Secundaire subfertiliteit, tweede kind laat op zich wachten
Secundaire subfertiliteit - als het tweede kind op zich laat wachten
05 juli 2021 

Secundaire subfertiliteit - als het tweede kind op zich laat wachten

Je wilt een 2e (3e of 4e) kind maar het lukt niet; secundaire subfertiliteit

 Ik ben nogmaals in gesprek gegaan met fertiliteitsarts Kimiko Kleiman-Broeze. Dit keer niet alleen informatief maar ook als ervaringsdeskundige. We gaan het hebben over secundaire subfertiliteit. Daar heeft Kimiko niet alleen mee te maken in haar kliniek en ik in mijn praktijk maar we hebben het zelf ook meegemaakt of zijn er nog mee bezig. Zoals jullie weten probeer ik mijn tweede kindje te krijgen en Kimiko heeft veel moeite gehad met het krijgen van haar tweede kindje. Ze spreekt dus niet alleen als deskundige maar ook uit ervaring. Want wat als je zelf vrouwen helpt om een (tweede, derde..) kindje te krijgen maar het zelf niet lukt?

Makkelijk zwanger worden

We zijn allebei vrij makkelijk zwanger geworden van ons eerste kind. Kimiko heeft daarvoor wel een aantal miskramen gehad, maar zwanger worden ging altijd gemakkelijk. Ik was er zelf nog helemaal niet echt mee bezig toen het al raak was. Met die instelling heb ik dan ook lang gedacht ik geen problemen had met zwanger worden. Ook Kimiko heeft altijd gedacht dat het geen moeite zou kosten om een tweede kindje te kunnen krijgen omdat het bij de eerste zo makkelijk ging. Naast dat een traumatische zwangerschap en een postnatale depressie meespeelde heb ik dus eigenlijk te laat aan de bel getrokken bij de tweede. Daar kwam secundaire subfertiliteit om de hoek kijken. Want de gevolgen van een eerste zwangerschap kunnen meespelen bij de problemen van een tweede zwangerschap.

Hoe vaak komt secundaire subfertiliteit voor?

Kimiko ziet in haar kliniek Sakura veel vrouwen met een kinderwens. Ze denkt dat ongeveer 60% van de vrouwen komt voor haar eerste kindje en de rest voor een tweede of derde of meer. De oorzaken waarom het niet lukt zijn uiteenlopend en voor een groot deel is dat hetzelfde als bij het eerste kind; unexplained. Ze weten dan niet waar het aan kan liggen. Dan heb je nog de veelvoorkomende problemen als pcos, eileider afwijkingen, te weinig ovariële reserve of dat het probleem bij de man ligt. Dan komen de oorzaken die te wijden zijn aan een voorgaande zwangerschap. Kimiko heeft zelf bijvoorbeeld bij de eerste een keizersnede gehad. Als dan de wond aan de binnenkant niet goed heelt ontstaat littekenweefsel in de vorm van een holte(niche). Daar blijft vocht inzitten wat in het midden van je cyclus kan gaan lekken in je baarmoeder waardoor dat dus een innesteling tegen kan houden.

Operatief verwijderen van een niche na een keizersnede

Het is mogelijk om de niche die is ontstaan na de eerste keizersnede operatief te laten verwijderen. Maar dat kan of hoeft niet bij iedereen. Bij mij was dat niet nodig, ik heb nog genoeg ruimte in mijn baarmoeder over voor een zwangerschap. Bij Kimiko was dat niet het geval. Er was weinig weefsel over en als de arts in het VU Amsterdam dat zou gaan afvlakken dan zou er niets overblijven van de baarmoeder. Ze hebben dan de niche weggehaald zodat het vervolgens opnieuw en beter kon helen waardoor er dus geen holte meer zou zijn. Daarna mocht ze zes maanden niet zwanger worden. Nou komt dit eigenlijk alleen voor bij vrouwen die een keizersnede hebben gehad, maar het kan ook bij vrouwen die nog geen kindje hebben gehad maar bijvoorbeeld een vleesboom die operatief is verwijderd.

Mannelijke factor

Het niet zwanger worden kan natuurlijk ook aan de man liggen. Als het bij de tweede niet lukt kan het zo zijn dat de man na de eerste een zaadprobleem heeft ontwikkeld. Dat kan allerlei oorzaken hebben en dan spreken we ook van secundaire subfertiliteit. Een spatader kan bijvoorbeeld invloed hebben op de zaadkwaliteit. De leeftijd van de man dat invloed heeft op de kwaliteit van het zaad ligt hoger dan bij vrouwen. Meestal gaat rond de leeftijd van 60 jaar het zaad achteruit. Er kan dus van alles tussen de eerste zwangerschap en de tweede gebeurd zijn waardoor het niet meer lukt.

Ervaringsdeskundige

We zitten allebei in het vak en helpen vrouwen met zwanger worden. We kennen de probleemverhalen en allerlei mogelijke oorzaken. Dan toch blijf je onbewust denken dat het een ver-van-bed show is. Het was geen verwachting dat ik moeilijk zwanger ging worden na mijn eerste kind. Ik was er ook niet meteen mee bezig. Ik had een postnatale depressie van een traumatische zwangerschap en ik dacht als ik het wil, dan komt het er wel. Eigenlijk een beetje een naïeve gedachte, maar onbewust lieg je jezelf een beetje voor omdat je niet wilt dat het zo is. Je denkt dat het patroon dat je hebt meegemaakt zich doorzet. Je verwacht niet dat het verandert. Ook de omgeving had niet het idee dat we nog een sterke kinderwens voor een tweede hadden. Als die lang op zich laat wachten heb ik gemerkt dat veel vrienden denken dat we gewoon tevreden zijn met eentje. Voor hen verandert het patroon dan ook niet.

Mogen we wensen voor een tweede, derde, vierde of zelfs een vijfde kindje?

Kimiko ziet natuurlijk veel stellen met een kinderwens. Vaak gaat het dan om de eerste of een tweede kindje. Een eyeopener voor haar was een stel dat kwam voor een vijfde kindje. Ze hadden dus al vier kinderen en wilde er heel graag nog eentje. Haar vraag was aanvankelijk aan het stel of ze wel aan een zwaar fertiliteitstraject wilde beginnen, met een gezin met al vier kinderen. Hun kinderwens was zo sterk dat ze er echt voor wilden gaan. Dat deed Kimiko beseffen dat het niet uitmaakt hoeveelste kind het is, als de kinderwens zo sterk is. Ik heb zelf ook dat ik soms denk dat ik niet mag klagen want ik heb al een kind maar soms kan de wens voor een tweede of meer nog groter zijn dan bij de eerste. Kimiko haar wens voor een tweede kind was ook veel groter dan bij de eerste. We zouden eigenlijk alle vooroordelen overboord moeten gooien, want je kan niet voor een ander bepalen hoe groot of hoe sterk de wens voor een kind is. Ieders wens mag er zijn en je hoeft jezelf niet schuldig te voelen of weg te cijferen.

(Te?) Lang gewacht

De gedachte van makkelijk zwanger worden bij de eerste zorgt ervoor dat ik langer heb gewacht met naar de arts gaan toen de tweede op zich liet wachten. Als het na een jaar al niet lukte bij de eerste keer dan had ik zeker al aan de bel getrokken. Maar nu was ik helemaal niet bezig met het idee dat er was mis zou zijn. Hetzelfde geldt voor Kimiko. Ook zij heeft langer gewacht dan eigenlijk goed was. Ze ziet dit ook veel terug in haar kliniek. Het speelt wel mee dat de meeste vrouwen bij de tweede natuurlijk wat ouder zijn en dan gaat ook het klokje tikken. Haar tip is dat als je het gevoel hebt dat er niets mis is dat je dan ook niet per se na een jaar meteen naar een vruchtbaarheidsarts hoeft. Maar het kan geen kwaad om de boel allemaal even te laten checken, ook bij de man. Het hoeft niet meteen te betekenen dat je een behandeling hoeft te starten. Maar hoe langer je wacht hoe kleiner de kansen worden. Ik denk zelf dat ik veel te lang heb gewacht. Als ik vijf jaar eerder bij Kimiko was gekomen, waren de kansen misschien toch groter geweest. Ook als je al een kind gemakkelijk hebt gekregen kan die secundaire subfertiliteit toch roet in het eten gooien bij een volgende.

Ontspannen Zwanger worden traject

Los van de medische en leeftijdsoorzaken zie ik in mijn praktijk veel vrouwen met meer achterliggende problemen. Waar een arts niet verder kan helpen kan ik dat wel. We zijn vaak als vrouw heel hard voor onszelf. Zoals Kimiko en ik al een kind hebben, voelen we ons schuldig tegenover vrouwen die nog helemaal geen kind hebben. We maken onszelf kleiner door te denken dat we al blij moeten zijn met wat we hebben. Maar dat is niet nodig, ook jij mag die grote kinderwens uitspreken of het nou de tweede of vijfde is. Zit je hier nou heel erg mee wees dan niet bang om mij eens een berichtje te sturen. Het moederschap kan zwaarder vallen en daar hoef je je helemaal niet overheen te zetten. Dan kan het in je onderbewuste ophopen en blokkades veroorzaken. Ik ben zelf heel erg bang geweest voor weer negen maanden lang me beroerd voelen, bang voor de bevalling en bang om me depressief te voelen. Dit zijn angsten die bij mij in mijn onderbewuste zitten en dat onderbewuste beschermt ons dan tegen deze pijnen. Dus op die manier wordt een zwangerschap bij mij eigenlijk geblokkeerd. De oplossing is snel en eenvoudig via Hypnofertility. Het volledig opruimen van blokkades en het minimaal verdubbelen van de vruchtbaarheid kun je met het 'Ontspannen zwanger worden traject'


Zwanger worden podcast

Ben je al bekend met de Zwanger Worden podcast? Een podcast met heel veel informatie, ervaringsverhalen, inzichten en tips rondom vruchtbaarheid en zwanger worden. Gemaakt voor en door wensmoeders.


GRATIS Ontspannen Zwanger worden mp3

Gratis Ontspannen Zwanger Worden mp3

Lig je er 's nachts wakker van dat het nog niet is gelukt om zwanger te worden? Kun je aan niets anders meer denken en wil je wel wat rust in je hoofd? Dan heb ik iets cools voor je. De GRATIS Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom. Die helpt je ontspannen, beter slapen en je vruchtbaarheid te verbeteren. Ontvang hem gratis en luister hem lekker overdag of tijdens het slapen gaan. Klik hier

Gratis workshop 

Wil je meer tips om je vruchtbaarheid te verbeteren, weer rust te krijgen in je hoofd en vertrouwen in je lichaam? Kom dan naar de gratis workshop. Online en privé te volgens in de vorm van een webinar. Kijk hier voor de volgende datum en om je aan te melden.

Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen