Ovulatie berekenen om zwanger te worden
Ovulatie berekenen en ovulatietesten
03 februari 2021 

Ovulatie berekenen en ovulatietesten

Ovulatie berekenen en ovulatietesten

Vraag jij je ook af wanneer je ovulatie oftewel eisprong is? Hoe kun je die ovulatie berekenen en wanneer je de hoogste kans hebt om zwanger te worden? Ik neem verschillende berekeningen en tips met je door.


Wat is ovulatiedag?

De ovulatiedag is de dag in de cyclus van de vrouw waarop een rijpe eicel los komt van de eierstok. Het follikelblaasje wat er omheen zit springt en het vocht neemt de eicel mee door de eicelleider naar de baarmoeder. Dit wordt gezien als de vruchtbaarste dag van de cyclus.


Podcast aflevering #007 Ovulatie berekenen en ovulatietesten

Luister ook de podcast! zie hierboven de speler, naar aflevering #007 van de Zwanger worden podcast - Ovulatie berekenen en ovulatietesten.


De gemidddelde dag van ovulatie

In sommige biologieboeken vindt je wellicht dat een cyclus 28 dagen is met op dag 14 een ovulatie oftewel eisprong. Dat kan kloppen maar in de realiteit is dat bij iedereenverschillend. De ene heeft een langer of korte cyclus. En sommige vrouwen hebben een korte of juist lange foliculaire fase.

Fases van de cyclus

Je cyclus gaat door verschillende fases waarin verschillende hormonen dominant zijn. De eerste dag van je cyclus is de eerste dag dat je helder rood bloed verliefst en ongesteld wordt.

Fase 1: Menstruatie

Fase 2: Foliculaire fase. De eicel rijpt en de follikel groeit. Er rijpt meestal één eicel in één van de eierstokken, links of rechts.

Fase 3: De eicel komt los (eisprong of ovulatie) Tijdens de eisprong of ovulatie komt de rijpe eicel los van de eierstok en is de kans op zwangerschap het grootst

Fase 4: Het baarmoederslijmvlies wordt dikker. Het maakt een nestje voor de eventuele embryo als je zwanger bent.


Zo kun jij je ovulatie berekenen (ook bij onregelmatige cyclus)

Dit kan heel eenvoudig door je cyclus bij te houden (misschien doe je dit al). Je telt hoeveel dagen van het eerste bloedverlies tot aan het volgende eerste bloedverlies van de volgende menstruatie. Houd dit meerdere maanden bij

Vervolgens schrijf je op hoeveel dagen je kortste en langste cyclus is. Misschien is het bij jou elke cyclus hetzelfde, misschien scheelt het een aantal dagen. 

Je doet het kortste aantal dagen - 17 en de langste - 10. Dan weet je tussen welke dagen je ovulatie is. Dit zijn je meest vruchbare dagen

Voorbeeld berekening ovulatie

Ik heb zelf een cyclus van 24-27 dagen.

Mijn kortste cyclus is dus 24 dagen, daar haal ik 17 van af, dat is 7.

Mijn langste cyclus is 27, daar haal ik 10 van af, dat is 17.

Dus tussen dag 7 en dag 17 heb ik mijn ovulatie. Je begint met tellen vanaf de eerste menstratiedag dat je helder bloed verliest.

Het is geen exacte dag, maar het is wel de optie die de minste stress geeft.


Ovulatie berekenen via cyclus app

Op dit moment zijn er heel veel soorten apps waarin je jouw cyclus kunt bijhouden. Hierdoor is het makkelijker berekenen en vaak voorspelt de app al wanneer je vruchtbaarste periode is. Maar let op! Deze apps doen ook aankondigingen of voorspellingen wanneer je volgende menstruatie komt en dat is niet handig. Je stuurt dan namelijk de boodschap naar je onderbewuste dat je dan ongesteld moet worden en wanneer je juist zwanger wilt worden is dat niet handig. Gebruik je hem toch? Zet dan vanaf elke menstruatie de zwangerschapmodus aan.

Je kunt je ovulatie aan je temperatuur merken

Een andere oude truc is om je temperatuur elke ochtend, voor je uit bed stapt nauwkeurig te meten. Rond je eisprong gaat je temperatuur een paar tiende graden omhoog. Zelf ben ik geen fan van deze methode. Het vereist nogal wat discipline, je bent er ontzettend vaak mee bezig en niet bij iedereen gaat die temperatuurcurve volgens het boekje. Het kan voor een hoop stress zorgen.

Temperaturen om ovulatie te berekenen

Ovulatietesten

Veel wensmoeders houden zich bezig met ovulatietesten, ovulatie berekenen en ovulatie indicaties. In de ochtend en vaak ook in de avond, plassen ze over een ovulatietest, ze houden hun temperatuur bij, checken hun afscheiding en kijken dagelijks in een cyclus appje. En bij een positieve uitslag MOET er natuurlijk gen**** worden. Weer of geen weer. Zin of ruzie, dan moet je.

Ovulatie testen

Al heel lang zwanger proberen te worden...

Aangezien het al zo lang duurt om zwanger te worden en je stiekem jezelf ook een beetje de schuld geeft, geven ovulatietesten het gevoel dat je meer inzicht en controle kan krijgen. Ikzelf ben ook graag in control en ben ook positief over veel hulpmiddelen. Dus deze voel je misschien niet aankomen: stop met ovulatietesten!!

Paar keer testen begrijpelijk

Dat je een paar maanden probeert je ovulatie te ontdekken met ovulatietesten, temperaturen, berekenen en appjes snap ik helemaal. Maar als het na 3 maanden niets heeft geholpen laat het dan alsjeblieft los, want ik zie de volgende 3 vervelende gevolgen bij ovulatie fixatie:

1 - Vrouwen vertrouwen op een test en luisteren niet meer naar hun lichaam.

Ze vertrouwen niet meer op het moment dat hun lichaam zelf het meeste zin heeft in gemeenschap. De natuur zorgt niet voor niets dat je er het ene moment meer zin in hebt dan het andere. In je vruchtbare moment krijg je van nature meer zin. Bovendien is in verbinding staan met je lichaam zo belangrijk.

2 - Vrouwen gaan aan hun lichaam twijfelen

Door de onduidelijke testuitslagen kun je gaan twijfelen aan je lichaam. Er is meestal een vaag streepje. Betekend dit dan wel of niet een eisprong? Heb ik überhaupt wel een eisprong? En als je het donkere streepje niet echt hebt gehad, denk je, werkt mijn lichaam wel goed? Is er iets mis met mij? Je mind gaat heel snel in de negatieve spiraal en stress door deze testen. En laat dat nu juist niet goed zijn voor je kinderwens.

3 – Je stresst of je het wel op het juiste moment hebt gedaan.

Want heb je wel binnen 24 uur na de donkerste streep het gedaan? Na je eisprong heeft het eitje 3 uur om bevrucht te worden. Een klein moment wat je niet wil missen. Beter is het om de 3 dagen voorafgaand aan de eisprong 2 keer seks te hebben met 2 dagen ertussen. Maarja achteraf zie je meestal pas wanneer dat was, als je het al kon zien aan de testen. Resultaat, stress en twijfel in de wachtweken. Herkenbaar?

Gepieker en gestress over ovulatie

Ok, zoals je kunt lezen en dat zal je zelf ook hebben ervaren, schiet je hoofd alle kanten op door die testen en dat geplan. Ik zie dat keer op keer in mijn praktijk. Ik merkte het zelfs bij mijzelf, toen ik ovulatietesten ging testen, terwijl ik hier al op bedacht was. Ik had geen duidelijke uitslag en ging dus helemaal aan mijzelf en mijn lichaam twijfelen. Had ik geen goede eisprong? Had ik vaker moeten testen? Deed ik iets verkeerd. En dat gedoe met die dipsticks in een bekertje pies i.p.v. van midstream testen.

ovulatie berekenen en ovulatietesten

Teveel ovulatietesten kopen

Oh en ik kan nog even doorgaan over de mindf*ck van die ovulatietesten bestellen. Dan kom je op de sensitest webshop, heel fijn en betaalbaar en diverse merken te koop. Maar dan moet je een aantal aangeven. Bestel je er 5/10/20/100/1000? OMG wat geef je voor boodschap mee aan je onbewuste als je voor meer dan 1 cyclus koopt, laat staan 1000! Ja serieus, het was een optie... Als je meer dan 1 cyclus koopt, ga je er eigenlijk al van uit dat het deze cyclus niet gelukt is.

Samengevat, waarom stoppen met ovulatietesten of berekenen

Ok, nu ben ik lang genoeg doorgegaan over de negatieve gevolgen van ovulatietesten. Kort samengevat, ik snap dat als het lang duurt, je (max 3 maanden) ovulatietesten probeert. Maar lstop als je merkt dat het je stress geeft en in een negatieve spiraal brengt.

Wat dan wel?

Ik heb heel veel tips voor je, maar ik beperk mij nu even tot één praktische tip. Want anders ga je weer stressen, perfectionist die je bent, en dat heeft geen zin. Beter nu één tip goed uitvoeren, dan 10 goede tips in je achterhoofd hebben.

Body mind connectie

Oftewel naar je lichaam luisteren. Want als je teveel focust op testen, vergeet je soms dat je lichaam zelf de signalen geeft. Ga eens dagelijks een bodyscan meditatie doen. Ik doe elke ochtend een meditatie, vaak de bodyscan. Dan voel ik even in gedachten mijn hele lichaam af, hoe voelt die, waar heb ik last van, waar voelt het goed. Voel ik mij energiek, heb ik zin etc. Dagelijks 8-15 minuten is genoeg. Daardoor leer je beter luisteren naar je lijf en versterkt de body-mind connectie. En als je daar op afstemt, zal je merken dat je op bepaalde dagen meer zin hebt. En omdat je dat in de ochtend al merkt, kan je die hele dag verder bouwen aan die zin, zodat je partner daar ook zin in krijgt. En verder start het je dag al heel ontspannen en fijn met een mediatie. Probeer het eens een week.

Wat merk je aan je lichaam rondom de eisprong?

Sommige vrouwen voelen letterlijk de eisprong, maar velen ook niet. Dat is helemaal ok. Andere signalen zijn duidelijker. Je hebt bijvoorbeeld meer zin in seks. Dat heeft de natuur heel slim bedacht. Bovendien is je baarmoederslijm oftewel je afscheiding anders op je vruchtbare momenten. Het is transparant, vloeibaar en als je het tussen je vingers doet kun je er draden van trekken. Die draden helpen de zaadcellen in je baarmoeder te komen.


Maak contact met je lichaam 

Ik ga dat zelf niet elke dag checken bij mijn afscheiding ofzo. Ik mediteer elke ochtend 10 minuten om mijn lichaam aan te voelen en voor de rest vertrouw ik op de natuur. Die heeft het heel goed geregeld namelijk. En dat vertrouwen doet meer voor je dan stress. Daar vertel ik meer over in het blog en de podcast over de wachtweken, klik hier


Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen