Vertellen over je kinderwens
Wie vertel ik over mijn vruchtbaarheidsproblemen?
12 december 2022 

Wie vertel ik over mijn vruchtbaarheidsproblemen?

We praten er maar weinig over

Wanneer je vruchtbaarheidsproblemen hebt, kies je waarschijnlijk heel zorgvuldig uit wie je er wel en niet over vertelt. In Nederland is het (helaas) een onderwerp waar weinig over gesproken wordt, terwijl 1 op de 6 stellen die een kinderwens te maken hebben met verminderde vruchtbaarheid.


 

Een levensbepalende wens

Het is zo ontzettend belangrijk, je kinderwens is iets wat diep geworteld zit, een oerkracht. Niet te vergelijken met welke wens dan ook in je leven. Het is ook heel bepalend voor je leven, of je wel of geen kind(eren) krijgt.

 

Taboe cultuur?

Veel vrouwen houden het lang geheim dat ze bezig zijn om zwanger te worden, zelfs voor hun intieme vrienden en familie. Vaak hoor je van mensen pas na afloop hoe moeilijk het was of dat ze het lang wilden maar dat het niet is gelukt. Ik vraag me wel eens af waarom, is het onze cultuur? Of is het schaamte of de angst dat een ander vervelende opmerkingen maakt?

 

Ik was vanaf het begin een open boek

Zelf sprak ik heel open over mijn kinderwens. Vanaf het moment dat ik er over nadacht. Ik heb altijd aangegeven dat ik graag kinderen wilde, het liefst 5. In een eerdere lange relatie werd dat de reden om uit elkaar te gaan, want hij had die wens niet echt. In mijn volgende relatie (met mijn huidige man) besprak ik het gelijk al de 2e of 3e date. Het was immers voor mij een breekpunt.

 

Tijdens mijn 2e kinderwens vertelde ik het iedereen

Ook in de periode dat wij actief bezig waren met onze kinderwens besprak ik het met veel mensen. Toen het bij de 2e lang niet lukt was ik inderdaad wel bang voor de reactie van mensen, het was immers mijn specialisme. Maar ik voelde ook een rol voor mij om het voorbeeld te geven. Daarom startte ik de podcast en ging actief op onderzoek en deelde mijn eigen reis tot in de intieme details.

 

Veel goedbedoelde en lieve reacties

Ik kreeg eigenlijk alleen maar goed bedoelde en lieve reacties, al waren die reacties niet altijd handig en soms zelfs ronduit bot vanuit mijn perspectief. Maar ik kon het van mij af laten glijden omdat ik wist dat degene die het zei, het goed bedoelde en gewoon niet wist hoe dat nou voelde voor mij.

 


Gelukkig heb je er al één


Dat is wel de meest gehoorde, goedbedoelde en toch frustrerende opmerking die ik kreeg tijdens mijn IVF traject. Dat ik al een zoon had, daar was ik mij echt wel bewust van, ik ben er ook enorm dankbaar voor dat ik dat wonder heb gekregen. Maar het deed niks af aan de slopende medische procedures en de pijn van het niet in vervulling brengen van mijn 2e kinderwens.

 

Laat het gewoon los

Ik hoor ook veel klanten die opmerkingen krijgen als ze vertellen dat het zwanger worden op zich laat wachten. Het zijn bijna altijd goed bedoelde opmerkingen, die rot uit de hoek komen. Ze willen helpen en een oplossing aandragen. Maar we zitten vaak niet te wachten op de “Laat het gewoon los”, “Ga lekker op vakantie” of de “Dan neem je toch een hond”.

 

Goedbedoelde adviezen

Vaak gaan mensen ook ongevraagd advies geven: “Heb je al je benen omhoog gedaan?” of “Mijn buurvrouw rende 3 keer om het kippenhok en toen lukte het” bij wijze van… Tja, maar jij kent inmiddels al die huis tuin en keuken trucjes al. Als ze hadden geholpen, dan was je al zwanger toch?

 

Vertel toch open over je wens

Ik raad je aan om vooral open te zijn. Liegen dat je geen kinderwens hebt, om er niet over te hoeven praten, stuurt het verkeerde doel naar je onderbewuste. Weet je, het lucht ook vaak op om het er gewoon over te hebben. Bovendien zal het je verbazen hoe steunend iedereen wil zijn en hoeveel mensen in je omgeving er toch ervaring mee hebben, die het niet hebben uitgesproken.

 

Als het je raakt, dan is er voor jou werk aan de winkel

Het kan zijn dat mensen bot of onhandig reageren, dat dat je raakt. Ga vooral niet proberen die momenten te voorkomen. Leg je er maar bij neer dat die er af en toe zijn. Je kunt mensen nou eenmaal niet veranderen. Maar als iets je echt raakt, dan is er vooral voor jou werk aan de winkel en niet voor de gene die het zei.

 

Raakt dit je ook?

Ja dat klinkt misschien gek dat ik dat zeg, want in jouw ogen is degene die de botte opmerking maakt misschien de schuldige. Maar stel je voor, iemand zegt tegen jou: “Jeetje wat heb jij verschrikkelijk lelijk blauw haar, je ziet er niet uit!” Ben je dan beledigd (ik neem even aan dat je niet blauw haar hebt)? Nee, waarschijnlijk niet, want je weet dat het onzin is.

 

Het geeft juist inzicht

Wanneer je geraakt wordt door een opmerking van een ander, is dat, omdat je het ergens geloofd, of er ergens bij jou een pijn op zit. Is het niet? Ja, dus ben jij de enige die er wat aan kan doen. In mijn ogen is die pijn juist een inzicht in een pijn en onbewuste blokkade. Reden voor meer zelfonderzoek.

 

De pijn oplossen

De pijn oplossen is het aller makkelijkst door (zelf)hypnose. Daar heb ik mij in gespecialiseerd, dus als je daar mee aan de slag wilt raad ik je Hypnofertility aan. Het verdubbelt je kansen op een zwangerschap, ruimt onbewuste blokkades op en daardoor ga je ook meer rust en vertrouwen ervaren. Je kunt gratis kennismaken met Hypnofertility via de Ontspannen Zwanger Worden mp3 van BeeMom, vraag hem nu aan


Over de schrijver
Ervaringsdeskundige vruchtbaarheidsproblemen, IUI en IVF. Gespecialiseerd in vruchtbaarheid. Uniek in Nederland en België met haar succesvolle Hypnofertility. Die vrouwen helpt vruchtbaarheid te verbeteren, meer rust in hun hoofd en vertrouwen in hun lichaam te krijgen
Reactie plaatsen