet het met me? En is er iets wat me dwarszit? Ja, zeg ik. Ik ben bang dat ik geen moeder mag worden.

Dat is een mooie start besluiten we. We beginnen de sessie met een symbolenreis. Ik mag lekker gaan zitten, voeten op de grond en rustig in- en uitademen. Even een reset. Het wordt rustig ik de praktijk, en het wordt direct rustig in mijn hoofd.

Middenin het bos

Ik mag haar hand met mijn ogen volgen. Links rechts, links rechts. Na een poosje mag ik mijn ogen sluiten. Ze knipt met haar vingers, telt een aantal keer hardop terug en ineens sta ik middenin het bos. Het is voor mijn gevoel vroeg in de lente. Een graad of negentien, de zon schijnt door het bladerdek en maakt van die mooie strepen waarin stofdeeltjes dwarrelen. Er fluit een vogel. Ik gok op een merel, juist omdat hij zo mooi zingt. In plaats van een hele kakofonie aan vogelgeluiden en geritsel, hoor ik alleen die ene vogel. Het is rustig.

Wat is dat nou? Waar valt je oog op? Vraagt Lilian. Ik kan gewoon praten en vertel wat ik zie en hoor. Dan vraagt ze me in die zonnestralen te gaan staan. Ze telt opnieuw terug.

Een donkere doos...

Bij een vingerknip is het lentezonnetje verdwenen en sta ik middenin een donkere ruimte. Ik mag omschrijven waar ik ben. Een donkere doos zeg ik. Het is hoog boven me, maar verder is er niets. Alleen maar zwart.
Het duurt even maar dan valt mij een wit vlak op. Alsof het zonlicht door een dakraam de vloer verlicht. Ik loop er naartoe en ga middenin het vlak staan. Hier is het lichter, warmer. Ik hoor mezelf zeggen: “hier besta ik, ik word gezien.” En terwijl ik dat zeg rollen er tranen over mijn wangen.

Huilen met mijn ogen dicht

Ik weet nog dat het mij op dat moment opvalt dat je blijkbaar kunt huilen met je ogen dicht. Nooit geweten.
Ik kijk rond in deze ruimte. We praten, Lilian en ik. En dan mag ik weer terug naar het bos. Dit keer staat er op diezelfde open plek een spiegel. Ik moet mezelf goed bekijken zegt Lilian. En terwijl ik dat in gedachten doe, praat ze zachtjes tegen me.

Ik ben waardevol

Ze vertelt mij dat ik waardevol ben. Iets wat ik nooit echt van iemand heb willen aannemen. Natuurlijk zijn er mensen om mij heen die mij liefhebben en waarderen. Maar ik luister altijd maar half naar hun complimenten of liefdesuitingen. Ik denk altijd jaja zo bijzonder ben ik niet. Dit keer luister ik wel. En dat komt binnen.

Ik mag moeder worden

Na de sessie vraagt Lilian mij nogmaals naar dat gevoel waarmee ik binnenkwam. Het gevoel dat ik geen moeder mag worden. Dat iets of iemand dat verbiedt. Het is weg zeg ik. Sterker nog, ik gun mezelf een kind. En ik gun een kind mij. Want ik heb veel liefde te geven, ik heb zoveel te bieden en kan een ander meer dan genoeg leren.

Ik verbaas me over deze uitspraken. Dit heb ik werkelijk waar nog nooit gedacht. Het zegt niets over of ik ooit moeder zal worden. Het geeft geen garantie voor de toekomst en het verandert mijn medische situatie niet. Maar het heeft wel mijn mindset positiever gestemd. En daar ben ik heel blij mee.

Over Gaby en andersdanverwacht.nl

Gaby en haar man zijn al jaren bezig met hun kinderwens. Na een succesvolle IVF-behandeling werd zij zwanger. Deze zo gewenste zwangerschap verliep echter moeizaam. Hun zoon werd te vroeg en met complicaties geboren en heeft helaas maar zes dagen geleefd. Nu wil zij het nog eens proberen en maakt zij zich op voor de terugplaatsing van een embryo, het broertje of zusje van haar zoon.

Het moederschap komt dus niet zomaar aanwaaien, daar is Gaby nu wel achter. Om al die vrouwen bij te staan die moeite hebben met zwanger worden, risicozwangerschappen meemaken of te maken krijgen met verlies, heeft zij een online magazine opgezet: andersdanverwacht.nl.

Hier vind je betrouwbare informatie van artsen, verpleegkundigen, verloskundigen, hulpverleners en ervaringsdeskundigen over zwanger worden, risicozwangerschappen, baby’s die net wat meer zorg nodig hebben, psyche en verlies.

Gratis workshop

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop Pak de controle over je vruchtbaarheid. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden

Over de schrijver
Gast auteur
Reactie plaatsen