negatieve gedachten rondom kinderwens
Negatieve gedachten rondom je kinderwens en vruchtbaarheid
29 augustus 2022 

Negatieve gedachten rondom je kinderwens en vruchtbaarheid

Het duivelte op je schouder


“Ik verdien het ook niet om zwanger te worden”

ging er laatst door mijn hoofd. Alsof ik een reden had gevonden waarom de mislukte IVF en jaren van secundaire kinderwens ok waren. Het is dat negatieve stemmetje in je hoofd. De schaduwkant van je mind.


 

Ik heb ook negatieve gedachten

En nee, je hoeft je nu niet zorgen om mij te maken. Het gaat hartstikke goed met mij. Ik ben in overgave en vrede met mijn situatie en ik sta nog steeds open voor een zwangerschap. Het zou mij zelfs intens gelukkig maken. Maar ik ben ook maar een mens. Ik heb ook wel eens negatieve gedachten. En wellicht denk jij ook wel eens zoiets na een negatieve test of menstruatie.

 

Het is menselijk

Het is heel menselijk dat we dit soort gedachten hebben. Ik schiet dan ook niet meer in paniek als ik een gedachte als deze merk. Vroeger wel. Ik wilde die nare gedachten het liefst zo snel mogelijk wegstoppen, niet voelen, bang dat het een begin was van een donkere periode. Ik was namelijk nogal bekend met depressies.

 

Je bent niet je gedachten

Maar inmiddels ben ik heel zacht naar mijn eigen gedachten. Ze mogen er zijn. Bovendien ‘ben’ ik niet mijn gedachten. Ik ben de observator van mijn gedachten. Ik heb toevallig door mijn specifieke neurale paden en verleden meer negatieve gedachten, dat betekend niet dat ik dan mijzelf ter aarde moet storten en denken, nu ben ik verloren, ik ben depressief. Zo’n gedachte kan opkomen als jeuk onder je voet. Zonder aanleiding en totaal nutteloos.

 

Mentale jeuk onder je voet

Terug naar de gedachte: “Ik verdien het ook niet om zwanger te worden” Het kan ‘mentale jeuk onder je voet zijn’ of het is een verzachtende gedachten zoeken om de pijn te verminderen. Dit laatste doen we onbewust wel vaker. Als er een pijnlijke situatie is, een reden verzinnen waarom dit beter is dan dat waar we zo op hoopten. In de hoop dat het de pijn minder erg maakt.

 

Is dit een helpende gedachte?

Maar is dit helpend? Dat is een milion-dollar-question. Echt waar. Het helpt mij al jaren bij negatieve gedachten. Ik vraag mezelf simpelweg; is dit een helpende gedachte? Nee? Laat hem dan los. Maar ook die redenering zoeken waarom de negatieve uitkomst ok is. Is dat helpend? Nee, want ik ben mijn zelfbeeld aan het afbreken met die gedachte. En weet je? De tegenslag plus een laag zelfbeeld is zwaarder dan tegenslag wanneer je sterk in je schoenen staat en zelfs van jezelf houdt.

 

Verklaring zoeken voor een tegenslag

Toch zie ik het vaak gebeuren dat vrouwen het goed praten dat het niet lukt om zwanger te worden. “Ja, misschien was mijn wens toch niet zo sterk” hoor ik wel eens. Iets wat ik mezelf ook heb wijs gemaakt. Want als het dan niet lukt, wil je het liefst dat het je eigen beslissing was dat het niet lukte. Je wilt controle hebben.

 

Controle glipt uit je handen

Maar bij vruchtbaarheid lijkt het, hoe harder je het vast probeert te grijpen, hoe meer het uit je handen lijkt te glippen. Hoe harder je je best doet, hoe harder de tegenslag.

Heb jij ook dat gevoel?


Gratis Masterclass

Dan heb ik iets heel cools voor je! Binnenkort geef ik mijn gratis masterclass waarin ik je leer hoe je wél de controle pakt, hoe je je vruchtbaarheid verbetert en ook nog meer rust en positieve gedachten in je hoofd krijgt.

Claim hier je plekje

 

 

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen