Liefdevol een miskraam verwerken en loslaten
Liefdevol een miskraam verwerken
13 november 2020 

Liefdevol een miskraam verwerken

Miskraam verwerken, hoe doe je dat?

Het is iets wat helaas heel veel van de wensmoeders in mijn praktijk hebben meegemaakt, een miskraam. Een miskraam verwerken is emotioneel en zwaar, zowel voor de man als voor de vrouw. En die miskraam verwerken we allemaal anders. Toch zijn er wel wat oefeningen die jou kunnen helpen.

Huilen lucht niet op

Ik hoor vaak dat mensen het advies krijgen om het goed los te laten, door even hard te huilen. Maar vaak lucht dit niet op, of niet genoeg. Ook als we het weken doen of maanden. De tranen lijken soms oneindig. Niet alleen verdriet, maar ook teleurstelling, onzekerheid en soms boosheid komen naar boven en die laten zich niet wegjagen door een paar tranen.

Gevoel wegstoppen

Ik zie ook veel mensen die het weg proberen te stoppen. Die bal van emoties onder water te duwen. We willen "door" en onszelf groothouden of weer oppakken. Door naar de volgende kans of zwangerschap. Want we voelen ook haast en ongeduld als het gaat om onze kinderwens.

Praten? en met wie?

Er over praten met je partner, een vriend of familie, lijkt rationeel een goede verwerking. Het is soms even pittig, maar we durven tegen de mensen dicht bij ons wel wat te zeggen. We denken ook dat het een belangrijke stap is, want dat hoor je altijd. Maar als je erover vertelt, vertel je dan wat er feitelijk gebeurd is? Of vertel je ook wat dat voor gevoel bij je los maakte? Dat is een verschil wat ik echt heb moeten leren. Ik dacht dat ik mijn gevoelens niet opkropte omdat ik vertelde wat er gebeurde in mijn leven. Maar ik vertelde nooit echt hoe het me raakte, dat het me bang maakte dat ik intens verdrietig was. Ik kreeg dan ook vaak te horen dat ik zo sterk was... Maarja van binnen was er zoveel pijn...

Echt praten over je miskraam

Wanneer je jouw miskraam wil verwerken, kan praten helpen. Als je met iemand er over praat zijn er twee dingen belangrijk, wat jij zegt en wat de ander zegt. Dus niet alleen dat jij je gevoel echt kan uiten, maar ook hoe de ander daar op reageert. We kiezen soms de verkeerde personen of geven niet aan wat we nodig hebben. Geef het vooraf aan als je alleen een luisterend oor wilt en geen ongevraagd advies. Of je hebt mensen die juist na je verhaal meer getroost moeten worden dan jij... Kies wijs en wellicht is het daarom fijn om dit met een iemand van buitenaf te praten zoals ik, of je acupuncturist of de praktijkondersteuner etc.

Wat kun je zelf doen?

Een techniek die ik zelf gebruik voor het verwerken van verdriet en het afscheid nemen van mensen en dingen is een visualisatie geïnspireerd op het Ho'oponopono ritueel. Het is een ritueel wat je in je eentje kunt doen, het hoeft niet lang te duren 10-30 minuten en het lucht enorm op. Het heeft mij en mijn klanten enorm geholpen.

Liefdevol afscheid nemen, de techniek

  • Voorbereiding; Ik doe het graag zittend op mijn meditatiekussen maar je kunt ook op een stoel zitten. Daarna steek je als je dat fijn vindt een kaarsje aan en je kunt eventueel een foto of item die jou eraan herinnert erbij zetten.
  • Dan haal je drie keer diep adem, diep in door je neus, uit door je mond. Leg je handen op je buik en keer je aandacht naar binnen, naar je gevoel. (ik zorg ook dat niemand mij stoort op dat moment)
  • Stel jezelf voor, visualiseer dat je in een theater zit. Op zo'n rood fluwelen stoel, kijkend naar het podium. Neem daar rustig even de tijd voor.
  • Op het podium verschijnt hetgeen of de persoon waarvan je liefdevol afscheid wilt nemen. Visualiseer het zoals jij het prettig vind. Misschien heb je er een beeld bij zoals op de laatste goede echo, of zie je een kindje voor je waar je van droomde, of heeft jouw spirit baby een andere gedaante, een engeltje of Tinkelbel, of een symbool als een ster of regenboog. Alles is ok, als het voor jou duidelijk is.
  • Zie de verbinding tussen jou en degene of het symbool op het podium. Een lijn van licht wat jullie verbindt. Voel de verbinding.
  • Benoem 3 mooie herinneringen en/of dromen, die je voor deze zwangerschap/dit kindje had.
  • Laat los. Zie hoe de straal van verbinding los komt van jou, hoe je het lijntje terug geeft aan degene of het symbool op het podium
  • Herhaal de volgende tekst minimaal 3 keer: "Het spijt me, vergeef me, ik houd van je, dankjewel" (omdat we onbewust ons nog wel eens schuldig voelen) maar vooral omdat we onze liefde mogen uiten en dankbaar mogen zijn voor onze droom, onze verloren zwangerschap
  • Zie de gordijnen dicht gaan, de lichten uit en zie de de persoon/symbool van het podium gaan. Blaas het kaarsje uit.
  • Merk dat het verdriet 1 a 2 dagen echt even sterk aanwezig is, maar dat het daarna ook rustiger wordt dan daarvoor. Dat je het echt los laat en jezelf toestemming kan geven om verder te gaan.

Zwanger worden na een miskraam

Soms lijkt het na een miskraam eeuwig te duren voor je weer zwanger wordt. Zelfs als je de miskraam hebt verwerkt kan er onbewust een blokkade zijn ontstaan op het zwanger worden. Dit zie ik keer op keer in mijn praktijk. Je lichaam kan het, er is geen medisch verklaarbare reden waarom het niet zou lukken en toch laat het regenboogkindje op zich wachten. Het is niet leuk, maar wel heel logisch. Je onbewuste wil jou namelijk beschermen. Die miskraam of miskramen waren zo pijnlijk, dat je onbewuste jou dat nooit meer wil laten ervaren. En de snelste weg naar geen miskraam is nooit meer zwanger worden. Dat is natuurlijk niet wat jij wil, maar je onbewuste/je reptielen brein, die denkt niet logisch maar instinctief. Overleven.

Onbewuste blokkades opsporen en opruimen

Het is mijn specialisme om onbewuste blokkades op zwanger worden op te sporen en op te ruimen. Want zwanger worden is meer dan alleen het zaadcelletje bij het eicelletje brengen, anders was het slagingspercentage van IVF wel veel hoger. Er speelt meer. Wil je ook weten of jij een onbewuste blokkade hebt op zwanger worden? Dat kan via de cursus Volgende stap naar zwangerschap. Op een heel toegankelijke en nuchtere manier kijken we naar alle invloeden op je kinderwens, van de medische malle molen, tot leefstijl en onbewuste blokkades en mindset. Zelfstandig en online kun je op eigen tempo alle 5 stappen doorlopen

Meer hulp bij miskraam verwerken?

Zou je graag persoonlijk begeleid worden bij het verwerken van je miskraam en je daarna willen voorbereiden en open stellen voor een volgende zwangerschap? Dan ben je bij BeeMom aan het juiste adres. Kijk voor meer info voor een compleet traject hier

Wil je ontdekken of je een onbewuste blokkade hebt?

In mijn praktijk help ik wensmoeders die al heel lang zwanger willen worden, weer vertrouwen te krijgen in lichaam, rust in hun hoofd en de kans op een succesvolle doorgaande zwangerschap minimaal verdubbelen. Naast een positieve mindset in de breedste zin van het woord, gaan we op zoek naar onbewuste blokkades. Want zwanger worden is meer dan alleen een zaadcel bij een eicel brengen. Meestal speelt er onbewust ook iets mee. Ik zie regelmatig dat het zwanger worden na een miskraam niet lukt, of dat er een trauma is of blokkerende overtuiging dat het nooit zal lukken. Of jij een onbewuste blokkade hebt, kun je heel eenvoudig ontdekken vide de Ontdek je onbewuste blokkade sessie


miskraam verwerken



Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen